Γιάνης Βαρουφάκης στον Real FM: Ο Ντράγκι ήξερε ότι το κλείσιμο των τραπεζών από την ΕΚΤ ήταν παράνομο

Συνεντεύξεις - videos
10 Ιούλ, 2020

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, καλεμένος στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε για την εξέλιξη-βόμβα σχετικά με το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών το 2015: ο Γενικός Εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου της ΕΕ ζήτησε η υπόθεση να επιστρέψει στο δικαστήριο και εισηγείται να δοθεί το έγγραφο στη δημοσιότητα.

Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2015, ο τότε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι, παρέκαμψε τις νομικές υπηρεσίες της ΕΚΤ ζητώντας νομική γνωμάτευση από ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο για το κατά πόσον το σχέδιο της ΕΚΤ να τερματίσει την παροχή ρευστότητας (και άρα να κλείσει) τις ελληνικές τράπεζες προσέκρουε στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Όπως αποκάλυψε σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Ν. Χατζηνικολάου: «Κάποια στιγμή λαμβάνω τον Αύγουστο του 2015, όταν πλέον δεν είμαι Υπουργός, ένα τηλεφώνημα από ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος επιγραμματικά με πληροφορεί ότι αρχές Απριλίου του 2015 ο κος Μάριο Ντράγκι προσωπικά παρέκαμψε τις νομικές υπηρεσίες της ΕΚΤ και αποτάθηκε σε ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο για να ζητήσει νομική γνωμοδότηση για το κατά πόσο το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, το οποίο σχεδιαζόταν προφανώς για αργότερα, ήταν νόμιμο σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Όταν έπεσε στην αντίληψή τους η ύπαρξη της εν λόγω γνωμοδότησης, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Φάμπιο Ντε Μάσι ζήτησαν αντίγραφό της από τον κ. Ντράγκι, δεδομένου ότι συντάχθηκε με χρήματα των ευρωπαίων πολιτών για να ρίξει φως στην νομιμότητα μιας τόσο κρίσιμης απόφασης.

Με δεδομένο το άνοιγμα του φακέλου της υπόθεσης, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ακούστε την συνέντευξη:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο