Γιώτα Μασουρίδου, νομικός: Ο γυναικοκτόνος και η οικογένειά του ζητούν συνεπιμέλεια του τέκνου βάσει του πρόσφατου νόμου Τσιάρα

Συνεντεύξεις - videos
26 Ιούν, 2021

Λίγες μόνο μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια στη Βουλή, έρχεται η στυγερή δολοφονία στα Γλυκά Νερά και η νομικός Γιώτα Μασουρίδου εξηγεί στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» πως ο γυναικοκτόνος μπορεί να επωφεληθεί από τις διατάξεις του νέου νόμου σχετικά με την επιμέλεια του ορφανού πλέον βρέφους:

Με τη σύλληψη του κατηγορουμένου για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, ο δικηγόρος του δήλωσε ότι ο καθ’ ομολογία δράστης θα επιδιώξει τη συνεπιμέλεια του παιδιού με τους γονείς του, τονίζοντας ότι σε τελική ανάλυση δικαιούται τουλάχιστον το ένα τρίτο του χρόνου του παιδιού. Αυτά όλα απορρέουν από το νέο νόμο για τη συνεπιμέλεια που ψηφίστηκε λίγες μέρες πριν από το έγκλημα.

Πράγματι, ο εν λόγω νόμος επιβάλλει την από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας μετά το διαζύγιο και ότι το συμφέρον του παιδιού είναι να συνεχίζει την επαφή του και με τους δύο γονείς. Επίσης, δίνει υπερεξουσίες στους συγγενείς εκάστου γονέα, το οποίο βλέπουμε να ασκείται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όλα αυτά τα ζήτησε από την αρχή της σύλληψής του ο ίδιος ο κατηγορούμενος δια του συνηγόρου του και στη συνέχεια βλέπουμε ότι τα ζητούν και οι γονείς του.

Προξενεί απορία γιατί εδώ και τόσες μέρες δεν έχουν διενεργηθεί επείγουσες πράξεις ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει εγκλήματα σε βάρος του παιδιού κατά το διάστημα που μας απασχολεί καθώς επίσης και ότι δεν φαίνεται να έχει αφαιρεθεί μέχρι τώρα η γονική μέριμνα από τον πατέρα.

Παράλληλα, υπάρχει μια κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του τέκνου με τις πληροφορίες που το αφορούν άμεσα και έχουν διαρρεύσει στα ΜΜΕ. Θα περιμέναμε από κάποιο εισαγγελέα να παρέμβει και να διατάξει να εξαφανιστούν όλες αυτές οι πληροφορίες από το διαδίκτυο, γιατί θέτουν τα δικαιώματα του παιδιού σε τεράστιο κίνδυνο.

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιος για να αποφασίσει για το μέλλον του παιδιού είναι ο εισαγγελέας ανηλίκων, ο οποίος έχει στη διάθεσή του κάθε δυνατότητα να μεριμνήσει με προσωρινή διάταξη για τα πάντα. Δυστυχώς όμως έρχεται άλλη μια φορά στο προσκήνιο το γεγονός ότι αυτές οι αρχές δεν συνεπικουρούνται σωστά στο έργο τους από τους ειδικούς που θα χρειαζόταν.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο