Γιάνης Βαρουφάκης, Τζέρεμυ Κόρμπιν και Ντάνυ Γκλόβερ λένε «Όχι στον πόλεμο της Υεμένης»

Συνεντεύξεις - videos
25 Ιαν, 2021

O Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, μαζί με τον Τζέρεμυ Κόρμπιν, τον ηθοποιό Ντάνυ Γκλόβερ και πολλούς άλλους, ενώνουν τη φωνή τους στη διαδικτυακή κινητοποίηση «O πλανήτης λέει όχι στον πόλεμο της Υεμένης».

Στην Υεμένη μαίνεται αυτή τη στιγμή ένας «αόρατος» πόλεμος. Ένας πόλεμος για τον οποίο πολύ λίγα γράφονται κι ακούγονται, παρ΄όλο που μετράει ήδη 250.000 νεκρούς και δημιούργησε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση οπουδήποτε στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Υπολογίζουν ότι περισσότερα από 24 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα, που ήταν ήδη από τις φτωχότερες στον πλανήτη πριν από τον πόλεμο, θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το 2021.

Ο πόλεμος διεξάγεται από τη Σαουδική Αραβία, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και τις πλάτες μεγάλων Δυτικών Δυνάμεων, – τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τον Καναδά. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στηρίζουν εμφανώς τη Σαουδική Αραβία από την έναρξη του πολέμου και συμμετέχουν και οι δύο στον πόλεμο.

Η διαμαρτυρία λαμβάνει χώρα μερικές μέρες μετά την έναρξη της Προεδρικής θητείας του Joe Biden, και σκοπό έχει να ασκήσει πίεση στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ να τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση για τερματισμό της υποστήριξης των ΗΠΑ για τον πόλεμο, και να πιέσει και τους υπόλοιπους ηγέτες να κάνουν το ίδιο.

Πάνω από 230 οργανώσεις από 17 χώρες έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής έκκληση για να σταματήσει ο πόλεμος κατά της Υεμένης, η μεγαλύτερη αντιπολεμική πανστρατιά μετά την εκστρατεία κατά του πολέμου στο Ιράκ. Η πανδημία μπορεί να καθιστά απαγορευτικές τις συγκεντρώσεις πλήθους, αλλά χάρη στο διαδίκτυο, το αντιπολεμικό κίνημα δε θα σιγήσει.

Το πάνελ των ομιλητών που θα ενώσουν τις φωνές τους στις 9 μμ είναι:

Ahmed Al-Babati (Στρατιώτης Βρετανίας-Υεμένης)

Δρ Shireen Aladeimi

Apsana Begum MP

Jeremy Corbyn βουλευτής

John Finucane MP (Sinn Féin)

Danny Glover (Ηθοποιός)

Esa Mighty

Daniele Obono (μέλος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης)

Γιάνης Βαρουφάκης (Γραμματέας MeRA25)

Δρ Cornel West

Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο