Δεν προκάλεσε έκπληξη στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ η δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομες τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών μετά από την αγωγή που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Σε παρέμβασή του στο Στίγμα της ΜέΡΑς, ο γενικός γραμματέας της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος, αναδεικνύει πτυχές της ακροαματικής διαδικασίας που μετέτρεψαν τη δίκη σε παρωδία και διατρανώνει την αποφασιστικότητα των εκπαιδευτικών να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους:
Η υπουργός Παιδείας όλο αυτό το διάστημα έχει δεχτεί δύο ραπίσματα από τον κόσμο της εκπαίδευσης. Το πρώτο το δέχτηκε κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όπου το ποσοστό συμμετοχής ήταν 5-7%. Το δεύτερο, και ακόμη πιο ηχηρό, ήταν στην προσπάθεια επιβολής της περίφημης διαδικασίας αυτοαξιολόγησης, όπου πάλι η συμμετοχή κυμάνθηκε σε μονοψήφιο νούμερο. Παρά το γεγονός αυτό, η υπουργός είχε το θράσος να αναφέρει στο κείμενο της αγωγής που μας απέστειλε ότι οι ομοσπονδίες εκπροσωπούν ένα ελάχιστο κομμάτι των εκπαιδευτικών. Από αυτό και μόνο μπορεί να διαπιστώσει κάποιος το υπαρξιακό άγχος της υπουργού Παιδείας, η οποία έχει διαρρήξει πλέον τις σχέσεις της τόσο με το χώρο της εκπαίδευσης, κυρίως όμως με την κοινωνία, η οποία αρχίζει να αντιλαμβάνεται σιγά-σιγά ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιδιώκει την εξόντωση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και την πλήρη εμπορευματοποίησή της.
Όσον αφορά στην προσφυγή του υπουργείου για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία, ήταν συγκλονιστικό ότι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ήταν κοινός τόπος όλων των δικηγόρων, συνδικαλιστών, εκπαιδευτικών και όσων βρέθηκαν εκεί ότι επρόκειτο για μια χαμένη υπόθεση. Όταν σε μια σύγχρονη δημοκρατία γίνεται μια δίκη που αφορά εκπροσώπους εργαζομένων και ξέρεις εκ των προτέρων ότι είναι μια χαμένη μάχη, είναι ενδεικτικό του ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, κάτι δεν πάει καλά με τη δικαιοσύνη και σημαίνει ότι έχουμε ένα τεράστιο θεσμικό πρόβλημα. Επίσης, και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγιναν ανεπίτρεπτα πράγματα για ευνομούμενη πολιτεία.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η απόφαση που βγήκε σίγουρα δεν αποτελεί ολοκληρωτική νίκη για την κ. Κεραμέως, αφού ούτως ή άλλως ήταν πολύ δύσκολο να σταθεί η υπόθεση που θέτει στην αγωγή η υπουργός. Και είναι πολύ σημαντικό ότι η απόφαση που κηρύσσει παράνομη την απεργία δεν είναι άμεσα εκτελεστή. Που σημαίνει ότι μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εάν και το Εφετείο δεχτεί ότι η απεργία είναι παράνομη. Κατά συνέπεια, η απεργία μπορεί να τρέξει κανονικά, μέχρι η υπόθεση να εκδικαστεί στο Εφετείο.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.