Η έκρηξη της δημοσιονομικής βόμβας στη Γερμανία – και οι παράπλευρες απώλειες για την Ελλάδα

Αναδημοσιεύσεις
24 Νοέ, 2023

Όταν ο κύριος Λίντνερ ετοιμάζει σκληρή λιτότητα στους Γερμανούς, λέτε να αφήσει ήσυχη την Ελλάδα; 

Άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη

Κάποιοι προειδοποιούσαμε από το 2009 ότι το συνταγματικό φρένο χρέους (debtbrake) της Γερμανίας ήταν μια βόμβα-δυναμίτης με πολύ μακρύ φυτίλι. Αυτή η βόμβα τελικά έσκασε αυτή την εβδομάδα, στην πιο κρίσιμη στιγμή της γερμανικής οικονομικής ιστορίας από το 1949 (την έναρξη του Wirtschaftswunder) ως σήμερα.

Πρόσφατη απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου ουσιαστικά επιβάλλει στην κυβέρνηση Σολτς μια δημοσιονομική τρύπα της τάξης των 128 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, και ως πρώτη αντίδραση στο σκάσιμο αυτής της δημοσιονομικής βόμβας, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ προχώρησε την Πέμπτη στο δραματικό βήμα να αναστείλει το φρένο του χρέους για το 2023, επικαλούμενος ρήτρα έκτακτης ανάγκης που του επιτρέπει να βάλει χέρι στο Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης, παίρνοντας από εκεί χρήματα που θα χρησιμοποιούνταν για να διατηρηθεί πλαφόν στο ανώτατο όριο τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή.

Για να καλυφθεί ο δημοσιονομικός κρατήρας των 128 δισ. ευρώ – από τα οποία αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι τα 87 δισ. ευρώ πρέπει να καλυφθούν μέσα στους επόμενους 13 μήνες – ο κ. Λίντνερ θα πρέπει να προχωρήσει είτε σε περικοπές δαπανών, είτε σε αύξηση φόρων, είτε σε κατάργηση επενδύσεων στις τεχνολογίες που είναι απαραίτητες για να παραμείνει ζωντανή η γερμανική βιομηχανία το επόμενο μισό του 21ουαιώνα.

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που
(Α) η γερμανική μακροοικονομία είναι ήδη σε ύφεση ενώ
(Β) η γερμανική βιομηχανία μένει όλο και πιο πολύ πίσω από τις βιομηχανίες ΗΠΑ και Κίνας λόγω πολύ χαμηλών επενδύσεων στις σύγχρονες πράσινες/ψηφιακές τεχνολογίες.

Πιστεύει κανείς, εδώ στην Ελλάδα, πως αυτές οι εξελίξεις δεν μας αφορούν; Δεν είναι μόνο το γνωστό πρόβλημα ότι όταν η Γερμανία φτερνίζεται εμείς παθαίνουμε πνευμονία. Μακάρι να ήταν μόνο αυτό! Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά τον αντίκτυπο της δημοσιονομικής κρίσης της Γερμανίας στην στάση του Λίντνερ όσον αφορά το δημοσιονομικό σύμφωνο και την επιβολή λιτότητας σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και, βέβαια, η Ελλάδα.

Να το πω αλλιώς: Υπάρχει πιθανότητα ο Λίντνερ να επιβάλει, εν μέσω ύφεσης, τεράστια λιτότητα στον γερμανικό λαό με στόχο να συμπιέσει το έλλειμμα του γερμανικού προϋπολογισμού στο 0,38%  αλλά να αφήσει την Ιταλία στο 5% και την Ελλάδα πάνω από το 3% (όπως προβλέπει ο Π/Υ του κ. Χατζηδάκη);
Δεν το νομίζω.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο