Επισκόπηση 20/6/2018

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
20 Ιούν, 2018

Ελλάδα

Στο Eurogroup της Πέμπτης 21/6 αναμένεται να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου, με τις όποιες μεταρρυθμίσεις (=απορρυθμίσεις) απομένουν, να ενταχθούν στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας. Αναφορικά με το χρέος, θα συζητηθούν κάποια μέτρα ελάφρυνσης – κυρίως επιμήκυνση ωριμάσεων – και δεν θα υπάρξει διασύνδεση των αποπληρωμών με τους ρυθμούς μεγέθυνσης του ελληνικού ΑΕΠ.

Ευρώπη

Η συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν στο Μέσεμπεργκ χτες απέφερε κάποια αποτελέσματα προς τον δρόμο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και πάλι εξαρτάται από ποια μεριά παρατηρεί κανείς τα γεγονότα. Η γερμανίδα Καγκελάριος αποδέχθηκε σε πολύ γενικές γραμμές τις προτάσεις Μακρόν για κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και για τραπεζική ένωση, γεγονός που από μόνο του αποτελεί στροφή της γερμανικής πολιτικής, η οποία μέχρι τώρα δεν συζητούσε καν τίποτα από τα δύο.

Οι Financial Times σημειώνουν πως η χρήση του προϋπολογισμού δεν θα έχει τις αντι-κυκλικές λειτουργίες – τόνωση της ζήτησης – που επιθυμούσε η γαλλική πλευρά αλλά θα λειτουργεί για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, χρηματοδοτώντας επενδύσεις και ανάπτυξη ανθρώπινου κεφαλαίου.

Όλα αυτά βέβαια αναμένεται να προκαλέσουν τριγμούς στον γερμανικό κυβερνητικό σχηματισμό, με τους Χριστιανοκοινωνιστές να είναι ενάντιοι.

Ιταλία

Μια τελευταία δημοσκόπηση δίνει από 29% στη Λέγκα του Βορρά και στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων, με το το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να υπολογίζεται στο 9,2%. Αυτό σημαίνει πως η κεντροδεξιά συμμαχία σταθεροποιείται αλλά με κυρίαρχο πλέον τον ακροδεξιό ηγέτη της Λέγκας Σαλβίνι.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο