Εισαγγελική Δικαίωση Βαρουφάκη-De Masi στην διαμάχη με την ΕΚΤ – Επίκαιρη ερώτηση Βαρουφάκη στον Πρωθυπουργό

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
10 Ιούλ, 2020

Τον Απρίλιο του 2015, ο τότε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι, παρέκαμψε τις νομικές υπηρεσίες της ΕΚΤ ζητώντας νομική γνωμάτευση από ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο για το κατά πόσον το σχέδιο της ΕΚΤ να τερματίσει την παροχή ρευστότητας (και άρα να κλείσει) τις ελληνικές τράπεζες προσέκρουε στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Όταν έπεσε στην αντίληψή τους η ύπαρξη της εν λόγω γνωμοδότησης, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Φάμπιο Ντε Μάσι ζήτησαν αντίγραφό της από τον κ. Ντράγκι, δεδομένου ότι συντάχθηκε με χρήματα των ευρωπαίων πολιτών για να ρίξει φως στην νομιμότητα μιας τόσο κρίσιμης απόφασης.

Την 16η Οκτωβρίου 2017, ο κ. Ντράγκι απάντησε εγγράφως ότι αρνείται να δημοσιοποιήσει την εν λόγω νομική γνωμάτευση επικαλούμενος την «υποχρέωσή του να προστατεύσει» την εμπιστευτικότητα του εν λόγω ιδιωτικού νομικού γραφείου.

Έχοντας λάβει νομική γνωμάτευση από τον έγκριτο Καθηγητή Δημόσιου, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου Andreas Fischer-Lescano (Πανεπιστήμιο Bremen, Γερμανία) σύμφωνα με την οποία η ΕΚΤ «δεν διαθέτει νομικά επιχειρήματα ώστε να μπορεί να αρνηθεί την δημοσιοποίηση των γνωμοδοτήσεων που ζήτησε σχετικά με τις ενέργειές της», και αφού συγκέντρωσαν 30 χιλιάδες υπογραφές πανευρωπαϊκά, οι Βαρουφάκης & De Masi κατέφυγαν στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΓΔΕΕ) το οποίο, τον περασμένο Μάρτιο ενέκρινε την άρνηση της ΕΚΤ. Κατά της απόφασης του ΓΔΕΕ οι Βαρουφάκης & De Masi άσκησαν αίτηση αναίρεσης.

Χτες όμως ο Γενικός Εισαγγελέας του ΓΔΕΕ απεφάνθη ότι «…το ΓΔΕΕ υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο κρίνοντας ότι η ΕΚΤ μπορούσε να αρνηθεί την πρόσβαση στο επίμαχο έγγραφο». Η υπόθεση τελεί υπό διάσκεψη και η απόφαση των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων εκκρεμεί.

P. Pikamäe Γενικός Εισαγγελέας του ΔΕΕ: «Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο κρίνοντας ότι η ΕΚΤ μπορούσε να αρνηθεί την πρόσβαση στο επίμαχο έγγραφο»

Με δεδομένα τα πιο πάνω γεγονότα, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη ρωτώντας τον τα εξής:

Κε Πρωθυπουργέ,

  • Συμφωνείτε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες δικαιούνται να μάθουν αν το ιδιωτικό νομικό γραφείο (στο οποίο, με χρήματά τους, απευθύνθηκε ο κ. Ντράγκι εκ μέρους της ΕΚΤ και της τρόικας) γνωμοδότησε πως η διακοπή ρευστότητας σε τραπεζικό σύστημα κράτους-μέλους (στη βάση κεκλεισμένων των θυρών και άνευ τήρησης πρακτικών πολιτικής απόφασης του «άτυπου» Eurogroup) προσκρούει στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο;
  • Συνειδητοποιείτε ότι η δημοσιοποίηση της εν λόγω γνωμοδότησης ενισχύει την θέση της κυβέρνησής σας εν όψει των πιέσεων που θα δεχθείτε σύντομα για ντε φάκτο 5ο Μνημόνιο;
  • Θα σταθείτε αρωγός στην δικαστική προσπάθεια του βουλευτή (σήμερα) της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας κ. Fabio De Masi και εμού να δοθεί η εν λόγω γνωμοδότηση στη δημοσιότητα ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες να διαπιστώσουν ιδίοις όμασι ποιοι ήταν εκείνοι που σχεδίαζαν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και τα capital controls τρεις ολόκληρους μήνες πριν αυτά προκύψουν στα τέλη του 2015;

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο