Η εμπορευματοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προ των πυλών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Οκτ, 2019
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Σχόλια επί του Δ.Τ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (16.10.2019) για το σύστημα Υγείας.

Η προσπάθεια του ΠΙΣ (Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου) στο δελτίο τύπου να δικαιολογήσει τις αλλαγές που προτείνει είναι ανεπιτυχής δεδομένου ότι από το 2010 μέχρι σήμερα έχει γίνει τεράστια περιστολή των δαπανών των Δημόσιων Νοσοκομείων και συνεχίζει να γίνεται, ενώ παράλληλα το προσωπικό τους έχει μειωθεί σε ανεπίτρεπτα χαμηλά επίπεδα. Δεν υπάρχει πανάκριβος εξοπλισμός που δεν χρησιμοποιείται, οι ουρές είναι συγκρίσιμες με αυτές που παρατηρούνται στις πλέον προηγμένες χώρες της Ευρώπης και επιπλέον υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Η σπατάλη πόρων έχει μειωθεί στο έπακρο και το προσωπικό των Νοσοκομείων δουλεύει μέχρι εξαντλήσεως.Το φιλότιμο του προσωπικού είναι αυτό που κρατάει το Νοσοκομεία όρθια. Οι στατιστικές είναι γνωστό ότι ανέκαθεν χρησιμοποιήθηκαν για να ειπωθούν τα μεγαλύτερα ψεύδη.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΠΙΣ έχουμε να πούμε ότι:

Η βασική διαφοροποίηση του ΠΙΣ από τα μέχρι σήμερα ισχύοντα είναι η πρόταση τα Δημόσια Νοσοκομεία να γίνουν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που λογικά θα λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Άρα εμμέσως πλην σαφώς μιλάμε για εμπορευματοποίηση της υγείας. Αυτό δεν έχει συμβεί από συστάσεως του Ελληνικού κράτους. Ακόμη και πριν από τη δημιουργία του ΕΣΥ τα Νοσοκομεία ήταν κρατικά.

Προτείνει μια νέα δομή την οποία ονομάζει ΕΣΥ ΝΠΔΔ που δεν είναι σαφές τι θα κάνει. Θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες δομές που χρειάσθηκε σχεδόν σαράντα χρόνια να γίνουν με νέες που δεν ξέρουμε ποιες θα είναι και πότε θα γίνουν. Για να αποφύγει τις αντιδράσεις των ηδη υπηρετούντων υπόσχεται ότι οι ήδη υπηρετούντες δεν θα θιγούν χωρίς να ακουμπάει καθόλου μισθολογικό, εξέλιξη, πλήρωση κενών θέσεων και το νομικό καθεστώς που θα διέπει τις εργασιακές σχέσεις και το μισθολόγιο των νεοεισερχομένων στο σύστημα.

Αλλαγές στα Νοσοκομεία: Οι περισσότερες αλλαγές μπορούν να γίνουν και με το υπάρχον καθεστώς. Είναι όμως γενικές και αόριστες προτάσεις που πολλές από αυτές θέλουν και διευκρίνιση – π.χ. συνδιοίκηση των νοσοκομείων; Ο ετήσιος κλινικός προϋπολογισμός ανά τμήμα θα μπορούσε να γίνει και στο υπάρχον σύστημα, δεν είναι όμως αποδεκτός έτσι αόριστα όπως προτείνεται και εάν δεν υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες αποφυγής οικονομικού στραγγαλισμού κλινικών. Ειδική διαδικασία επιλογής διοικητών και ΔΣ μπορεί να γίνει (αξιοκρατικά και όχι μέσω ΑΣΕΠ) και σήμερα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο νόμιμος τρόπος που οι ιατροί των Νοσοκομείων θα μπορούν να βελτιώνουν το εισόδημά τους, πως θα αυξήσουν τα εισοδήματα του Νοσοκομείου και πως θα μειώσουν την παραοικονομία δεν είναι εμφανής. Πουθενά δεν αναφέρονται προσλήψεις. Με την υπάρχουσα έλλειψη προσωπικού τα δημόσια νοσοκομεία θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Ολοήμερη λειτουργία χωρίς πρόσληψη προσωπικού δεν νοείται και μπορεί να γίνει στην υπάρχουσα δομή των νοσοκομείων. Προτείνει σύναψη συμβάσεων των Νοσοκομείων με Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες χωρίς να λέει τι θα γίνει με τους συνταξιούχους!!! Θα πρέπει να γίνει πλήρης ανάλυση από τον ΠΙΣ περί του πρακτέου άλλως το θέμα δεν είναι προς συζήτηση. Μπορεί να θεσμοθετηθεί στο υπάρχον σύστημα η δυνατότητα σύναψης ειδικών συμβάσεων με ιδιώτες ιατρούς, όταν και όπου υπάρχει πρόβλημα. Η παροχή κινήτρων στο υγειονομικό προσωπικό σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές είναι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια από το δημόσιο σύστημα.

Μέσα στις αλλαγές των νοσοκομείων βάζει και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υποβαθμίζοντάς την πλήρως και οι λόγοι είναι εμφανείς. Ο μεγαλύτερος δυνητικά ανταγωνιστής του ιδιωτικού τομέα είναι η ΠΦΥ η οποία πρέπει να αποτελέσει κάποτε την καρδιά του συστήματος υγείας. Η επιλογή ιατρού από τον ασθενή δεν μπορεί να γίνει δεδομένου ότι η λειτουργία των ιατρών μέσα στα νοοκομεία είναι συλλογική. Προφανώς οι συγγραφείς του κειμένου είχαν στο νου τους την ΠΦΥ. Επίσης η πρόσβαση των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών μέσα στα νοσοκομεία είναι αδιανόητη.

Ηδη το καλοκαίρι, με ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται τις ΤΟΜΥ των οποίων ζητάει την κατάργηση, μιλάει για ελεύθερη επιλογή ιατρού και θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο λύνει οριστικά το «πρόβλημα» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγειας.

Εάν βγάλουμε την γαρνιτούρα στόχος της πρότασης του ΠΙΣ είναι ένας: Η μετατροπή των Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και απαλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού από «περιττά» βάρη, δηλ. τα δημόσια έξοδα για την Υγεία, που θα οδηγήσει νομοτελειακά το ΕΣΥ σε πλήρη εξαθλίωση και εμπορευματοποίηση, προς όφελος των μεγάλων και μικρών επιχειρηματιών στον τομέα της υγείας και εις βάρος του φτωχού Έλληνα πολίτη.

Η μέγιστη πλειοψηφία των ιατρών μελών των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, και συνεπώς και του ΠΙΣ, είναι ιατροί που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας όπου η υγεία δεν αντιμετωπίζεται ως αγαθό αλλά ως εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται από επιχειρήσεις ατομικές ή συλλογικές. Ο ΠΙΣ λοιπόν με την πρότασή του φρόντισε να ευχαριστήσει την πλειονότητα των ψηφοφόρων του χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του Έλληνα πολίτη.

Ο ΠΙΣ πριν από οποιαδήποτε ενέργειά του θα έπρεπε να ρωτήσει την ΟΕΝΓΕ, που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για το συγκεκριμένο θέμα.

Τομέας Υγείας ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο