Επ. Ερώτηση Γ. Βαρουφάκη στον Πρωθυπουργό σχετικά με τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
22 Οκτ, 2019
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στην Βόρεια Μακεδονία. Αφού του θυμίζει ότι προεκλογικά υποσχέθηκε να την αναθεωρήσει αλλά μετεκλογικά δεσμεύτηκε να την τηρήσει «απαράκλητα», τον ρωτά:

Αν η επόμενη κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας θελήσει να αναθεωρήσει (ή και να καταργήσει) την Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην εφαρμογή της; Ή θα την χαρακτηρίσει μη ενεργή, με στόχο την αναθεώρησή της;

Με την ερώτησή του ο Γιάνης Βαρουφάκης αναδεικνύει τόσο την ανακολουθία της ΝΔ όσο και τον τρόπο με τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση υπονόμευσε την Συμφωνία των Πρεσπών μεθοδεύοντας (μαζί με τον κ. Ζάεφ και την ΕΕ) δημοψήφισμα που εκβίαζε τους πολίτες της γειτονικής χώρας να την αποδεχθούν αν θέλουν ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ!

Τέλος, με την ερώτησή του στον κ. Μητσοτάκη, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναδεικνύει τον σκοτεινό ρόλο του διευθυντηρίου της ΕΕ το οποίο πιέζει να συνδεθεί η ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μεκεδονίας με την παράδοση της οικονομίας της στο κεντροευρωπαϊκό επιχειρηματικό καρτέλ. Δηλαδή ένα Μνημόνιο προ της συζήτησης για ένταξη…

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2019

Επίκαιρη Ερώτηση στον Πρωθυπουργό
Θέμα: «Σχετικά με τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία»

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Προεκλογικά καταφερθήκατε εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ. Μετεκλογικά αποδεχθήκατε την εν λόγω συμφωνία και δεσμευτήκατε στην πιστή της εφαρμογή. Όμως, όπως είχε προειδοποιήσει το ΜέΡΑ25 τόσο τον προκάτοχό σας όσο και εσάς, ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε η Συμφωνία των Πρεσπών την υπονόμευσε εκ προοιμίου – μια πρόβλεψη που σήμερα, δυστυχώς, επαληθεύεται.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος της 30ης Οκτωβρίου του 2018 στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν πολίτες της ΠΓΔΜ ήταν προσβλητικό. Αντί να ερωτηθούν αν αποδέχονται την Συμφωνία των Πρεσπών και το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», το ερώτημα που τους τέθηκε ήταν εάν θέλουν την είσοδο της χώρας τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Με μια πρωτοφανή στα χρονικά των δημοψηφισμάτων πρωτοτυπία, το ερώτημα επέβαλε στους πολίτες την εκβιαστική προϋπόθεση να αποδεχθούν την Συμφωνία των Πρεσπών αν επιθυμούσαν την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ!

Το ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή επιχειρηματολόγησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια καλή συμφωνία που όμως δρομολογήθηκε με απαράδεκτα αντιδημοκρατικό τρόπο που θα είχε αποτέλεσμα να κινδυνεύει να ανατραπεί λόγω έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης ιδίως στη γειτονική χώρα.

Σήμερα, μετά την πρόσφατη άρνηση της Συνόδου Κορυφής να επιτρέψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καταστρατηγώντας το ιδιότυπο συμβόλαιο της ΕΕ με τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας, η πρόβλεψή μας επιβεβαιώνεται καθώς η Βόρεια Μακεδονία έχει εισέλθει σε τροχιά εκλογών που κάλλιστα μπορεί να οδηγήσουν σε νέα κυβέρνηση η οποία είτε θα αναθεωρήσει την Συμφωνία των Πρεσπών είτε θα την υπονομεύσει στη πράξη.

Όσο για βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας κυβερνήσεων όπως π.χ. Γαλλίας και Ολλανδίας, το ΜέΡΑ25 εκτιμά ότι αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του κεντροευρωπαϊκού καρτέλ το οποίο επικυριαρχεί της ΕΕ και το οποίο, στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, απαιτεί «μεταρρυθμίσεις» που, στην πράξη, θα τους παραδώσουν την οικονομία της γειτονικής χώρας εις βάρος περιφερειακών επιχειρήσεων οι οποίες αναπτύσσονται στη Βόρεια Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών).

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας ερωτώ:

  • Ποια ήταν η παρέμβασή σας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, όπου ο Πρόεδρος της Γαλλίας έθεσε βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας;
  •  Σε περίπτωση που εκλεγεί κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία η οποία αμφισβητήσει την Συμφωνία των Πρεσπών, θα χρησιμοποιήσετε αυτή την ευκαιρία να την αναθεωρήσετε/καταργήσετε (όπως λέγατε προεκλογικά) ή θα συνεχίσετε να απαιτείτε την εφαρμογή της (όπως δεσμευτήκατε μετεκλογικά);

Με τιμή,

Γιάνης Βαρουφάκης
Πρόεδρος Κ.Ο. ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο