Γιάνης Βαρουφάκης: «Η ΑΑΔΕ ελέγχεται από την Τρόικα – Φόρος 4% σε Facebook, Amazon, Netflix, Google, Spotify»

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
02 Δεκ, 2020

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο σήμερα αφορά -στο πλαίσιο της πάταξης του λαθρεμπορίου- τις ψηφιακές υποδομές που θα στηρίξουν αυτό το έργο. Αυτό είναι το ζητούμενο και είναι και πολύ σημαντικό, γιατί σήμερα ο μόνος τρόπος ουσιαστικά να ελέγξεις αυτού του είδους την παραοικονομία είναι μέσα από μία σωστή εποπτεία που θα σου δώσουν τα ψηφιακά μέσα. Παγκοσμίως αυτή είναι η εμπειρία.

Η ψηφιακή, λοιπόν, στήριξη του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αυτό που ονομάζουν οι Αγγλοσάξονες «τα αγαθά της αμαρτίας», καπνός, οινοπνευματώδη, καύσιμα και ούτω καθεξής.

Διαβάζουμε το νομοσχέδιό σας, κύριε Υπουργέ, και βλέπουμε τη δημιουργία μιας σειράς ψηφιακών μητρώων, στο άρθρο 4 το μητρώο των επιτηδευματιών Αλκοολούχων Ποτών, στο άρθρο 5 το ηλεκτρονικό σύστημα για την ταυτοποίηση των οινοπνευματωδών ποτών, στα άρθρα 8 και 9 συστήματα παρακολούθησης εισροών-εκροών υγραερίων, στο άρθρο 14 σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης –φαντάζομαι GPS- μεταφορικών μέσων.

Όλα αυτά τα ηλεκτρονικά αρχεία, όλη αυτή η ψηφιακή υποδομή δεν είναι απλά ζήτημα ενός εργαλείου, δεν είναι απλά εργαλεία τα οποία βοηθούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής από τη μία μεριά και βεβαίως, του λαθρεμπορίου από την άλλη. Είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό από αυτό.

Υπάρχουν τρεις σημαντικότατες διαστάσεις.

Η πρώτη διάσταση αφορά τα δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες. Οτιδήποτε έχει να κάνει με ψηφιακά αρχεία προσωπικών δεδομένων –δεν χρειάζεται να επεκταθώ σε αυτό- αφορά δικαιωματικά ζητήματα που έχουν απόλυτη διασύνδεση με τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιοποίηση της ζωής έχει αντίκτυπο, διασυνδέεται με τη δυνατότητα των ανθρώπων να ζουν σε ένα περιβάλλον που να μην θυμίζει το «1984» του Όργουελ.

Η δεύτερη διάσταση, θα μου επιτρέψετε να πω, έχει να κάνει και με την εθνική ασφάλεια, με την εθνική κυριαρχία. Όσο περισσότερο ψηφιοποιούμε τα μητρώα, το φορολογικό σύστημα, τόσο πιο εύκολο είναι κάποιος να έχει ένα κουμπί που το πατάει και η κυβέρνηση, το ελληνικό δημόσιο, το ελληνικό κράτος να χάσει τον έλεγχο αυτών των αρχείων, αυτών των ψηφίων. Υπάρχει μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας.

Και βέβαια η τρίτη διάσταση είναι η αναπτυξιακή διάσταση. Ουσιαστικά το σύστημα αυτό που χτίζεται λίγο λίγο, που ξεκίνησε να χτίζεται και από το ΠΑΣΟΚ το διάστημα 2010 – 2011, η ψηφιοποίηση του δημοσίου, η δημιουργία αυτών των μητρώων, των δικτύων, του λογισμικού, είναι αυτό που ήταν τη δεκαετία του ‘50 η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ ήταν ένα δίκτυο το οποίο χτίστηκε από το δημόσιο, διότι ο ιδιωτικός τομέας απέτυχε να χτίσει ένα αποτελεσματικό και γεωγραφικά πλήρες ηλεκτρικό δίκτυο. Χτίζοντας τη ΔΕΗ από τη δεκαετία του ‘50 το ελληνικό δημόσιο ουσιαστικά δημιούργησε νέες βιομηχανίες, νέους κλάδους ολόκληρους. Μέσα από αυτές τις σημαντικές επενδύσεις, την ηλεκτροδότηση, τη δημιουργία όλων αυτών των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες προστέθηκαν στο οικοσύστημα που έχτισε η ΔΕΗ -μαζί και με την αντιπαροχή βέβαια, μην το ξεχνάμε αυτό- ουσιαστικά δημιουργήθηκε η πολιτική οικονομία της σύγχρονης Ελλάδας, της μεταπολεμικής Ελλάδας. Αυτό κάνει σήμερα το λογισμικό. Όλα αυτά τα αρχεία που δημιουργείτε, όλα αυτά τα συστήματα είτε είναι για το λαθρεμπόριο, είτε είναι για την ΑΑΔΕ, ό,τι και να είναι, είναι μια χρυσή ευκαιρία για τη νέα τεχνολογική ψηφιακή επανάσταση, για τη σύγχρονη ΔΕΗ, όπως λέω.

Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, δυστυχώς, κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης, το νομοσχέδιό σας αυτό ουσιαστικά χαραμίζει αυτήν την τεράστια ευκαιρία. Το είχα πει και τον Σεπτέμβριο, αν θυμάμαι καλά, στη συζήτηση για την ψηφιακή διακυβέρνηση. Ο λόγος είναι ένας και απλός: Όλα στην ΑΑΔΕ. Όλα αυτά τα άρθρα στα οποία αναφέρθηκα πριν, τα μητρώα που χτίζατε, τα παραδίδετε στην Ανεξάρτητη -υποτίθεται- Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την οποία δεν ελέγχετε, την οποία δεν ελέγχουμε ως Κοινοβούλιο, την οποία ελέγχουν οι δανειστές, που είναι ένα κομμάτι του ελληνικού δημοσίου που κάνει το ελληνικό δημόσιο να μοιάζει με ελβετικό τυρί, που ορίζεται, όπως ξέρετε πολύ καλά από τις τρύπες, που έχει, όχι από το τυρί του.

Δεν είναι ένα μητρώο σαν το Μητρώο Επιτηδευματιών Αλκοολούχων Ποτών, κάτι σαν μια γέφυρα, κύριε Υπουργέ. Μια γέφυρα θες να την χτίσεις, έχεις τα κονδύλια, αναθέτεις την οικοδόμησή της, τη μελέτη της σε μια εταιρεία, στην χτίζει, υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές.

Κανένα πρόβλημα. Εδώ είναι πολύ πιο σημαντικό το ζήτημα και πολύ πιο περίπλοκο. Έχει να κάνει με τη δημιουργία δικτύων και οικονομιών κλίμακας και οικονομιών σκοπού. Όταν αυτά, το «επιτελικό κράτος», έτσι όπως το λέτε, τα παραδίδετε, παραδίδετε ουσιαστικά τη ραχοκοκαλιά της νέας τεχνολογικής επανάστασης σε μία αρχή, η οποία είναι απολύτως εξαρτημένη από τους δανειστές και καθόλου ελεγχόμενη ούτε από εσάς ως Υπουργοί ούτε από εμάς ως Κοινοβούλιο, παραδίδουμε ουσιαστικά τις δυνατότητες για ανάπτυξη, την προοπτική για εθνική ανεξαρτησία και ασφάλεια, καθώς και την πρώτη διάσταση στην οποία αναφέρθηκα πριν, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατομικών δικαιωμάτων πάνω στις δικές μας πληροφορίες, πάνω στα δεδομένα της καθεμιάς και του καθενός Έλληνα πολίτη.

Το επιτελικό κράτος με αυτά που κάνετε σήμερα, που παραδίδετε στην ανεξάρτητη αρχή όλη αυτή τη σημαντική υποδομή -είναι σημαντική, καλά κάνετε και τη χτίζετε, αλλά όχι στην ΑΑΔΕ- αντί για επιτελικό κράτος θα καταλήξετε -έχουμε ήδη καταλήξει- το ελληνικό κράτος να είναι ένα θλιβερό φέουδο χωρίς καν φεουδάρχη. Ο φεουδάρχης δεν ξέρουμε καν πού είναι, είναι κάπου αλλού.

Καταλήγουμε, αντί για επιτελικό κράτος, κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης και της Κυβέρνησης, σε επιτελικό παρα-κράτος, μεταμοντέρνο. Βλέπετε σήμερα εν μέσω πανδημίας τι σημαίνει αυτό, τι σημαίνει έλλειψη μιας πραγματικής εθνικής κυριαρχίας επί του δημόσιου λογισμικού. Ο καθένας κάνει ό,τι του καπνίσει, χωρίς διαφάνεια, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς ένα σύστημα. Ανυπαρξία διαφάνειας στα δεδομένα και στο λογισμικό. Ελπίζω ότι θα γίνει μια συζήτηση την Παρασκευή για τα ζητήματα της πανδημίας, για τη χρήση των δεδομένων και για τα διπλά βιβλία που μαθαίνουμε από τον Τύπο ότι υπάρχουν και βλέπουμε τώρα να επιβεβαιώνεται και από κυβερνητικούς εκπροσώπους, μάλιστα στη βάση μητρώων και ψηφιακών δεδομένων που λίγο λίγο σκάβοντας ανακαλύπτουμε ότι έχουν παραχωρηθεί σε συγκεκριμένες εταιρείες με τρόπους για τους οποίους νομίζω ότι ούτε εσείς πρέπει να είστε ικανοποιημένοι.

Ποια μπορεί να είναι η εμπιστοσύνη του πολίτη σε ένα κράτος το οποίο έχει εκχωρήσει ουσιαστικά τη λαϊκή και εθνική και δημοκρατική κυριαρχία σε όλα αυτά τα εργαλεία και την εκχωρεί καθημερινά χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σύστημα, χωρίς κάποια οργάνωση, σε διάφορους ιδιώτες που τελικά καταλήγουν στη Silicon Valley, σε κάποια εταιρεία που έχει όλα αυτά τα στοιχεία και για τον COVID 19 και για τα φορολογικά δεδομένα και τώρα σε λίγο θα έχει και για το λαθρεμπόριο χωρίς να ξέρουμε καν ποιος είναι αυτός ο οποίος είναι τελικά κυρίαρχος αυτών των δεδομένων;

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχεις και μια κυβέρνηση που δεν της αρέσει να ακούει στο κλιμάκιο της προπαγάνδας, της επικοινωνίας της Πρωθυπουργού ότι είχαμε δεν ξέρω γω πόσες χιλιάδες κρούσματα και σου λέει «ωραία θα έχουμε λιγότερα κρούσματα, θα κάνουμε λιγότερα τεστ σήμερα».

Αυτή η διαδικασία, ξέρετε, φέρνει μαζί, παντρεύει την βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη απώλεια. Η βραχυπρόθεσμη απώλεια είναι η απώλεια εμπιστοσύνης του πολίτη εν μέσω πανδημίας, η μακροπρόθεσμη είναι η απώλεια της δυνατότητας αυτού του κράτους να χρησιμοποιήσει τις νέες ψηφιακές υποδομές με έναν συγκροτημένο τρόπο, έτσι ώστε να χτίσουμε τη νέα τεχνολογική επανάσταση που ελπίζω να μην τη χάσουμε κι αυτή όπως χάσαμε τις προηγούμενες.

Κύριε Υπουργέ, σας έλεγα -και χαίρομαι που σας βλέπω ξανά- τον Σεπτέμβρη στο δικό σας νομοσχέδιο για την ψηφιακή διακυβέρνηση -το διαβάζω από τα Πρακτικά της Βουλής- τα εξής: «Είναι δυνατόν το φορολογικό λογισμικό να είναι εκτός νομοσχεδίου; Είναι δυνατόν το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μην έχει πρόσβαση στο πιο σημαντικό λογισμικό της χώρας και να παραμένει η ΑΑΔΕ εξαρτημένη από την τρόικα; Είναι δυνατόν να υπάρχουν εταιρείες στη Silicon Valley, που μπορούν να πατάνε ένα κουμπί και το Υπουργείο Οικονομικών να μην έχει πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία των πολιτών;».

Έχετε τη δυνατότητα, κύριε Υπουργέ, αυτή τη στιγμή να μου δεσμευθείτε ότι αυτά τα μητρώα που θα φτιάξετε, θα τα ελέγχετε. Εγώ πιστεύω ότι δεν έχετε γιατί θεσμικά δεν πέφτει κάτω από τη δική σας εποπτεία. Ούτε από τη δική σας ούτε από τη δική μας ως Βουλή. Πέφτει κάπου στο «ανάμεσα». Το «ανάμεσα» αυτό είναι το κενό στο οποίο φύονται η διαπλοκή, η αναξιοκρατία και η ψηφιακή αναποτελεσματικότητα.
Όσο για τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, θα σας το θυμίσω για άλλη μία φορά: Ελπίζω να μην ξεχάσετε ότι αυτή η μεταφορά εθνικής κυριαρχίας της ΑΑΔΕ στην τρόικα έγινε με τη δική σας ψήφο και με τη δική σας υπογραφή. Ελπίζω να κατανοείτε ότι η ανάκτηση αυτής της εθνικής κυριαρχίας πάνω σ’ αυτά τα ψηφιακά εργαλεία απαιτεί τη ρήξη με την τρόικα, την οποία εσείς δεν κάνετε και την οποία δεν σας ακούω να λέτε ότι…

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ποιος, Υπουργός, κύριε Βαρουφάκη, δεσμεύτηκε γι’ αυτό τον Φεβρουάριο του 2015;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Μην τον διακόπτετε, κύριε Αλεξιάδη.
Συνεχίστε, κύριε Βαρουφάκη.
ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Γραμματέας του ΜέΡΑ25): Όχι, εγώ, αγαπητέ μου, κύριε Αλεξιάδη. Με θλίβει αυτό που είπατε.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ρωτάω.
ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Γραμματέας του ΜέΡΑ25): Όχι εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Όχι διάλογος. Συνεχίστε, κύριε Βαρουφάκη.
ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Γραμματέας του ΜέΡΑ25): Μετά την αποχώρησή μου, όταν σκαρφαλώσατε λίγο πιο ψηλά από εκεί που ήσαστε, πριν από την αποχώρησή μου, μαζί με τον κ. Τσακαλώτο υπογράψατε. Εμένα με μισούσε και με μισεί η τρόικα γιατί δεν υπέγραφα αυτό που υπογράψατε εσείς. Και αν ήσασταν λίγο πιο συνεπείς απέναντι στον εαυτό σας, δεν θα βάζατε τον εαυτό σας στη δύσκολη θέση που είστε αυτήν τη στιγμή, να αναγκαστείτε να ακούσετε αυτό που μόλις ακούσατε.
Δεν είστε αρκετά καλός στο να είστε εγωιστής.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Εγώ εγωιστής; Το λέτε εσείς;
ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Γραμματέας του ΜέΡΑ25): Ναι, είπα: Δεν είστε αρκετός καλός για να είστε εγωιστής. Για σκεφτείτε αυτό που είπα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Χωρίς χαρακτηρισμούς και συνεχίστε, κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ.
ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Γραμματέας του ΜέΡΑ25): Δεν με πειράζει ο διάλογος, κύριε Πρόεδρε. Μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε έναν πιο ζωντανό διάλογο σε αυτό το Κοινοβούλιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ξέρετε τι θα γινόταν;
ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Γραμματέας του ΜέΡΑ25): Ναι. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η Βουλή αν είχαμε έναν πραγματικό διάλογο. Αλλά τέλος πάντων αυτό είναι μια άλλη συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κανονισμό της Βουλής.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, το νομοσχέδιο σήμερα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα το οποίο είναι πραγματικό, το λαθρεμπόριο στον καπνό, στα οινοπνευματώδη, στα καύσιμα, αλλά είναι ένα φθίνον πρόβλημα. Γιατί ελπίζουμε ότι η αντικαπνιστική εκστρατεία λειτουργεί και λίγο-λίγο ο κόσμος δεν θα καπνίζει, ελπίζουμε ότι τα ορυκτά καύσιμα όλο και περισσότερο θα εξαφανίζονται και θα αντικαθίστανται από την πράσινη ανανεώσιμη ενέργεια.

Αυτό που αντικαθιστά, όμως, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης το πρόβλημα του λαθρεμπορίου και θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό που ονομάζω -θα μου επιτρέψετε- η «ψηφιακή παραοικονομία».

Σήμερα, το λαθρεμπόριο το υποκαθιστά ως απειλή τόσο στους μικρομεσαίους στην κοινωνία και στο Υπουργείο Οικονομικών στα δημόσια έσοδα οι πλατφόρμες των ψηφιακών κολοσσών, ξέρετε, Amazon, facebook, google κ.λπ..

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρόβλημα με αυτές τις εταιρείες δεν είναι απλά ότι είναι μεγάλα μονοπώλια. Πάρτε για παράδειγμα την εταιρεία Facebook. Την ώρα που μπαίνεις στη Facebook είτε ως χρήστης, είτε ως Νέα Δημοκρατία για να προωθήσεις τις καμπάνιες του κόμματος σου, ή ως ΜέΡΑ25 ή ως ΣΥΡΙΖΑ, είναι το αντίστοιχο του να βγεις στον δρόμο εκτός lockdown, υπό κ.σ., και να βρεθείς σε έναν εμπορικό δρόμο, στην Ερμού για παράδειγμα. Αλλά φανταστείτε την Ερμού που όλα τα καταστήματα ανήκουν σε μια επιχείρηση, η άσφαλτος, το πεζοδρόμιο ανήκουν σε μια επιχείρηση, οι πάγκοι στους οποίους κάθεσαι ανήκουν σε μια επιχείρηση, τα δέντρα ανήκουν σε μια επιχείρηση, τα κτήρια, οι τοίχοι ανήκουν σε μια επιχείρηση, ο αέρας που αναπνέεις ανήκει σε μια επιχείρηση. Αυτό είναι η Amazon. Δεν είναι καν μονοπώλιο. Είναι μια πλατφόρμα -η Amazon, η facebook, η google- που την ώρα που θα μπεις μέσα εγκλωβίζεσαι μέσα σ’ αυτήν.
Η Ρόζα Λούξεμπουργκ πριν από εκατό χρόνια περίπου είχε πει για τα τραστ ότι επεκτείνονται σε απέραντες εκτάσεις σε κάθε μήκος και πλάτος της γης, για να απαλλοτριώσουν και να εμπορευματοποιήσουν τη γη, τους κρυμμένους ορυκτούς θησαυρούς, τις κοιλάδες, τα δάση και το νερό.

Τα σημερινά ψηφιακά μεγαθήρια κάνουν κάτι πάρα πολύ πιο ενδιαφέρον και πάρα πολύ πιο τρομακτικό. Απαλλοτριώνουν, μονοπωλούν και κεφαλαιοποιούν σε κάθε μήκος και κάθε πλάτος της γης κάθε βιβλίο, κάθε τραγούδι, κάθε ταινία, κάθε εργαλείο. Και τι κάνουν; Τα αποσπούν από την τοπική αγορά, τα βγάζουν από τον κύκλο εργασιών της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα, απαλλοτριώνουν, μονοπωλούν και κεφαλαιοποιούν σε κάθε μήκος και κάθε πλάτος της γης κάθε γεωγραφικό σήμα GPS. Δηλαδή, εσείς όταν πηγαίνετε από εδώ στο Υπουργείο σας μέσα από το κινητό σας ξέρει η google που είστε και αυτό προσθέτει στην κεφαλαιακή βάση της, όχι μόνο στα έσοδά της, αλλά στην κεφαλαιακή της βάση. Με κάθε συνταγή ή ιατρική διάγνωση μέσα από τις διάφορες πλατφόρμες, με κάθε προσωπική φωτογραφία που ανεβάζει κάποιος στο facebook, με κάθε προσωπικό δεδομένο οικοδομούν τράπεζες πληροφοριών, δίκτυα και λογισμικό διακίνησης της αμύθητης αυτής αξίας. Έτσι καθιστούν εσάς, τους κυβερνώντες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα, ανύπαρκτες, ισχνές, εντολοδόχες -αν και εκλεγμένες- κυβερνήσεις. Τι είναι, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι το λαθρεμπόριο των τσιγάρων μπροστά σε αυτήν την ψηφιακή παραοικονομία;

Εμείς ως ΜέΡΑ25 συμμετέχουμε στο Πανευρωπαϊκό Κίνημα DiEM25 το οποίο και αυτό συμμετέχει με τη σειρά του στην Προοδευτική Διεθνή. Μια σύντομη αναφορά: Την περασμένη Παρασκευή που ήταν black Friday -γνωρίζετε τι σημαίνει αυτό, δυστυχώς όλοι γνωρίζουμε- διοργανώσαμε παγκοσμίως μια κινητοποίηση, μια καμπάνια. Συμμετείχαν συνδικάτα και οργανώσεις που απαριθμούν διακόσια εκατομμύρια άτομα. Η πρώτη απεργία ξεκίνησε το πρωί στο Μπαγκλαντές σε αποθήκες της Amazon. Προχώρησε μετά από μερικές ώρες στο Πόζναν της Πολωνίας, επεκτάθηκε στη Γαλλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Μεξικό, στην Ισπανία, στην Ινδία, στη Βρετανία, στη Γερμανία, όπου δυόμισι χιλιάδες εργαζόμενοι στην Amazon τρεις ημέρες απεργούν συνεχώς. Γιατί; Γιατί μια τέτοια καμπάνια; Γιατί εδώ υπάρχει ένα πεδίο συνεννόησης μεταξύ μας, Αριστεράς και υποτιθέμενης φιλελεύθερης Δεξιάς, γιατί έτσι λέτε ότι είστε. Ποιο είναι το πεδίο συνεργασίας;

Από τη μια μεριά έχεις μια Amazon η οποία ρομποτοποιεί και ωθεί εργαζόμενους σε συνθήκες στις οποίες κανένας δεν θα ήθελε να δει τα παιδιά του να δουλεύουν. Από την άλλη μεριά καταστρέφει τους μικρομεσαίους. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια διπλή φοροδιαφυγή λόγω Amazon για παράδειγμα στην Ελλάδα. Η μία είναι η φοροδιαφυγή και το γεγονός ότι -να το πω απλά- όταν αγοράζεις ένα βιβλίο από την Amazon, δεν πρόκειται να καταβάλει ούτε ένα λεπτό φόρου σε εσάς, κύριε Σταϊκούρα, στο Υπουργείο Οικονομικών φόρο επί των κερδών. Ένα βιβλιοπωλείο εδώ έξω θα καταβάλει, αν έχει -ελπίζουμε- κέρδη. Η Amazon δεν θα σας δώσει ούτε ένα ευρώ, όπως δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ σε καμία χώρα του κόσμου, αλλά ιδίως εδώ. Αυτό είναι το ένα είδος φοροδιαφυγής.

Το δεύτερο είδος φοροδιαφυγής αφορά φοροδιαφυγή σε capital gains επί κεφαλαιακής προστιθέμενης αξίας. Γιατί όταν εσείς χρησιμοποιείτε είτε την Amazon, είτε τη Google, είτε τη Facebook, όταν ανεβάζετε μια φωτογραφία, ένα κείμενο, ένα άρθρο, μια προπαγανδιστική αναφορά της Νέας Δημοκρατίας ή του ΜέΡΑ25 -δεν έχει σημασία- στο αρχείο τους, προσθέτετε στο κεφάλαιο. Ποιος παίρνει τα μερίσματα; Η Facebook. Κανένας στην Ελλάδα που προσθέτει στο κεφάλαιο της Facebook δεν παίρνει ένα κομμάτι αυτών των capital gains.

Αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός από βιβλιοπωλεία έως επιχειρήσεις παραγωγής και πώλησης ενδυμάτων, υποδημάτων, ηλεκτρικών συσκευών, εκμετάλλευση των παραγώγων πολιτιστικών αγαθών μέσα από το Spotify, μέσα από το Netflix ούτε ένα ευρώ δεν μπορείς να φορολογήσεις αυτές τις επιχειρήσεις για να δώσεις για παράδειγμα στο ελληνικό κέντρο κινηματογράφου. Όταν εσείς ως κόμμα βάζετε χορηγούμενα στο Facebook, ούτε ένα ευρώ δεν επιστρέφει στον κ. Σταϊκούρα, στο δημόσιο ταμείο υπό τη μορφή φορολόγησης των κερδών του Facebook.

Γι’ αυτό βλέπουμε ότι σε μια σειρά δεκάδες χώρες νομοθετείται αυτήν τη στιγμή αν δεν έχει ήδη νομοθετηθεί -για παράδειγμα έχει νομοθετηθεί ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία και γνωρίζετε πολύ καλά γι’ αυτό φαντάζομαι, Ιταλία, Ινδονησία- ένας ελάχιστος φόρος επί του τζίρου αυτών των επιχειρήσεων, του τζίρου που παράγεται εγχώρια. Δεν χρειάζεται η Amazon να έχει αποθήκες εδώ για να χρεώσεις ένα 4%, που είναι η τροπολογία που καταθέσαμε σήμερα.

Στην Αυστραλία πήγαν και πιο μακριά. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά στη Google συγκεκριμένα, αλλά και σε άλλες τέτοιες επιχειρήσεις ψαξίματος και χρήσης της παραγωγής της διάνοιας ανθρώπων στην Αυστραλία, τους έθεσαν προ τετελεσμένου. Είτε συμφωνείτε με τον έντυπο τύπο της Αυστραλίας για ένα ποσό που θα δίνετε για να χρησιμοποιείτε τα άρθρα τα οποία δημοσιεύονται σε αυτόν, είτε εμείς θα σας βάλουμε έναν φόρο απευθείας, ο οποίος μετά θα χρησιμοποιείται για να ενισχύει την παραγωγή έντυπου τύπου, την παραγωγή βιβλίων, την παραγωγή πολιτισμού. Αυτό είναι λίγο προωθημένο για σήμερα.

Η τροπολογία την οποία εμείς καταθέτουμε και ζητώ τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την Αντιπολίτευση να τη στηρίξετε είναι για έναν φόρο 4% επί των εσόδων των FANGS. Κάποιοι λένε: «Μα, τι είναι αυτά που λες, Βαρουφάκη; Τα βάζεις με την Amazon. Εμείς θέλουμε σώνει και καλά να έρθει η Amazon, να επενδύσει εδώ, logistics κ.λπ..

Πρώτον, δεν τα βάζουμε μόνο εμείς. Στη Βρετανία υπάρχει αυτός ο φόρος, στη Γαλλία υπάρχει αυτός ο φόρος. Δεν αποτρέπεται η Amazon να επενδύσει εδώ. Ξέρετε τι αποτρέπει την Amazon να επενδύσει; Σε καλές θέσεις εργασίας. Γιατί δεν θέλουμε αποθήκες εδώ. Δεν θέλουμε την αποανθρωποποίηση των ανθρώπων μας να δουλεύουν με τρεις και εξήντα την ώρα και να δουλεύουν στις συνθήκες που δουλεύουν στο Μπαγκλαντές, αλλά και στο Σιάτλ και στο Νιου Τζέρσεϊ οι εργαζόμενοι.

Αν θέλουν να φέρουν εδώ servers και να φέρουν καλές θέσεις μηχανικών υπολογιστών, ναι. Για να τους φέρετε όμως εδώ, ένα πράγμα πρέπει να κάνετε, να καταργήσετε την προπληρωμή φόρου, να ρίξετε τον φόρο των επιχειρήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα, να ρίξετε τον ΦΠΑ, όχι να αφήνετε την καταστροφή των μικρομεσαίων από την Amazon, μη δεχόμενοι την τροπολογία την οποία εμείς σας καταθέτουμε.
Συμπερασματικά και περιληπτικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όποιος ελέγχει το φορολογικό λογισμικό μιας χώρας, την παραγωγή του φορολογικού λογισμικού και την ανάπτυξή του έχει στα χέρια του, στα χέρια της το μέλλον, έχει στα χέρια του, στα χέρια της την «πράσινη» ψηφιακή τεχνολογική επανάσταση.

Δυστυχώς, το νομοσχέδιά σας παραδίδει στα χέρια άγνωστων εταιρειών, που μάλλον καταλήγουν στη Silicon Valley, όλη αυτή την προοπτική της «πράσινης» ψηφιακής τεχνολογικής επανάστασης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όποια χώρα δεν ψαλιδίσει την ψηφιακή παραοικονομία των funds θα χάσει ολόκληρα οικοσυστήματα μικρομεσαίων startups και πολιτιστικών παραγωγών. Και δεν είναι, ξέρετε, μόνο εξ αριστερών που έρχονται τα βέλη στις πρακτικές αυτών των μεγαθηρίων, στις πρακτικές αυτής της ψηφιακής παραοικονομίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Κογκρέσο, στη Γερουσία, πριν από μερικές μέρες, ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Γερουσίας που ασχολείται με τα θέματα Antitrust -Ρεπουμπλικάνος, ούτε καν Δημοκρατικός- ο κ David Cicilline κατέληξε στο πόρισμα της Επιτροπής, λέγοντας ότι επιχειρήσεις, όπως η Google και όπως η Amazon πρέπει να σπάσουν, με τα λόγια: «Αν δεν βρούμε μια τέτοια λύση, δεν θα έχουμε πλέον δημοκρατία».

Μπορείτε σήμερα, κύριε Υπουργέ, συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, αν το επιλέξετε, να απαντήσετε στο ερώτημα των εγγονιών μας, της νέας γενιάς, όταν σε δέκα, είκοσι χρόνια, όταν θα είμαστε πολύ γέροι εμείς, θα μας θέσουν το ερώτημα: Τι έκανες τότε που η ψηφιακή παραοικονομία κατέστρεφε τη χώρα μας, με το σύγχρονο λαθρεμπόριο πολιτιστικών αγαθών, με την απαλλοτρίωση του εθνικού λογισμικού, με τη δωρεάν παράδοση στους αδίστακτους κολοσσούς των δεδομένων μας;

Αν αντί για την τροπολογία που γδύνει τα ΕΛΤΑ και ουσιαστικά τα προετοιμάζει για την παράδοσή τους σε έναν άλλο πολυεθνικό αμαρτωλό κολοσσό -θα το συζητήσουμε άλλη στιγμή αυτό- στηρίξετε τη δική μας τροπολογία, τουλάχιστον θα μπορείτε να πείτε στα εγγόνια σας κάποια στιγμή ότι ναι, στις 2 Δεκεμβρίου του 2020 κάναμε μια αρχή.
Σας ευχαριστώ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο