Η απάντηση του ΜέΡΑ25 στο καυτό ερώτημα της ημέρας: Παιδεία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Μάι, 2020

EΡΩΤΗΣΗ: Γιατί κλείνουν τους δρόμους οι καθηγητές της ΟΛΜΕ με συλλαλητήρια για την παιδεία; Τί πρόβλημα έχουν με το νομοσχέδιο για την παιδεία της κυβέρνησης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Eπιτρέψτε μου να απαντήσω στο ερώτημα με ένα άλλο ερώτημα: Από την υπουργό, τους υφυπουργούς, τους γενικούς γραμματείς, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όλη την άρχουσα τάξη που λαμβάνει αυτή τη στιγμή αποφάσεις για τα δημόσια σχολεία μας, τι ποσοστό στέλνει τα παιδιά του σε ελληνικό σχολείο, για να μην πω σε δημόσιο σχολείο;

Δεν θεωρώ ότι είναι αναγκασμένοι να στέλνουν τα παιδιά τους σε ελληνικό σχολείο αντί για το International Baccalaureate, ή σε δημόσιο σχολείο. Κάθε άλλο. Αλλά όταν τα παιδιά σου δεν πρόκειται να υποστούν ποτέ τις συνέπειες των πολιτικών σου, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός για τις πολιτικές στην Παιδεία που εισάγεις.

Είναι απαράδεκτο εν μέσω κορωνοϊού, όσο δάσκαλοι, γονείς, η κοινωνία συνολικά στερείται του πολιτικού δικαιώματος να διαμαρτυρηθεί, να συμμετάσχει σε έναν διάλογο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση να περνάει ένα νομοσχέδιο για την Παιδεία, ιδίως όταν τα παιδιά των μελών της, των μελών της κυβέρνησης, δεν πρόκειται ποτέ να υποστούν τις συνέπειες.

Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που αλλάζει ο υπουργός ή η υπουργός, να έχουμε και μια νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα πρέπει να σχεδιάζεται συνεχώς, σε πραγματικό χρόνο, όχι από υπουργούς, όχι από πολιτικούς, αλλά από ένα διαβουλευτικό όργανο στο οποίο να συμμετέχουν κληρωτοί δάσκαλοι, κληρωτοί γονείς, κληρωτοί πολίτες και ειδικοί. Και αυτό να είναι έξω από τη δικαιοδοσία του συγκεκριμένου υπουργού/της συγκεκριμένης υπουργού.

Για αυτό στο ΜέΡΑ25 συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη σημερινή κινητοποίηση εναντίον αυτής της προσπάθειας της κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη να εισάγει σημαντικές αλλαγές στα δημόσια σχολεία που δεν θα αφορούν τα παιδιά τους, και μ’ έναν τρόπο που δεν εμπίπτει στις προδιαγραφές ενός πραγματικού δημόσιου διαλόγου.

Η παιδεία είναι μία μόνο πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής. 

Το 5o Μνημόνιο είναι προ των πυλών.

Μόνο μια Δημοκρατική Επανάσταση μπορεί το αποτρέψει, όχι άλλη μια κυβερνητική εναλλαγή που απλώς θα νομιμοποιήσει το 5ο Μνημόνιο με «προοδευτικό» πρόσημο.

Αντίθετα με το 2010, το 2020 δεν υπάρχει η δικαιολογία της άγνοιας.

Σήμερα έχουμε υποχρέωση να οργανώσουμε την παλλαϊκή συστράτευση γύρω από βασικούς άξονες ανατροπής των σχεδίων της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού.

Βέτο σε κάθε Eurogroup μέχρι την αναδιάρθρωση του χρέους. Κουρέματα φόρων και οφειλών. Κρατικοποίηση τραπεζών. Καθιέρωση αξιοπρεπούς βασικού εισοδήματος. Οι υδρογονάνθρακες στα έγκατα της γης. Τέλος σε Μόριες και στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Για τους πολλούς που ήδη υπέφεραν πολλά.

Διαβάστε ολόκληρη τη διακήρυξη εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο