Η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή δεν μπαίνει σε καραντίνα – άμεσα μέτρα για να συνεχίσει να υπάρχει

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
04 Μάι, 2020

Φτάσαμε στον τρίτο μήνα της πανδημίας χωρίς να έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων, που αγωνιούν για την αδιάθετη παραγωγή τους, καθώς και των υδατοκαλλιεργητών και αλιέων, με αποτέλεσμα να τίθεται η επισιτιστική επάρκεια της χώρας σε αμφισβήτηση καθώς οι παραγωγοί δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις απαραίτητες εργασίες για την εύρυθμη λειτουργία των εκμεταλλεύσεων τους, μέσα σε ένα κλίμα δυσπραγίας και αβεβαιότητας.

Ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ΜέΡΑ25 κρούει εδώ και εβδομάδες τον «κώδωνα του κινδύνου» και ζητά άμεσα οριζόντια μέτρα στήριξης όλων των κλάδων του αγροδιατροφικού τομέα, δηλαδή της φυτικής και ζωικής παραγωγής, καθώς και της αλιείας:

Διάθεση προϊόντων/ρύθμιση αγοράς

 • Αγοραστής ύστατης ανάγκης: Κρατικοί οργανισμοί, Δήμοι και Περιφέρειες, να αγοράζουν όλα των αδιάθετα ευπαθή προϊόντα, με παράλληλη αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων δωρεάν διάθεσης φρούτων, κηπευτικών και γαλακτοκομικών και του Τ.Ε.Β.Α.
 • Αποζημίωση όλης της αδιάθετης παραγωγής που οδηγήθηκε σε χωματερές εξ αιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού.
 • Ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των παραγωγών σε συμβατικές και βιολογικές Λαϊκές Αγορές όλης της χώρας, με καθιέρωση πράσινων λωρίδων κυκλοφορίας στα πλαίσια των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ισχύει για τις διεθνείς μεταφορές ώστε να μην προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός για τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα.
 • Ενεργοποίηση της απόσταξης κρίσης για αμπελουργούς – οινοποιούς, ώστε τα αδιάθετα αποθέματα οίνων λόγω του κορωνοϊού να μπορούν να μετατραπούν σε αιθυλική αλκοόλη που, μεταξύ άλλων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατροφαρμακευτική χρήση και παραγωγή αντισηπτικών.
 • Ενεργοποίηση άμεσα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για το χτύπημα και την πάταξη της αισχροκέρδειας και χειραγώγησης της αγοράς από χονδρέμπορους και αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Άμεση ρευστότητα

 • Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ που οφείλονται στους παραγωγούς.
 • Μέτρα άμεσης ενίσχυσης της οικονομικής ρευστότητας των παραγωγών από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, προσθετικά με τις de minimis ενισχύσεις.
 • Άμεση καταβολή επιταγών: Το κράτος, αν θέλει να επιβάλλει τις 75 μέρες παράταση για τις επιταγές, πρέπει να καταβάλλει το ποσό των επιταγών που λαμβάνουν από τους χονδρεμπόρους οι παραγωγοί ώστε να μη διαταραχθεί ολόκληρη η αλυσίδα τροφοδοσίας από τα αγροεφόδια μέχρι τον καταναλωτή. Το κράτος μπορεί να εισπράξει τα χρήματα από τους χονδρεμπόρους σε δεύτερο χρόνο βεβαιώνοντας την οφειλή τους.

Απαλλαγή από οικονομικά βάρη

 • Κατάργηση του Σχεδίου Ηρακλής και Προστασία της πρώτης κατοικίας και όλων των αγροτοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και αλιευτικών σκαφών.
 • Κουρέματα οφειλών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και εφορίες.
 • Ένταξη όλων των πληττόμενων παραγωγών και κάθε νομικής μορφής επιχειρήσεων (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, σύλλογοι, προσωπικές επιχειρήσεις, κ.ά,) στους επιλέξιμους ΚΑΔ για την απαλλαγή από ασφαλιστικά και φορολογικά βάρη και την λήψη του επιδόματος ενίσχυσης. Δεν είναι δυνατόν οι παραγωγοί να αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ασφαλιστικά και φορολογικά ως επιχειρηματίες και να μην ενισχύονται ως τέτοιοι.

Χρηματοδότηση – επανεκκίνηση

 • Πρέπει άμεσα να χορηγηθούν άτοκα κρατικά δάνεια ύψους έως 50% του μέσου όρου των τζίρων της προηγούμενης τριετίας στους αγρότες και κτηνοτρόφους απευθείας στους λογαριασμούς τους.
 • Να ενισχυθεί η δημιουργία δικτύων για την διάθεση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Επίσης, ειδικά για τους κτηνοτροφικούς κλάδους προτείνονται:

 • Για την αιγοπροβατοτροφία να δοθεί ενίσχυση 20€ / θηλυκό ζώο, σύμφωνα με τα στοιχεία παράδοσης γάλακτος 2019 του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, σε εκμεταλλεύσεις από 20 αιγοπρόβατα και άνω και ιδιαίτερα για τις παραμεθόριες περιοχές, η ενίσχυση να διαμορφωθεί στα 23€/ θηλυκό ζώο.
 • Στη χοιροτροφία να δοθεί ενίσχυση 100€ ανά χοιρομητέρα, σε εκμεταλλεύσεις από 20 χοιρομητέρες και άνω.
 • Στην πτηνοτροφία, η ενίσχυση των παραγωγών κρέατος πουλερικών να δοθεί σύμφωνα με τη δυναμικότητα παραγωγής κάθε εκμετάλλευσης.
 • Να αποδοθούν άμεσα οι καθυστερούμενες συνδεμένες ενισχύσεις για το βόειο κρέας και να δοθούν αντίστοιχες ενισχύσεις σε όλες τις πληττόμενες βοοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με προοπτική ισορροπημένης ανάπτυξης του κλάδου ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές και να βελτιωθεί το ισοζύγιο της οικονομίας.

Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο