Γιώργος Τσιάκαλος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ: Φασίστες και ακροδεξιοί θεωρούν την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα ευνοϊκή ώστε να επανακάμψουν

Νέα
05 Οκτ, 2021

Το ξέσπασμα της ακροδεξιάς βίας στη Θεσσαλονίκη και αλλού σχολιάζει με δηκτικό τρόπο στο Στίγμα της ΜέΡΑς ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος:

Η Χρυσή Αυγή και άλλες παρεμφερείς ομάδες βρίσκουν μια περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα που τις κάνουν να θεωρούν ότι μπορούν να επανέλθουν. Βλέπουν δηλαδή ότι μια πολιτική την οποία εξέφραζαν για χρόνια ολόκληρα, ιδιαίτερα σε σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τώρα αυτή εφαρμόζεται από την πολιτεία. Άρα λοιπόν τα ορφανά της Χρυσής Αυγής, στην επέτειο του ενός έτους από την καταδίκη της ως εγκληματική οργάνωση, θεωρούν ότι και πάλι μπορούν να ζωντανέψουν. Δεν πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν, όμως η περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα που προανέφερα αποτελεί γόνιμο πεδίο για την ακροδεξιά.

Στην κατάσταση που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα στα σχολεία, οι χρυσαυγίτες συγκρούονται με αυτούς που λένε ότι δεν επιτρέπεται να θυσιάζονται οι μαθητές με τη διαδικασία της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Και σε άλλες πρόσφατες συνεντεύξεις έχω υποστηρίξει ότι οι μαθητές καλά κάνουν και αντιδρούν σε αυτό το μέτρο, αλίμονο αν δεν αντιδρούσαν μάλιστα. Και απέναντι σε αυτό το πολιτικό αίτημα εμφανίστηκαν οι ακροδεξιοί με καδρόνια και μολότοφ για να κάνουν επεισόδια.

Στο μέτωπο της πανδημίας, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα και βλέπουμε τις ομάδες των ακροδεξιών να προσπαθούν να «ψαρέψουν» ακροατήριο ανάμεσα στους ανεμβολίαστους. Και μέσα σε όλα αυτά, ο κ. Βορίδης ανακοινώνει ότι οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου θα διεξαχθούν κανονικά, ενώ όλοι θυμόμαστε τι είχε γίνει ένα χρόνο πριν με τις μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου στη γιορτή του Αγ. Δημητρίου. Προφανώς για τον υπουργό Εσωτερικών είναι πιο σοβαρό θέμα να ανυψωθεί το εθνικό φρόνημα από το να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο