Η επανεκκίνηση του αθλητισμού δεν μπορεί να γίνει με όρους του παρελθόντος και με ξεπερασμένες αντιλήψεις

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
04 Μάι, 2020

Την περασμένη Πέμπτη ο Υφυπουργός Αθλητισμού ανακοίνωσε τις προϋποθέσεις και τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για την επανεκκίνηση του αθλητισμού ο οποίος έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα από την κρίση του Covid19, αλλά δυστυχώς για ακόμη μία φορά ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και τα ερασιτεχνικά σωματεία φαίνεται ότι δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του κ. Αυγενάκη, καθώς μετά την υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, αποκαλύφθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο για το πέρασμα στη Β΄ φάση.

Η υγειονομική ασφάλεια των αθλητών, των προπονητών, των συμπολιτών μας που εργάζονται στα αθλητικά κέντρα, των γονέων αλλά και των διοικήσεων των συλλόγων, είναι σίγουρα το βασικό μας μέλημα, γι ’αυτό και στηρίζουμε όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Όμως, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι η επόμενη μέρα θα βρει τα αθλητικά σωματεία και τους εργαζόμενους σε αυτά, σε δεινή οικονομική κατάσταση, σε μία εποχή που έτσι και αλλιώς η δραστηριότητά τους μειώνεται λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και υπάρχει άμεση ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης για κάλυψη των παγίων εξόδων τους. Σε ότι αφορά τις δηλώσεις του υφυπουργού θέλουμε να σταθούμε στα εξής:

  • Για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, προφανώς για την κυβέρνηση, τα κριτήρια δεν είναι υγειονομικά αλλά οικονομικά, ενώ για τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα, συμπεριλαμβανομένου και του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, φαίνεται ότι δύο μήνες δεν ήταν αρκετοί για να μπορέσει το Υπουργείο να συνεννοηθεί με τις Ομοσπονδίες έτσι ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις είτε για λήξη είτε για συνέχιση των πρωταθλημάτων.
  • Για τα μαχητικά αθλήματα επιτρέπεται η προπόνηση μόνο σε ανοικτούς χώρους, για φυσική κατάσταση, αλλά με δεδομένο ότι οι χώροι άθλησης είναι περιορισμένοι, αν συμβεί αυτό με τόσους χιλιάδες αθλητές και τους γονείς τους είναι βέβαιο ότι οι χώροι αυτοί αντί για χώροι άθλησης θα μετατραπούν σε περιοχές διάδοσης του ιού. Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι γονείς δεν θα αφήσουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, με αυτές τις συνθήκες, με αποτέλεσμα οι αθλητικοί σύλλογοι να βρίσκονται σε λειτουργία με ελάχιστους αθλητές, δηλαδή μειωμένα έσοδα, ενώ τα έξοδά τους θα παραμένουν ίδια.
  • Για τα πρωταθλήματα Εφήβων – Νεανίδων ο υφυπουργός δήλωσε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για να ολοκληρωθούν έτσι ώστε να μπορέσουν να μοριοδοτηθούν όσοι συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις. Μάλλον αγνοεί τον τρόπο διεξαγωγής της τελικής φάσης αυτών των διοργανώσεων, με όλες τις ομάδες να διαμένουν σε ένα ξενοδοχείο (περισσότεροι από 200 αθλητές και προπονητές, χωρίς να υπολογίζονται οι γονείς) οι οποίοι αγωνίζονται στο ίδιο γήπεδο κάθε μέρα, για τουλάχιστον δύο έως τέσσερις ημερολογιακές ημέρες, ανάλογα με το άθλημα.
  • Οι μαθητές που προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους στις στρατιωτικές, στα σώματα ασφαλείας και στις ΣΕΦΑΑ, δεν περιλαμβάνονται στη πρώτη φάση της επανεκκίνησης του αθλητισμού παρόλο που η προπόνησή τους είναι ατομική και σε ανοικτούς χώρους, ενώ οι δοκιμασίες τους θα πραγματοποιηθούν σε περίπου δύο μήνες, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου των γραπτών εξετάσεων.
  • Δεν έγινε καμία αναφορά για τους νομίμου λειτουργίας χώρους μαζικής εκγύμνασης (με βάση το ΠΔ 219/2006, ΦΕΚ Α 221), με ποιούς υγειονομικούς κανόνες και σε ποιο στάδιο θα επαναλειτουργήσουν.

Το ΜέΡΑ25 προτείνει αντίστοιχα για όλα τα παραπάνω τα εξής:

  1. Τη μη έναρξη κανενός πρωταθλήματος, σε κανένα άθλημα, γιατί η επιστροφή στα γήπεδα εγκυμονεί υγειονομικούς κινδύνους και οι Ομοσπονδίες να επιληφθούν το θέμα της επικύρωσης ή μη των μέχρι τώρα βαθμολογιών, έτσι ώστε να προβιβαστούν και να υποβιβαστούν οι ομάδες.
  2. Άμεση οικονομική ενίσχυση, μέχρι και τον Αύγουστο, για όλα τα αθλητικά σωματεία τα οποία έχουν ενοίκια και πάγια έξοδα χωρίς να έχουν έσοδα όλο αυτό το διάστημα, λόγω αναστολής της λειτουργίας τους από τη κυβέρνηση.
  3. Τη μη διεξαγωγή των τελικών φάσεων εφήβων και νεανίδων σε όλα τα αθλήματα και να μοριοδοτηθούν οι αθλητές των συλλόγων που είναι πρωταθλητές στις ενώσεις τους σε ποσοστό 6% μόνο για όσους δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις φέτος.
  4. Να επιτραπεί άμεσα στους υποψηφίους των στρατιωτικών σχολών των σωμάτων ασφαλείας και των ΣΕΦΑΑ, να προπονούνται σε ανοικτούς χώρους άθλησης, ακολουθώντας τους κανόνες περί μη συγχρωτισμού, για να μπορέσουν να προετοιμαστούν στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις εξετάσεις.
  5. Οι νομίμου λειτουργίας χώροι μαζικής εκγύμνασης να επαναλειτουργήσουν, σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες που ισχύουν για τους κλειστούς χώρους που συναθροίζονται πολλοί άνθρωποι (αναλογία ατόμων με τετραγωνικά, χρήση αντισηπτικών, κ.α ) και σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πρέπει σύντομα να ενημερώσει τους χιλιάδες εργαζόμενους και ιδιοκτήτες αυτών για τις προθέσεις της

Ο κ. Αυγενάκης στις δηλώσεις του είπε ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνικής δραστηριότητας και είναι απαραίτητο να στηριχθεί για να συνεχίσει να επιτελεί το σπουδαίο ρόλο του στην κοινωνία, άλλωστε, συνέχισε, αυτό αποτελεί και προτεραιότητα του ίδιου του πρωθυπουργού. Δυστυχώς, η Πολιτεία τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, και όχι μόνο, «ταλαιπωρεί» τα σωματεία και τους ανθρώπους του αθλητισμού και αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξή του σε όλα τα επίπεδα. Η επανεκκίνηση του αθλητισμού, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κρίσης, δεν μπορεί να γίνει με όρους του παρελθόντος και με ξεπερασμένες αντιλήψεις, αλλά με προοδευτικές και ριζοσπαστικές προτάσεις οι οποίες θα προκύψουν μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο με όλη την αθλητική οικογένεια, προς όφελος των αθλητών, των συλλόγων και της κοινωνίας μας.

Τομέας Αθλητισμού ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο