Η φωνή του διεθνισμού απέναντι στα τύμπανα του πολέμου – Τζέρεμι Κόρμπιν και Έτζε Τεμέλκουραν στο Συνέδριο του ΜέΡΑ25

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
13 Μάι, 2022

Ανοίγοντας τις ομιλίες του Τζέρεμι Κόρμπιν και της Έτσε Τεμέλκουραν στη θεματική η φωνή του διεθνισμού απέναντι στα τύμπανα του πολέμου» στο β’ μέρος του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25 στη δεύτερη μέρα των εργασιών στον Ελληνικό Κόσμο, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με τον τρόπο του στο νέο Κίνημα των Αδεσμεύτων που προτείναμε σήμερα το πρωί, «εμείς δεν δηλώνουμε τάχα αδέσμευτοι» μας είπε, και προσέθεσε πως «το λέμε καθαρά, είμαστε με τη Δύση, ερχόμαστε από τον Διαφωτισμό και βαδίζουμε με τη Δημοκρατία». Όταν τα ακούει αυτά κάποιος από το Ιράκ κρύβεται κάτω από το τραπέζι γιατί ξέρει ότι θα τον βομβαρδίσουν, ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «η συμμαχία της Δύσης που έρχεται από τον Διαφωτισμό και βαδίζει με τη Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη επιτέθηκε σήμερα στην νεκρή Σίριν Άμπου Άκλεχ».

Το να είμαστε αδέσμευτοι από τον βαρβαρισμό είναι κομμάτι αναπόσπαστου του Διαφωτισμού, ανέφερε ακόμα ο Γιάνης Βαρουφάκης και υπογράμμισε πως «εμείς διασώζουμε το φως του Διαφωτισμού και καταδικάζουμε τον ιμπεριαλισμό και τη βαρβαρότητα της Δύσης».

«Εμείς είμαστε στη Δύση, στην Ανατολή, στο Βορρά και στο Νότο» ανέφερε ακόμα ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε πως: «όταν μίλησα για τον Ερντογανισμό του κ. Μητσοτάκη ήμουν επηρεασμένος το βιβλίο της Έτζε Τεμέλκουραν», καλώντας τη στο βήμα.

Η Τουρκάλα ακτιβίστρια, συγγραφέας και δημοσιογράφος ανέφερε πως χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, η θεμελιώδης αρχή της δημοκρατίας ακυρώνεται. Η Έτζε Τεμελκουράν ανέφερε ακόμα πως η ελπίδα είναι πολύ εύθραυστη λέξη στις μέρες μας και έχει ήδη εξαγοραστεί από την ελεύθερη αγορά. «Παλεύουμε για την αλληλεγγύη που θα δημιουργήσει τον νέο κόσμο, έναν καλύτερο, έναν άλλο κόσμο. Η Τουρκία όπως και η Ελλάδα έχει ισχυρή αριστερή παράδοση. Ο αγώνας που μας εμπνέει περισσότερο απ’ όλους στην Τουρκία έρχεται από τις γυναίκες» ανέφερε η Έτζε Τεμέλκουραν και κατέληξε λέγοντας πως: «πρέπει να είμαστε χαρούμενοι με τη ζωή κι επειδή είμαστε εδώ σήμερα, γιατί είμαστε καλοί άνθρωποι και πιστεύω ότι θα νικήσουμε».

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο με τον συνοδοιπόρο του DiEM25 Τζούλιαν Ασάνζ με την σημαντική επισήμανση πως «απόψε η σκέψη μας είναι με τον Τζούλιαν», αλλά κι ένα βίντεο με τις ηρωικές γυναίκες του Greenham Common που έχτισαν ένα μόνιμο μνημείο για την ειρήνη με την στάση τους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης καλώντας τον Τζέρεμι Κόρμπιν στο βήμα ανέφερε πως ο Τζέρεμι απεδείχθη ένας φάρος ελπίδας, επειδή απέδειξε πως με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, με ευγένεια, σεβασμό και αποφασιστικότητα πήγε κόντρα στο σύστημα και τα μίντια το Εργατικό Κόμμα το 2017 είχε το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία του. «Επιπλέον ο Τζέρεμι απέδειξε με το προφίλ που έχει, με τις ιδέες του ξεσήκωσε τη νεολαία της Βρετανίας και ένα αρτηριοσκληρωτικό κόμμα, έγινε το κόμμα της νεολαίας κι έπαψε πλέον να είναι δυστυχώς» συμπλήρωσε ακόμα ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Δεν υπάρχει τελική νίκη και τελική ήττα, ο Τζέρεμι παραμένει φάρος ελπίδας, όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και παντού» κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης καλώντας τον πρώην ηγέτη των Εργατικών της Βρετανίας στο βήμα του Συνεδρίου του ΜέΡΑ25.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας στα ελληνικά «καλησπέρα σύντροφοι» και συμπλήρωσε «είμαι εντυπωσιασμένος από τους ανθρώπους από τους οποίους έχουν μιλήσει αυτές τις μέρες στο Συνέδριο σας από συλλογικότητες, πρωτοβουλίες πολιτών και κινήματα». Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναφέρθηκε ακόμα στο σοσιαλισμό, ως την ιδέα των ιδεών που γι’ αυτόν είναι η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η ανθρωπότητα και η σχέση μας με την φύση.

«Η πανδημία μας έδειξε πόσο άδικος και άνισος είναι αυτός ο κόσμος, αποκαλύπτοντας την φτώχεια και την ανισότητα που επικρατεί. Χρειαζόμαστε Σοσιαλισμό, χρειαζόμαστε ένα άλλο οικονομικό σύστημα, αυτό έδειξε και η πανδημία» ανέφερε ο πρώην ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναφέρθηκε ακόμα στο περιβάλλον, λέγοντας πως χρειάζεται ένας πράσινος, βιώσιμος κόσμος και η πράσινη βιομηχανική επανάσταση πρέπει να είναι μέρος του προγράμματος κάθε αριστερού κόμματος.

Ενώ αναφέρθηκε και στον πόλεμο λέγοντας πως πρέπει να δράσουμε για να φέρουμε την ειρήνη και να σταματήσουμε τον πόλεμο.

«Είμαστε ενάντια σε κάθε κατοχή» ανέφερε ακόμα ο Τζέρεμι Κόρμπιν και συμπλήρωσε πως «πρέπει και η κατοχή της Παλαιστίνης να σταματήσει”. «Είμαστε αλληλέγγυοι σε όλα τα θύματα του πολέμου. Εμείς μέρος της Αριστεράς και του Σοσιαλιστικού Κινήματος πρέπει να είμαστε πάντα με τους όλους τους πρόσφυγες, απ’ όποιον πόλεμο κι αν προέρχονται» ανέφερε ακόμα ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν τέλος αναφέρθηκε και στον Τζούλιαν Ασάνζ λέγοντας πως αυτός είπε την αλήθεια για τα εγκλήματα που έκαναν οι Αμερικανοί κι αν έκανε το ίδιο για τη Ρωσία τώρα θα ήταν ήρωας, ενώ αντιθέτως τώρα βρίσκεται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας χωρίς να έχει διαπράξει το οτιδήποτε. «Ο Τζούλιαν μιλάει για όλους μας, είναι η φωνή μας, κάντε ότι μπορείτε για να τον στηρίξουμε. Διώκεται επειδή είπε την αλήθεια, επειδή έκανε αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι δημοσιογράφοι. Ελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ» κατέληξε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο