Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+: Η εκδικητική πορνογραφία, μία βάναυση μορφή βίας στις γυναίκες

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
05 Δεκ, 2020

Τις τελευταίες μέρες επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της εκδικητικής πορνογραφίας ενάντια στις γυναίκες με αφορμή την ύπαρξη ηλεκτρονικής σελίδας που δημοσιεύει προσωπικό υλικό γυναικών χωρίς την συγκατάθεση τους. Από τη μία το φαινόμενο αυτό υπάρχει στην κοινωνία μας ως αναπόσπαστο κομμάτι της ριζωμένης πατριαρχικής κουλτούρας σε αυτή και από την άλλη παραμένει άθικτο και άλυτο από την αδράνεια και αδυναμία των αστυνομικών και δικαστικών αρχών να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά για να στηρίξουν και προστατεύσουν τις γυναίκες θύματα.

Τέσσερα χρόνια μετά τον χαμό της Λίνας Κοεμτζή, φοιτήτρια στο ΑΠΘ, η οποία έδωσε τέλος στη ζωή της υπό την πίεση αποκάλυψης ιδιωτικών ερωτικών της στιγμών και λίγους μήνες μετά τον εκβιασμό που δέχτηκε η Ιωάννα Τούνη για του ίδιους λόγους, βιώνουμε την απόλυτη απραγία της Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και των εισαγγελικών αρχών να ανταποκριθούν στις καταγγελίες των γυναικών θύματα της εκδικητικής πορνογραφίας. Οι θεσμοί της αστυνομίας και της δικαιοσύνης συνεχίζουν να μην λαμβάνουν σοβαρά τα φαινόμενα βίας στις γυναίκες, να μην έχουν καθιερώσει ένα αυστηρό πρωτόκολλο που να αντιμετωπίζουν έγκαιρα και με ασφαλή τρόπο τις καταγγελίες αυτές με αποτέλεσμα να έχουμε καθημερινά γυναίκες θύματα και τα φαινόμενα της έμφυλης βίας να διαιωνίζονται.

Παράλληλα χρειαζόμαστε ένα συντεταγμένο θεσμικό πλαίσιο από κρατικούς θεσμούς και τα ΜΜΕ που στηρίζει τις φεμινιστικές οργανώσεις και προωθεί τα αιτήματα τους. Είναι πλέον επείγον να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος που να αποδομεί τα πατριαρχικά αξιώματα και να ενημερώνει ενάντια στην στιγματοποίηση της γυναικείας σεξουαλικότητας, του ελέγχου του γυναικείου σώματος και αυτοδιάθεσης και ενάντια στην γενικευμένη κουλτούρα της αντικειμενοποίησης των γυναικών.

Τα φαινόμενα της βίας στις γυναίκες είναι καθημερινά και χρήζουν άμεσης και σοβαρής αντιμετώπισης από την κυβέρνηση και τις κρατικές αρχές. Κάθε χαμένη μέρα είναι μία μέρα που θρηνούμε θύματα στην ασφυκτική πίεση της τοξικής πατριαρχίας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο