Γιώργος Γώγος: Η τροποποίηση της σύμβασης με την Cosco ελαχιστοποιεί το δημόσιο έλεγχο στο λιμάνι του Πειραιά

Συνεντεύξεις - videos
30 Σεπ, 2021

Χωρίς να τηρούνται ούτε καν οι υπάρχουσες συμβατικές υποχρεώσεις, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραχωρήσει άλλο ένα πακέτο μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco, με σημαντικές οικονομικές συνέπειες και όχι μόνο για το Ελληνικό Δημόσιο. Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Λιμενεργατών του ΟΛΠ, Γιώργος Γώγος, μίλησε στο Στίγμα της ΜέΡΑς για τις πολλαπλές αρνητικές συνέπειες αυτής της παραχώρησης, όχι μόνο για τους εργαζόμενους στο λιμάνι, αλλά και για την τοπική κοινωνία γενικότερα:

Από την εποχή που ήρθε η Cosco στον Πειραιά, έχουν γίνει δύο τροποποιήσεις στις συμβάσεις παραχώρησης, προς όφελος της εταιρείας. Μέσα από αυτές τις τροποποιήσεις δεν κέρδισε μόνο χρήματα, αλλά και επιρροή, εξουσία.

Στην ίδια λογική, η κυβέρνηση παραχωρεί ένα 16% επιπλέον των μετοχών στην κινεζική εταιρεία, παρόλο που δεν έχει ολοκληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Εδώ και δύο χρόνια ήταν φανερό ότι δεν θα τις ολοκλήρωνε, που σημαίνει ότι υπήρχε χρόνος για να γίνει κάποια ουσιαστική διαπραγμάτευση, η οποία όμως δεν έγινε.

Και φτάνουμε στη σημερινή απόφαση, η οποία συζητήθηκε εν κρυπτώ μεταξύ κυβέρνησης και ΟΛΠ, χωρίς να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και οι εργαζόμενοι. Πέρα από την οικονομική διάσταση, βάσει της οποίας υπάρχει ζημιά για το κράτος, υπάρχει και μια άλλη διάσταση, ίσως και πιο σημαντική, αφού ελαχιστοποιείται ο δημόσιος έλεγχος στο λιμάνι του Πειραιά.

Σαν Ένωση Λιμενεργατών σαφώς έχουμε σαν προτεραιότητα τα εργασιακά ζητήματα. Εντούτοις, δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι μπροστά στη στάση και τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, της οποίας άλλωστε είμαστε μέλη της οι περισσότεροι.

Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ήδη εξελίξεις για να ολοκληρωθεί αυτό το μονοπώλιο κατά τρόπο που εξυπηρετεί μόνο την Cosco. Έχει πλέον αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, η οποία ήταν αρμόδια να ελέγξει την πορεία της σύμβασης παραχώρησης και στην οποία μπορούσαν να προσφύγουν όσοι είχαν προβλήματα με την υλοποίηση και την εξέλιξή της μέσα σε ένα πλήρως ιδιωτικοποιημένο περιβάλλον.

Από την πλευρά μας, για τους άμεσα εργαζομένους, καταγγέλλουμε ότι εδώ και χρόνια δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δεν υπάρχουν κανονισμοί προσωπικού, υπάρχουν ελλείψεις σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας και άλλα πολλά. Για να λυθούν αυτά τα θέματα πρέπει να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση. Δεν μπορείς να περιμένεις από μια εταιρεία να προνοήσει για τέτοια ζητήματα.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο