“Η ερημοποίηση της Ελλάδας είναι πολύ μεγαλύτερη απειλή από το Grexit”, Πάτρα 4 Μαρτίου 2019

Βασικά Κείμενα του site το 2019
06 Μαρ, 2019

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου του ΜέΡΑ25 στην Πάτρα, 4 Μαρτίου 2019, παρουσία του γραμματέα του κόμματος Γιάνη Βαρουφάκη, της Ευρωβουλευτή και εκ νέου υποψήφιας Σοφίας Σακοράφα καθώς και των υποψηφίων Ευρωβουλευτών Ευαγγελίας Αποστολοπούλου, Έρικ Έντμαν, Φωτεινής Μπακαδήμα και Γιόχεν Σούλτ.

Πρώτη στάση το Δημαρχείο της Πάτρας, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στα τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης που δύναται να έχει.

Επόμενοι σταθμοί η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ», ενός φορέα που δραστηριοποιείται στην Πάτρα από το 1988 με στόχο την πρόληψη των εξαρτήσεων και ο Σύλλογος Γονέων «Μαχητές» για την εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση ατόμων με νοητική υστέρηση, όπου συζητήθηκαν οι δράσεις, οι στόχοι και οι ανάγκες που έχουν οι δύο φορείς.

 

Λίγο μετά τις 7μμ ξεκίνησε η κεντρική πολιτική εκδήλωση στην αίθουσα συνεδρίων του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, που είχε γεμίσει ασφυκτικά. Η συζήτηση ξεκίνησε με την παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΜέΡΑ25 που συνόδευαν την αποστολή, ενώ αμέσως μετά ο λόγος δόθηκε στην πατρινή υποψήφια ευρωβουλευτή του ΜέΡΑ25 Ευαγγελία Αποστολοπούλου, η οποία καλωσόρισε το κοινό, τονίζοντας την ανάγκη και η Πάτρα να συνταχθεί με το ΜέΡΑ25, “το γνήσια πατριωτικό και διεθνιστικό κόμμα, που καταθέτει στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας και της Ευρώπης ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που απαντά στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η «μεταμνημονιακή» Ελλάδα της σκληρής επιτροπείας και της μονιμοποιημένης λιτότητας αλλά και η Ευρώπη που βιώνει ένα κύμα ανόδου της ακροδεξιάς”.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε η Ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, η οποία σημείωσε πως “Πρέπει να σπασουμε την κατεστημενη αντίληψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Υπάρχει και είναι το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25! Ένα πρόγραμμα που έχει προκύψει μέσα από ανοιχτές διαδικασίες με την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών”, τονίζοντας πως “μόνο κατ’επίφαση έχουμε βγει από τα μνημόνια”, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά “είναι τουλάχιστον αστείο να μιλάνε για έξοδο από τα μνημόνια, όταν έχουν δεσμεύσει τη χώρα σε τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι και το 2060”. Τέλος αναφέρθηκε στις δημοκρατικές διαδικασίες και στον ρόλο που καλούμαστε να παίξουμε όλοι οι πολίτες, λέγοντας συγκεκριμένα πως “Η ψήφος είναι το όπλο του πολίτη. Για να λειτουργήσει σωστά αυτό το οπλο, ο πολίτης πρέπει να ελέγχει διαρκώς τους πολιτικούς που επιλέγει να τον εκπροσωπήσουν, ελέγχοντας τόσο το πολιτικό τους παρελθόν, όσο βέβαια και το πρόγραμμα των κομμάτων που στελεχώνουν”.

Και ως συνήθως στις πολιτικές εκδηλώσεις του ΜέΡΑ25, ο λόγος δόθηκε στους πολίτες, ανοίγοντας τον διάλογο που κράτησε πάνω από δύο ώρες. Τέθηκαν πολλά ζητήματα, όπως τα Κόκκινα Δάνεια, όπου ο Γιάνης Βαρουφάκης στηλίτευσε την κοινωνικά ανάλγητη και οικονομικά ανορθολογική κατ όνομα λύση που προωθούν οι δανειστές και η κυβλέρνηση, αναπτύσσοντας την πρόταση που καταθέτει το ΜέΡΑ25, η Πράσινη Μετάβαση, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να αναφέρει πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα πανανθρώπινο ζήτημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από κάθε χώρα μεμονωμένα, αναπτύσσοντας την πρόταση του ΜέΡΑ25 και της Ευρωπαϊκής Άνοιξης για πενταετές, πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων στην Πράσινη Μετάβαση  στην ενέργεια, τις μεταφορές, τη βιομηχανία και τη γεωργία, δαπάνης €500δισ., με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Δικαιοσύνη, το Ασφαλιστικό και πληθώρα άλλων καίριων ζητημάτων.

Η δήθεν έξοδος στις αγορές, το success story της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

“Η κυβέρνηση υφαίνει το δικό της success story με την “εξόδο στις αγορές”. Όμως το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου (4%), είναι απαγορευτικό για μια χώρα με χρέος 180% του ΑΕΠ και ανάπτυξη κάτω του 2%, καθώς όταν το επιτόκιο είναι υψηλότερο από το ρυθμό ανάπτυξης, το χρέος αυξάνεται”.

Εμείς δεν μένουμε Ευρώπη, εμείς Είμαστε η Προοδευτική Ευρώπη

“Θυμάστε τους μένουμε Ευρώπη; Αυτούς που προέτασσαν τον ραγιαδισμό στο διευθυντήριο των Βρυξελλών ως ευρωπαϊκή στάση; Εμείς λοιπόν δεν μένουμε Ευρώπη, εμείς είμαστε η δημοκρατική, μαχόμενη, προοδευτική Ευρώπη”

Ερημοποίηση, η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα

“Οφείλουμε να μάθουμε να φοβόμαστε την ερημοποίηση της Ελλάδας περισσότερο από το Grexit. Αυτή είναι η πραγματική απειλή για τη χώρα μας, οι νέοι μας να φεύγουν στο εξωτερικό κατά χιλιάδες κάθε μήνα”

Παγκοσμιοποίηση vs Διεθνισμού

“Αυτό που ονομάζουμε σήμερα παγκοσμιοποίηση ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας 90: έχει να κάνει με την απόλυτη ελευθερία κίνησης του χρήματος, του κεφαλαίου. Προσωπικά είμαι κάθετα απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και απολυτα υπερ του διεθνισμου.Με άλλα λόγια, λέω ναι στην ελευθερία κίνησης των ανθρώπων αλλά όχι του κεφαλαίου”.

Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει εξ ορισμού έλλειμμα του Ιδιωτικού Τομέα

“Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει το κράτος να βάζει το μακρύ του χέρι στις τσέπες των πολιτών, να υφαρπάζει το 3,5% του ΑΕΠ μεχρι και το 2022 και μετά το 2,2% μέχρι το 2060 και να τα πετάει στη μαύρη τρύπα ενός μη βιωσιμου χρέους. Και η κυβέρνηση επιχαίρει που πετυχαίνει υπερ-πλεονασματα…”

Ο έλεγχος του χρήματος πρέπει να εκδημοκρατιστεί: να περάσει από τους τραπεζίτες στο λαό

“Δεν έχει σημασία αν το χρήμα είναι χάρτινο ή άυλο, ηλεκτρονικό. Αυτό που έχει σημασία είναι ποιος ελέγχει την παραγωγή του. Η εξουσία σήμερα λοιπόν είναι στα χέρια των τραπεζιτών. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο έλεγχος της παραγωγής του να εκδημοκρατιστεί, να ελέγχεται από το λαό.

Κρίση ιδεολογίας

“Όσο θα υπάρχει καπιταλισμός, θα υπάρχει αριστερά και δεξιά, εκείνοι που εργάζονται με τα μέσα παραγωγής κι εκείνοι που είναι ιδιοκτήτες, που τα κατέχουν. Αυτό που ζούμε βέβαια στην Ελλάδα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κόβει δαπάνες στο όνομα της αριστεράς και η ΝΔ, η αυτοαποκαλούμενη φιλελεύθερη δεξιά, να καταψηφίζει τα νεοφιλελευθερα μέτρα που επιβάλλει η τρόικα και εισάγει ο ΣΥΡΙΖΑ”.

.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο