Η άρνηση της εισαγωγής του όρου της γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα δείχνει για άλλη μια φορά το συντηρητικό και μισογύνικο πρόσωπο της κυβέρνησης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Σεπ, 2021

Απαντώντας σε ερώτημα που δεν τέθηκε, δημιουργώντας σύγχυση πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας, έδειξε ακόμα μία φόρα το συντηρητικό και μισογυνικο πρόσωπο της κυβέρνησης, αρνούμενος το καθολικό αίτημα των προοδευτικών πολιτών για την εισαγωγή του όρου γυναικοκτονία στο νέο ποινικό κώδικα.

Μετά από σωρεία γυναικοκτονιών τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται πεισματικά να προστατέψει με κάθε τρόπο τις γυναίκες από τις αυταρχικές πρακτικές της πατριαρχίας, αλλά κινείται προς στην αντίθετη κατεύθυνση, είτε υποστηρίζοντας αντιεπιστημονικά συνέδρια ελέγχου του γυναικείου σώματος, στερεί προαγωγές λόγω μητρότητας, όπως η πρόσφατη απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας έδειξε, είτε νομοθετώντας καθαρά εχθρικά π.χ με το νομοσχέδιο με την υποχρεωτική συνεπιμέλεια.

Ως δικαιολογία επικαλέστηκε την αυστηρότητα των ποινών για τις περιπτώσεις ανθρωποκτονιών μη αντιλαμβανόμενος πως η ανάγκη εισαγωγής στον Ποινικό Κώδικα του όρου της γυναικοκτονίας δεν έγκειται στις χαλαρές ποινές αλλά στον εντοπισμό του συγκεκριμένου κινήτρου και την κοινωνική καταδίκη, πέραν της ποινικής, του φαινομένου και γενικότερα της πατριαρχίας.

Ο διαχωρισμός της γυναικοκτονίας από τις ανθρωποκτονίες γενικά αποσαφηνίζει τις κοινωνικές αυτές δομές που οδηγούν στα στυγερά αυτά εγκλήματα και καταδικάζει συμπεριφορές βαθειά ριζωμένες στην κοινωνία, που στοχοποιούν το θύμα και προστατεύουν το θύτη κάνοντας λόγο για «εγκλήματα πάθους» κλπ. Όσοι επιμένουν να προσποιούνται πως δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά είναι αυτοί που σε μια άνιση κοινωνία επιθυμούν να εξακολουθούν να απολαμβάνουν προνόμια στις πλάτες των πιο καταπιεσμένων.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο