Γιάνης Βαρουφάκης στον Real FM: Έχουμε μια βαθιά υπερχρέωση της χώρας και όλοι χαίρονται γιατί δανειζόμαστε φθηνά

Συνεντεύξεις - videos
11 Νοέ, 2021

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στον real fm και στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Αντώνη Δελατόλα για την πανδημία, τις αυξήσεις και τον πληθωρισμό

Αυτό που έπρεπε να γίνει είναι να έχει αυξηθεί κατά 50% ο προϋπολογισμός για το ΕΣΥ.

Οι Βρυξέλλες έδωσαν το πράσινο φως, «για υγειονομικές υπηρεσίες ξοδέψτε πολλά χρήματα».

Αυτό έπρεπε να έχει γίνει άμεσα αλλά πέραν αυτού και της σημασίας της πρόσληψης  μόνιμου προσωπικού, εμείς αυτό που λέμε από την αρχή είναι να φτιάξουμε ένα πανελλαδικό δίκτυο μικρών κέντρων που θα κάνουν μαζικά τεστ, που μπορεί να γίνουν και εμβολιαστικά και μετά την πανδημία να μείνουν «προίκα» στο ΕΣΥ ως το δίκτυο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που δεν έχουμε.

Εγώ έχω εμβολιαστεί 3 φορές και είμαι αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού και μου δίνει αυτό το πιστοποιητικό το κράτος και μου λέει ότι με αυτό μπορώ να πηγαίνω παντού και να μην κάνω τεστ. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ακόμη και εμείς οι εμβολιασμένοι μπορούμε να μεταδίδουμε τον ιό.

Θα πάω αύριο στο Βερολίνο, στήνουμε το νέο κόμμα μας εκεί, δεν θα με ελέγξει κανείς, ούτε εντός της ΕΕ. Δεν είναι σωστό αυτό. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για τις επόμενες μεταλλάξεις. Να κάνουμε τεστ και να είναι δωρεάν.

Αυτή τη στιγμή θα είχαμε σωθεί αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι. Δυστυχώς έχουμε ένα τείχος διστακτικών ανθρώπων. Τι κάνεις με αυτούς τους ανθρώπους; Τους δαιμονοποιείς; Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να τους πείθεις έναν έναν.

Εμείς κάναμε μία πρόταση ως ΜέΡΑ25, να μπορεί ο πολίτης που διστάζει να κλείσει ένα ραντεβού με γιατρό του ΕΣΥ να συζητήσει το ιατρικό του παρελθόν πριν κάνει το εμβόλιο.

Ακόμη και εκεί που υπάρχει πρωτοβάθμια περίθαλψη φθίνει μέσα από μία διαδικασία συστημικής εγκατάλειψης.

Οικονομία – Πληθωρισμός – Αυξήσεις

Όπως ο Covid έτσι και ο εισαγόμενος πληθωρισμός είναι πράγματα για τα οποία δεν ευθύνεται η Κυβέρνηση. Όμως μια Κυβέρνηση κρίνεται από το αν, όταν έρχεται ένα ωστικό κύμα από έξω, είτε είναι πανδημία είτε είναι εισαγόμενος πληθωρισμός, αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, λειτουργεί ως αμορτισέρ, να αποσβέσει τους κραδασμούς ή όχι. Εκεί κρίνεται μία Κυβέρνηση.

Στο πρώτο lockdown όταν οι τιμές έπεφταν, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός την άνοιξη του 2020 μέχρι και πρόσφατα. Οι τιμές έπεφταν κατά μέσο όρο αλλά στα σούπερ μάρκετ ο κόσμος –ιδίως οι λαϊκές τάξεις- πήγαιναν και έβλεπαν να ανεβαίνουν 15 με 20%. Οπότε το πρόβλημα προϋπήρχε του εισαγόμενου πληθωρισμού.

Έρχεται λοιπόν ο εισαγόμενος πληθωρισμός. Είναι η αύξηση της ενέργειας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει μία Κυβέρνηση -τι έκανε η Άνγκελα Μέρκελ; Μείωσε το ΦΠΑ, τον πήγε από το 19 στο 16%.

Εδώ είμαστε στο 24%, ακατέβατο. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία, εδώ και καιρό δεν μπορούσε, πόσο μάλλον τώρα με αυτό το κύμα των ανατιμήσεων.

Το πρώτο που λέμε είναι πολύ βαθιά μείωση του ΦΠΑ γιατί θα αναγκαστεί ο κόσμος να μην το πληρώνει και να έχουμε φοροδιαφυγή του ΦΠΑ. Δεύτερον, το κράτος έχει αποφασίσει ότι κάποιοι ευάλωτοι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν κοινωνικά επιδόματα, το έχει ήδη αποφασίσει. Ας εισάγουμε την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή αυτών των επιδομάτων, όχι των μισθών γενικά αυτών των επιδομάτων και του κατώτατου μισθού για να μπορούν να τα βγάζουν πέρα οι άνθρωποι.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Δεν μπορεί να πληρώνει το Δημόσιο για τα υπερκέρδη εταιρειών που παρουσιάζονται ως εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας όταν ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά κερδοσκόποι.

Όλη αυτή η ιστορία με το χρηματιστήριο της ενέργειας ήταν ένα λάθος από την αρχή. Μην ξεχνάτε ότι στο σπίτι σας, στο μαγαζί σας ένα καλώδιο έχετε που σας δίνει ρεύμα, δεν έχετε 20 εταιρείες με 20 καλώδια. Όλο αυτό το χρηματιστήριο ενέργειας είναι φτιαχτό, είναι μια ψευτοαγορά που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει, ιδίως σε περίοδο κρίσης με αύξηση των τιμών. Γιατί ξέρετε τι κάνουν αυτές οι εταιρείες, πάνε στις αγορές των χρηματιστηρίων της ενέργειας παγκόσμια, αγοράζουν ρεύμα που δεν έχει παραχθεί και ελπίζουν ότι θα το πουλήσουν, όταν έρθει η ώρα, λίγο πιο ακριβά απ’ ότι το αγόρασαν για να κερδίσουν. Όταν έχεις αύξηση της τιμής τους φυσικού αερίου, της ενέργειας αυτές οι εταιρείες καταρρέουν και είτε πρέπει να τις σώσει το κράτος είτε αυτά τα σπασμένα τα πληρώνει ο καταναλωτής.

Στο ρεύμα δεν μπορεί να υπάρχει ελεύθερη οικονομία.

Να θυμίσω γιατί υπάρχει η ΔΕΗ. Γιατί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην πρώτη του θητεία συνειδητοποίησε ότι η ελεύθερη αγορά, οι ιδιώτες δεν θα δημιουργήσουν ποτέ ένα εθνικό σύστημα παραγωγής και διανομής ενέργειας. Και έτσι δημιουργήθηκε η ΔΕΗ.

Δύο αγωνίες έχω. Η μια αφορά σε αυτό το αφήγημα ότι η Ελλάδα πάει καλά και επιστρέφει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και δανειζόμαστε φθηνά. Να σας θυμίσω ότι το 2010 πτωχεύσαμε επειδή δανειζόμαστε φθηνά από το 1998 μέχρι το 2008. Αυτό το πράγμα, επειδή δανειζόμαστε φθηνά πάμε καλά εμένα μου προκαλεί τεράστια αγωνία και πρέπει να προκαλεί σε όλους είτε είστε δεξιοί είτε είστε αριστεροί είτε είστε κεντρώοι. Έχουμε μια βαθιά υπερχρέωση της χώρας και όλοι χαίρονται γιατί δανειζόμαστε φθηνά.

Η δεύτερη αγωνία μου. Ο Πρωθυπουργός πήγε στη Γλασκόβη και έκανε μία δέσμευση ότι μέχρι το 2030 θα μειώσουμε 65% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Είναι μία δέσμευση που εμείς συμφωνούμε. Πως θα το πληρώσουμε όμως αυτό; Εγώ έκανα έναν υπολογισμό και θα τον καταθέσω και στη Βουλή. Θα μας κοστίσει ένα ολόκληρο ΑΕΠ μεταξύ του σήμερα και του 2030. Ποιος θα το πληρώσει; Εμείς κάναμε μία συγκεκριμένη πρόταση για έναν φόρο αναδιανεμητικό ο οποίος θα είναι φόρος άνθρακα, θα τον πληρώνουμε όλοι αλλά το κράτος δε θα τον παρακρατά, θα τον επιστρέψει στα κοινωνικά στρώματα. Αναδιανεμητικός φόρος για το περιβάλλον. Απαντήστε μας, θα το κάνετε αυτό ή απλά θα αυξήσετε τις τιμές για τον λαουτζίκο;

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο