Γιώργος Τσιάκαλος: Στην υπόθεση Ασάνζ δεν κινδυνεύει μόνο η ελευθερία του τύπου, επιχειρείται και ο εκφοβισμός όσων αποκαλύπτουν τον τρόπο που δρουν κυβερνήσεις

Ράδιο ΜέΡΑ
28 Ιούν, 2022

Τους θανάσιμους κινδύνους για τη δημοκρατία που κρύβονται πίσω από την απόφαση έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ τονίζει σε συνέντευξή του στο Στίγμα της ΜέΡΑς και τη Μπούλικα Μιχαλοπούλου ο ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής στο ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος. Η παράδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις αμερικανικές αρχές και η διαφαινόμενη καταδίκη του καταδίκη του στη συνέχεια δεν θα είναι μόνο ένα σοβαρό χτύπημα στην ελευθερία του τύπου, αλλά επίσης θα χρησιμοποιηθεί για να εκφοβιστούν όσοι έχουν τη δυνατότητα να αποκαλύψουν πράγματα για τον τρόπο που δρουν κυβερνήσεις ή άλλοι οργανισμοί, όπως τράπεζες.

Ο πανεπιστημιακός δάσκαλος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και την υποκρισία της Δύσης στο θέμα της αποκάλυψης ευαίσθητων κυβερνητικών δεδομένων, αντιπαραβάλλοντας την περίπτωση της διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με τους Ιουγούρους στην Κίνα: “Τον τελευταίο μήνα βγήκαν κάποια απόρρητα έγγραφα από την Κίνα για την κατάσταση την οποία ζουν οι Ιουγούροι, ένας μουσουλμανικός πληθυσμός στη ΒΔ Κίνα, που πριν από 20 χρόνια περίπου έκαναν προσπάθειες να αποσχιστούν από την Κίνα με επιθέσεις, βόμβες και άλλα τέτοια. Η απάντηση της κυβέρνησης της Κίνας ήταν επίσης σκληρή και σαν αποτέλεσμα σήμερα πολλοί Ιουγούροι ζουν σε στρατόπεδα, σε πολύ άσχημες συνθήκες. Βγήκαν λοιπόν αυτά τα έγγραφα και οι ΗΠΑ, αλλά και η Γερμανία είπαν ότι η Κίνα πρέπει να τιμωρηθεί για αυτά τα πράγματα που κάνει εκεί. Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή ποιος είναι ο whistle-blower που έφερε στη δημοσιότητα αυτά τα έγγραφα. Αν κάποια στιγμή αποδειχθεί ότι αυτό το άτομο βρίσκεται για παράδειγμα στην Τουρκία και η Κίνα ζητήσει την έκδοσή του, θα ήθελα να θέσω το ερώτημα αν θα έχουμε το δικαίωμα να ξεσηκωθούμε και να αντιταχθούμε σε μια τέτοια εξέλιξη; Δεν πρόκειται για κάποιο άτομο που έκανε κάτι, όμως αποκάλυψε πράγματα που αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ο Ασάνζ δεν έκανε κάτι διαφορετικό. Έκανε ακριβώς το ίδιο. Κανένα από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ασάνζ δεν είπαν ότι είναι ψεύτικο. Απλά είπαν ότι επρόκειτο για διαβαθμισμένα έγγραφα, δηλαδή απόρρητα, και αυτό που έκανε ήταν κατασκοπεία κατά της χώρας.”

Ο κ. Τσιάκαλος παράλληλα προειδοποιεί ότι η υπόθεση Ασάνζ δεν αφορά μόνο ζητήματα δημοκρατίας και ελευθερίας του τύπου, αλλά έχει και οικονομικές επιπτώσεις, ακόμη και για τη χώρα μας: “Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλοί συνεταιρισμοί που ανησυχούν τι θα γίνει με τα φρούτα τους. Η Ρωσία ήταν μια πολύ μεγάλη αγορά για την Ελλάδα. Τώρα αυτή η αγορά δεν υπάρχει. Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι συνεταιρισμοί που λένε ότι θα πάμε να πουλήσουμε τα προϊόντα μας στη Σερβία. Αν λοιπόν βρεθεί κάποιος που να καταγγείλει ότι τα φρούτα θα πάνε στη Σερβία για να μεταφερθούν μετά στη Ρωσία, μέχρι να γίνει ο έλεγχος τα αγροτικά προϊόντα μπορεί να έχουν σαπίσει κιόλας.”

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο