Γιατί λένε όχι στο ευρωομόλογο; Μήνυμα του ΜέΡΑ25 – DiEM25 στους «9» της Συνόδου Κορυφής

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
31 Μαρ, 2020

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ευρωομόλογο είναι απαραίτητο. Η άρνησή του θα βλάψει ακόμα και τις οικονομίες της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας οι κυβερνήσεις των οποίων το απορρίπτουν πεισματικά.

Τότε, γιατί λένε «όχι» στο ευρωομόλογο ξανά και ξανά;

Δυστυχώς δεν πρόκειται για ανοησία ή παράλογο πείσμα. Η ανοησία διορθώνεται. Το πείσμα παραμερίζεται.

Για να κατανοήσουμε το ΟΧΙ της κας Μέρκελ ή του κ. Ρούτε στο ευρωομόλογο είναι απαραίτητη η κατανόηση του βασικού στόχου για τον οποίο δημιουργήθηκε το ευρώ: Ώστε κανείς εκλεγμένος πολιτικός να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει (ούτε σε μια δύσκολη στιγμή αλλά ούτε στις καλές εποχές) τους θεσμούς της ευρωζώνης ή και των κρατών για να μεταβιβάσει πλούτο από τους λίγους στους πολλούς.

Με άλλα λόγια, η νομισματική ένωση δημιουργήθηκε έτσι ώστε να τερματιστεί η δυνατότητα που είχαν τα κράτη να αναδιανέμουν σημαντικά εισοδήματα και πλούτο από τους κατέχοντες στους μη έχοντες – τόσο μεταξύ κρατών όσο και εντός των κρατών της ευρωζώνης.

Αυτή ήταν μια τεράστια νίκη για την ολιγαρχία:

  • Από τη μία δημιούργησαν θεσμούς (π.χ. Κομισιόν, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που βοηθούν χωρίς ενδοιασμό την ολιγαρχία όταν εκείνη έχει πρόβλημα – π.χ. η δυνατότητα της ΕΚΤ να δίνει ποταμούς χρήματος στις τράπεζες, τα Μνημονιακά δάνεια στο κράτος μας, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία ώστε να πάρουν πίσω τα χρήματά τους η Deutsche Bank, η Societe General κλπ.
  • Και από την άλλη έχουν ακυρώσει την όποια πιθανότητα να υπάρξει εκλεγμένος πολιτικός (δεξιός, κεντρώος ή αριστερός) που να μπορεί, έστω και δυνητικά, να μεταφέρει σοβαρή ποσότητα πλούτου στους μη προνομιούχους, είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πήρε σαράντα χρόνια στους πολιτικούς εντεταλμένους της ολιγαρχίας να πετύχουν αυτή την απόλυτη εξασφάλιση των ολιγαρχών απέναντι στην οικονομική Δημοκρατία. Σαράντα χρόνια δουλειάς ώστε οι ευρωπαϊκοί Δήμοι να μην έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πλούτο είτε μεταξύ είτε εντός των χωρών της ΕΕ.

Έτσι εύκολα θα αφήσουν αυτό τον θρίαμβο να πάει χαμένο; Έτσι εύκολα θα πουν ναι σε ευρωομόλογο του οποίου ο ρόλος είναι να επιμερίζει εθνικά χρέη μεταξύ όλων των ευρωπαίων;

Όχι βέβαια. Θα κάνουν, και κάνουν, το παν για να μην το επιτρέψουν. Ακόμα κι αν αυτό θέτει σε κίνδυνο την ίδια την Ένωση.

Το μήνυμα λοιπόν στους κκ Μακρόν, Κόντε, Σάντεζ, Μητσοτάκη κλπ, που ορθώς προωθούν το ευρωομόλογο, είναι απλό: Τα ωραία λόγια σας υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και του ορθολογισμού δεν θα πετύχουν τίποτα, πέραν κάποιων άλλων δανείων από τον ESM που είναι το ακριβώς αντίθετο από το ευρωομόλογο.

Οι κκ Μακρόν, Κόντε, Σάντεζ, Μητσοτάκης κλπ πρέπει να καταλάβουν το εξής απλό: Είμαστε πάλι σε ένα «2015 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» – ένα 2015 όπου όμως όλοι οι λαοί της ΕΕ βρίσκονται απέναντι στην αναλγησία που τότε αντιμετωπίζαμε μόνοι.

Το μόνο που θα κάνει τη διαφορά είναι ένα βροντερό ΟΧΙ ΟΛΩΝ ΜΑΖΙ. Να πουν οι κκ Μακρόν, Κόντε, Σάντεζ, Μητσοτάκης κλπ στην κα Μέρκελ πως, αν δεν συναινέσει στην έκδοση ευρωομόλογου από την ΕΚΤ, τον μόνο θεσμό που μπορεί να το κάνει θεραπευτικά, θα ακολουθήσουν όλοι μαζί στην τακτική της «κενής καρέκλας» του Ντε Γκολ.

Αν, κκ Μακρόν, Κόντε, Σάντεζ, Μητσοτάκη κλπ, δεν είστε διατεθειμένοι να απόσχετε από κάθε Σύνοδο Κορυφής, από κάθε Eurogroup, το Βερολίνο, η Χάγη και η Βιέννη θα την καταδικάσουν την ΕΕ σε αργό, βασανιστικό θάνατο. Για να σώσετε λοιπόν την ΕΕ, ανακουφίζοντας τους λαούς μας, πρέπει να είστε έτοιμοι να είστε ανυπάκουοι μέχρι το τέλος. Κι αν σας ταιριάζει καλύτερα η παρομοίωση με τον Στρατηγό Ντε Γκολ, αντί για το ηρωικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού τον Ιούλιο του 2015, έχει καλώς. Θα σας στηρίξουμε.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο