Α. Αδαμοπούλου: Σοβαρές καταγγελίες του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Μάι, 2020

Ανοιχτή επιστολή της βουλευτή του ΜέΡΑ25, Αγγελικής Αδαμοπούλου, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κ. Τσιάρα.

Αθήνα, 17 Μαΐου 2020

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο πρόεδρος της Ένωσης και μέλη του Δ.Σ. καταγγέλλουν μεθοδεύσεις οι οποίες αφήνουν σκιές και δικής σας εμπλοκής, ώστε να προκύψει δοτή διοίκηση.

Τόσο από την ίδια την ανακοίνωση όσο και από δημοσιεύματα προκύπτει ως προς τα γεγονότα ότι:

Την Πέμπτη 14.05.2020 και κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δ.Σ. της Ένωσης, ο πρόεδρος της κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης εισήγαγε για τρίτη φορά θέμα καθορισμού ημερομηνίας διεξαγωγής αρχαιρεσιών, αφού σύμφωνα με το καταστατικό πρέπει να διενεργηθούν εκλογές εντός του Μαΐου ή Ιουνίου τρέχοντος έτους. Παρουσίασε ταυτόχρονα έγγραφο του Ε.Ο.Δ.Υ. σύμφωνα με το οποίο η σχετική διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί κανονικά με μέτρα ασφαλείας, για την τήρηση των οποίων εγγυήθηκε το Προεδρείο. Ωστόσο, 9 μέλη του Δ.Σ. απέρριψαν αυτό το ενδεχόμενο, επιμένοντας ότι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν λόγω κορονοϊού.

Ακολούθως, ο κ. Σεβαστίδης πρότεινε εναλλακτικά η διαδικασία να μεταφερθεί κατά τον μήνα Ιούλιο ή έστω στις αρχές Σεπτεμβρίου, εξηγώντας παράλληλα ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν σε «σπαστά» εκλογικά τμήματα. Τούτο πρακτικά σημαίνει πως για 900 ψηφοφόρους σε 4 εκλογικά τμήματα προκύπτουν 225 σε κάθε τμήμα, δηλαδή 15 ψηφοφόροι ανά ώρα σε 15 ώρες ανοιχτών καλπών. Και πάλι, όμως, έλαβε αρνητική απάντηση από τα ίδια 9 μέλη. Και τούτο παρότι σύμφωνα με δημοσίευμα «μέσα στο Μάιο θα συνέλθουν οι Ολομέλειες των δικαστηρίων της χώρας για να καταρτίσουν τα Τμήματα Διακοπών. Που σημαίνει ότι, για παράδειγμα, στην Αθήνα, θα συγκεντρωθούν σε έναν χώρο 150 δικαστές προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο, τηρώντας βεβαίως όλα τα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.»

Λίγο αργότερα, τα 9 διαφωνούντα μέλη ανέφεραν ότι θα προσφύγουν δικαστικά την 1η Ιουνίου, προκειμένου να οριστεί δοτή διοίκηση, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μεταδικτατορικά.

Για τη συγκεκριμένη εξέλιξη η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ομολόγησαν δημόσια και χωρίς καμία αιδώ ότι στόχος τους είναι να παρέλθει η 31η Μαΐου χωρίς μέχρι τότε να προκηρυχθούν εκλογές και στη συνέχεια να προσφύγουν στα Δικαστήρια για διορισμό προσωρινής διοίκησης, ελπίζοντας στην ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου και με ευρύτατη αποδοχή σημερινού Προεδρείου και στη συγκρότηση ενός εντελώς διαφορετικού που θα απαρτίζεται από τους ίδιους. Στοχεύουν με άλλα λόγια στην πραξικοπηματική κατάληψη της διοίκησης της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης. Τα ονόματά τους θα γραφούν με τα μελανότερα γράμματα στην Ιστορία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Οι σχεδιασμοί τους είναι τόσο προβλέψιμοι ώστε κατά την συζήτηση του σημερινού ΔΣ δεν θέλησαν να δεσμευτούν για ημερομηνία εκλογών ούτε για τον Ιούλιο, ούτε για τον Σεπτέμβριο, αλλά επανέλαβαν αμήχανα ότι θα εξετάσουν εκ νέου το ζήτημα τον Οκτώβριο! Η «προσωρινή διοίκηση» θα μπορεί εύκολα να μεταβληθεί σε «μόνιμη» με την επίκληση νέου κύματος της πανδημίας από το φθινόπωρο και την μη ύπαρξη κατάλληλων συνθηκών για την διενέργεια αρχαιρεσιών. Τέτοια περιφρόνηση στην βούληση του Δικαστικού Σώματος, τέτοιος πρωτόγνωρος αμοραλισμός!»

Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και αρνητικότατη εντύπωση προκαλούν τα όσα καταγγέλλονται ευθέως από τον πρόεδρο της Ένωσης, και σκιαγραφούν αφορούν άμεσα.

Υπογραμμίζεται ότι έχετε αρνηθεί δύο φορές τις προτάσεις που σας κατέθεσαν στις 9 Απριλίου και 4 Μαΐου τρεις Ενώσεις (Δικαστών και Εισαγγελέων, Ελεγκτικού Συνεδρίου και Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) για να παραταθεί η θητεία των Δ.Σ. τους, την ίδια στιγμή που το έχετε πράξει για άλλα σωματεία, εργοδοτικές ενώσεις, συνεταιρισμούς, οργανώσεις, κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό σας εγκαλούν ότι στρώνετε «το χαλί στους σχεδιασμούς των 9 μελών του Δ.Σ. προκειμένου να ανατρέψουν τη νόμιμη διοίκηση της Ένωσής.»

Περαιτέρω, η ανακοίνωση σαφώς θέτει ζήτημα δυσαρέσκειας της πολιτικής ηγεσίας που -αποκλειστικά ή συμπληρωματικά ως προς εσάς- αφορά τις θέσεις της Ένωσης σχετικά με «την φαλκίδευση του δικαιώματος της απεργίας, το σχέδιο νόμου που θέτει ασφυκτικούς περιορισμούς στο δικαίωμα της συνάθροισης, τις πολιτικές παρεμβάσεις και υποδείξεις σε δικαστές και εισαγγελείς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, την ανακατανομή θέσεων στα Εφετεία της Χώρας και τον αντίστοιχο σχεδιασμό στις Εισαγγελίες Εφετών, τη μείωση των δικαστικών διακοπών και τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει.»

Ακόμη, σκιές προκύπτουν και από το εξής απόσπασμα: «Κάποιοι έχουν προφανώς άλλες προτεραιότητες και το έχουν αποδείξει με τρόπο εμφατικό σε πολλές περιπτώσεις. Να γίνουν οι αρεστοί, οι χρήσιμοι, οι βολικοί. Στους αρνητικούς σχεδιασμούς για τη Δικαιοσύνη που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων και θα ξεδιπλώνονται σταδιακά, βολεύει την Κυβέρνηση μία Ένωση συναινετική και πρόθυμη να «αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της συγκυρίας». Μία Ένωση που αρχικά θα θεωρεί ως «σενάριο συνωμοσίας» τη μείωση των δικαστικών διακοπών και λίγο μετά θα την δικαιολογεί ως προσωρινό μέτρο. Μία Ένωση που δεν θα «βλέπει» καμία πολιτική παρέμβαση στις υποδείξεις Υπουργών προς τους Εισαγγελείς να δοθεί διαφορετικός χαρακτηρισμός στις ασκούμενες ποινικές διώξεις. Μία Ένωση που θα χειροκροτεί την κυβερνητική απόφαση για ανακατανομή οργανικών θέσεων στα Εφετεία την ίδια στιγμή που η Γενική της Συνέλευση, το ανώτατο συλλογικό όργανο, θα απέρριπτε με ποσοστό περίπου 80% ένα τέτοιο νομοθετικό μέτρο. Ο τρόπος διοίκησης της Ένωσης (με εκλογές ή και χωρίς αυτές αν δεν συμφέρουν) είναι μάλλον αδιάφορος αρκεί να βγει το αποτέλεσμα και οι κατάλληλοι συσχετισμοί.»

Κύριε Υπουργέ.

Αντιλαμβάνεστε, ελπίζω, πως εκείνα που προσάπτονται τόσο στην Κυβέρνηση που υπηρετείτε όσο και σε σας προσωπικά δημιουργούν, εφόσον ισχύουν, μείζον θεσμικό ζήτημα αντιδημοκρατικής παρέμβασης στον πυρήνα των interna corporis της Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, αναφορές σε «προοπτική που εξυφαίνεται για μια Ένωση χειραγωγημένη και πλήρως υποταγμένη στη βούληση της κρατικής εξουσίας, στους σχεδιασμούς για κατάργηση της Δημοκρατίας και των εκλογών, στα σενάρια ανατροπής της εκλεγμένης διοίκησης» και η υπενθύμιση ότι «από τη μεταπολίτευση και μετά είναι η πρώτη φορά που απειλείται ευθέως η Δημοκρατία στον δικαστικό συνδικαλισμό» σας θίγουν ανεπανόρθωτα.

Αυτονόητα, λοιπόν, σας καλούμε να δώσετε άμεσα και δημόσια εξηγήσεις και απαντήσεις αναφορικά με τις παραπάνω σοβαρότατες καταγγελίες.

Αγγελική Αδαμοπούλου, Βουλευτής Α΄ Αθηνών – ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο