Γιάνης Βαρουφάκης στο OPEN TV: Το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ολιγάρχες για την ενέργεια

Συνεντεύξεις - videos
11 Μάι, 2022

Συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στο Open TV και στους Άκη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη για την κρίση, την ΕΛΣΤΑΤ, την Ουκρανία, τα νέα μέτρα για το ρεύμα και το Συνέδριο

Το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ολιγάρχες για την ενέργεια

Εκτίμηση για την κρίση που περνάμε

Υπάρχουν δύο ζητήματα. Το ένα είναι αυτά τα οποία δεν μπορούν να τα διαχειριστούν οι εθνικές κυβερνήσεις, όπως η δική μας και το δεύτερο ζήτημα είναι το γενικότερο, το παγκόσμιο, αυτό που σχετίζεται με τον πόλεμο στη Ουκρανία.

Η ακρίβεια έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Για εμάς στο ΜέΡΑ25 που έχουμε κάνει και την ανάλυσή μας είχε ξεκινήσει από το πρώτο lockdown. Την εποχή που η ΕΛΣΤΑΤ έδινε αρνητικό πληθωρισμό εμείς βλέπαμε ότι τα νοικοκυριά των λαϊκών στρωμάτων, δηλαδή κάτω από 20.000 ευρώ ήδη αντιμετώπιζαν έναν πληθωρισμό της τάξεως του 15 με 20%. Γιατί όταν ζεις με νοίκι, όταν ζεις με τα βασικά από το σούπερ μάρκετ και με το λεωφορείο έχεις πολύ μεγαλύτερο πληθωρισμό απ’ ότι όταν ζεις στην Πεντέλη, έχεις μία βίλα για την οποία πληρώνεις στεγαστικό δάνειο με πολύ χαμηλό επιτόκιο και κάνεις διακοπές στην Ελβετία.

Δεν πληρώνουμε όλοι τον ίδιο πληθωρισμό. Ο καθένας μας έχει διαφορετικό πληθωρισμό ανάλογα με την εισοδηματική του κατάσταση και το τι αγοράζει. Οπότε η ακρίβεια για τους πολλούς έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια. Εμείς θεωρούμε ότι έχουν ακριβύνει τα πράγματα από το πρώτο lockdown 40%, αφήστε αυτά που λέει η ΕΛΣΤΑΤ.

Θέλαμε να ελπίζουμε ότι με το τέλος της πανδημίας και με την επανασύνταξη των αλυσίδων μεταφοράς παγκοσμίως αυτές οι ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού θα μειώνονταν μέχρι το τέλος του ’22. Αυτό δε σημαίνει ότι η ακρίβεια θα έφευγε, οι τιμές δε θα μειώνονταν αλλά θα τουλάχιστον δε θα συνέχιζαν να ανεβαίνουν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αυτό το τίναξε στον αέρα.

Η ΕΛΣΤΑΤ αυτή τη στιγμή είναι ένα καρκίνωμα στην καρδιά του ελληνικού κράτους

Εδώ υπάρχουν δύο λόγοι. Ο πρώτος είναι ένα πρόβλημα που έχουν όλες οι στατιστικές υπηρεσίες παγκοσμίως. Η ΕΛΣΤΑΤ σας δίνει αυτό που θεωρεί εκείνη μέσον όρο πληθωρισμού. Πάρτε πάλι το παράδειγμα που έδωσα πριν. Ένα συνταξιούχο στο Πέραμα και έναν ζάπλουτο στην Κηφισιά. Αυτός στην Πεντέλη μπορεί να έχει αρνητικό πληθωρισμό αυτή τη στιγμή ή μηδέν, ο άνθρωπος στο Πέραμα έχει έναν πληθωρισμό του 20, 30, 40%, ο μέσος όρος δεν πάει «παίρνουμε τον πληθωρισμό του Περάματος και της Πεντέλης και το διαιρούμε διά του δύο». Το ειδικό βάρος του πληθωρισμού του καθενός εξαρτάται από το πόσα ξοδεύει. Ο ζάπλουτος στην Πεντέλη ξοδεύει 20 φορές πιο πολλά από τον φτωχό στο Πέραμα το οποίο σημαίνει ότι ο δικός του πληθωρισμός έχει βάρος στη διαμόρφωση του εθνικού πληθωρισμού 20 φορές περισσότερο από τον συνταξιούχο στο Πέραμα. Οπότε αυτή η επιστημονική μεθοδολογία είναι εξορισμού ταξική. Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Το δεύτερο είναι ότι δεν είναι ανεξάρτητη η ΕΛΣΤΑΤ, ανήκει στην Τρόικα. Αυτή τη στιγμή το ξέρετε ότι ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Ανάπτυξης δεν μπορούν να επιλέξουν το πώς λειτουργεί η ΕΛΣΤΑΤ; Όπως δεν μπορούν να επιλέξουν για την ΑΑΔΕ ή για τις εφορίες μας.

Μετά από το 2ο και το 3ο μνημόνιο αυτές οι βασικές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό του. Ο κ. Πιερρακάκης , ο οποίος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά για παράδειγμα, στο λογισμικό και του έχω δώσει τα εύσημα και επισήμως και δημοσίως στη Βουλή, ξέρετε ότι δεν ελέγχει το λογισμικό της ΑΑΔΕ; Δεν έχει ιδέα ποιος έχει τα φορολογικά στοιχεία της Ελλάδας. Δεν είμαστε μια πραγματικά ανεξάρτητη χώρα.

Για τον πόλεμο στην  Ουκρανία

Εδώ βλέπουμε ότι έχουμε μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Η εκτίναξη της τιμής των λιπασμάτων, της τιμής των βασικών αγαθών, των σιτηρών δημιουργεί συνθήκες τοξικότατες για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ευρώπη φτωχαίνει, η Αφρική πεινάει, δυστυχώς οι εξελίξεις είναι πάρα πολύ κακές.

Μέσα σε όλα αυτά είναι μία κυβέρνηση που κάνει το απόλυτο έγκλημα εναντίον της λογικής.

Ναι, επιδοτούν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Δεν έπρεπε.

Αυτό που λέμε στο ΜέΡΑ25 ξανά και ξανά είναι το μόνο λογικό. Πάρτε τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ τα οποία τα έχει αγοράσει η CVC. Το κόστος παραγωγής μιας κιλοβατώρας από το υδροηλεκτρικό της ΔΕΗ που είναι το 12,5% της συνολικής παραγωγής είναι μηδέν. Εσείς ξέρετε πόσο το πληρώνετε; Σα να είχε παραχθεί από το πιο ακριβό φυσικό αέριο, αυτό είναι παραλογισμός. Πάρτε μία ανεμογεννήτρια, φυσάει ο αέρας, γυρνάει η τουρμπίνα, παράγεται ηλεκτρική ενέργεια, κόστος μηδέν. Και αυτό το πληρώνετε σα να ήταν το πιο ακριβό.

Γιατί οι ΑΠΕ να έχουν την ίδια τιμή με το φυσικό αέριο

Ο λόγος είναι πολύ απλός, λέγεται Μυτιληναίος, Περιστέρης, Βαρδινογιάννης και Λάτσης, οι οποίο τρώνε με χρυσά κουτάλια, αισχροκερδίζουν την ώρα που ο ελληνικός λαός υποφέρει και έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και κάνει το εξής έγκλημα: να δανείζεται από την κα Λαγκάρντ, φορτώνει τα δανεικά στα παιδιά σας –ένα δημόσιο χρέος που έχει περάσει τη στρατόσφαιρα- για να τα δίνει σε αυτούς του τέσσερις κυρίους που ανέφερα και στη CVC. Εμείς τους καταγγέλλουμε και λέμε: μην κρύβεστε πίσω από την ΕΕ. Αυτό το πράγμα ότι για όλα τα κακά φταίει η ΕΕ ενώ για τα καλά πρέπει να δοξάσουμε τον κ. Μητσοτάκη πρέπει να σταματήσει επιτέλους.

Έπρεπε να μπει ένα πλαφόν ανάλογα με τη μονάδα παραγωγής. Εμείς λέμε κάτι απλό, δε θέλουμε να χάνουν οι επιχειρηματίες. Πόσο ήταν το κόστος ανά κιλοβατώρα, τόσο συν 5%, αυτή είναι η χονδρική σου. Πάρε το κόστος σου ανά κιλοβατώρα συν 5%, δεν θα πάρει συν 1000% που παίρνουν αυτή τη στιγμή.

Ο κ. Μυτιληναίος μας τρολάρει. Βγήκε πριν 4 μέρες η Μυτιληναίος ΑΕ και έβγαλε τον ισολογισμό της, έχει μία στήλη που λέει: κέρδη από ενέργεια. Αύξηση λέει, 108,3% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι.

Δεν έχει λόγο να τα επενδύσει αφού τα κερδίζει, τα Cayman Islands θα τα πάει, και αυτός και η CVC και όλοι οι άλλοι. Αυτό κάνει το πολιτικό προσωπικό. Ο κ. Μητσοτάκης δανείζεται εκ μέρους σας και των παιδιών σας για να τα δίνει σε αυτούς τους κυρίους και ο κ. Τσίπρας στρίβειν δια του ΣτΕ.

Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Γιατί να τη δούμε από τον Ιούλιο; Ο άνθρωπος που πληρώνει το ρεύμα σήμερα γιατί να περιμένει τον Ιούλιο; Τον κλέβουνε από το Σεπτέμβριο. Ποιο είναι το σκεπτικό να αφήνουμε τους ανθρώπους μας να ληστεύονται από ολιγάρχες με τη λογική ότι θα τα πάρουν κάποια στιγμή μετά. Και δεν είναι δουλειά του ΣτΕ αυτό. Δική μας δουλειά είναι να νομοθετήσουμε σήμερα την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι λέει επιταγή της ΕΕ, ε δεν είναι!

Στη Γερμανία είναι 20%, εμείς θα το πάμε στο 5%, ποιος θα μας σταματήσει;

Για τα νέα μέτρα στο ρεύμα

Για κάποιους θα είναι μία σοβαρή ενίσχυση. Και 20 ευρώ να δώσεις σε έναν άνθρωπο που δεν τα έχει είναι μία οικονομική ενίσχυση. Το ερώτημα είναι γιατί να πρέπει να του δώσεις από τον κρατικό κορβανά που δεν έχει και τα δανείζεται; Για να επιδοτείς έμμεσα, μέσω του φτωχοποιημένου καταναλωτή επιδοτείς τον ολιγάρχη. Γιατί να το κάνεις; Δεν υπάρχει καμία λογική.

Να σας πω τι με απασχολεί περισσότερο από όλα γιατί έχω μία ψύχωση με το χρέος, έχω μία ψύχωση με το χρεοκοπία αυτής της χώρας γιατί θεωρώ ότι το μνημόνιο του 2010 συνεχίζεται και σήμερα. Δεν έχουμε βγει από τα μνημόνια, αφήστε αυτά που έλεγε ο κ. Τσίπρας το ’18, και πάμε για το 5ο. Η αγωνία μου είναι πάρα πολύ μεγάλη τόσο η δική μου όσο και του ΜέΡΑ25. Έχει περάσει το 200% το δημόσιο χρέος, ταυτόχρονα –δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει- το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας πηγαίνει όλο και πιο πολύ στο κόκκινο. Αυτή τη στιγμή από εκεί που το ’14-’15 το ‘χαμε φτάσει στο μηδέν, δεν υπήρχε έλλειμμα -λόγω της κρίσης δεν αγοράζαμε από το εξωτερικό- σήμερα ο ιδιωτικός τομέας για κάθε 100 ευρώ εισοδήματος 7 ευρώ τα δανείζεται από το εξωτερικό. Έχουμε και έναν δημόσιο που χρωστάει στην Τρόικα ιδίως αλλά όλο και περισσότερο στους ιδιώτες καρχαρίες δύο φορές το εθνικό εισόδημα. Οι επόμενες εκλογές θα είναι μία κακοφωνία υποσχέσεων από τη μία μεριά του κ. Μητσοτάκη και από την άλλη μεριά του κ. Τσίπρα, όπως ήταν το 2009. Όποια Κυβέρνηση και να βγει μετά έναν στόχο θα έχει, να περάσει το 5ο μνημόνιο. Ο καμπανάκι θα χτυπήσει ο κ. Λίντνερ, ο υπουργός Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας θα πρέπει να έχετε λέειε πρωτογενή πλεονάσματα. Πώς θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα; Με μία κοινωνία η οποία βρίσκεται με 24% ΦΠΑ, αν είναι δυνατόν, προπληρωμές φόρων, χωρίς επενδύσεις –καμία σοβαρή επένδυση δεν γίνεται σε αυτή τη χώρα, με μία αγοραστική αξία η οποία φθίνει, με μικρομεσαίες να «πεθαίνουν», με τα χρέη της πανδημίας να συσσωρεύονται.

Δεν έχουμε βγει από τα μνημόνια. Τα δύο μεγάλα κόμματα ζητάνε να τους χειροκροτήσουμε επειδή μας έβγαλαν από τα μνημόνια, δεν έχουμε βγει από τα μνημόνια. Δεν είναι φιλολογικό το ζήτημα, τι εστί μνημόνιο, είναι ουσίας.

Για μένα μνημόνιο σημαίνει, ένα κράτος που δεν μπορεί να αποπληρώσει μόνο του τα χρέη και χρειάζεται τους δανειστές να του δίνουν πιστωτικές κάρτες, να του κάνουν ρυθμίσεις… Το έχουν ήδη πει ότι το 2032 θα έχει εξοκείλει και πάλι το χρέος και θα πρέπει να γίνει νέα ρύθμιση. Τη ρύθμιση δεν στην κάνουν έτσι στην κάνουν με όρους, προαπαιτούμενα λιτότητας. Ο συνδυασμός πιστωτικών καρτών από την Τρόικα με μέτρα που σου επιβάλουν –με μέτρα που λένε ότι δε θα μειώσεις το ΦΠΑ από το 24%, εμείς λέμε 15% είναι το ανώτατο ΦΠΑ που θα μπορούσε να σηκώσει η εθνική οικονομία αυτή τη στιγμή.

Γι’ αυτό υπάρχουμε ως ΜέΡΑ25 –γιατί δεν είμαι εδώ μόνο ως οικονομολόγος, έχουμε συνέδριο τώρα Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στον «Ελληνικό Κόσμο» γιατί θα αποφασίσουμε όλοι μαζί για το ποια πρέπει να είναι η τοποθέτησή μας, τι πρέπει να πούμε στον ελληνικό λαό προεκλογικά. Εμείς δε θα χαϊδέψουμε αυτιά, θα του πούμε ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ σκληρά. Εδώ υπάρχουν δύο εναλλακτικές, η μία η συνέχιση της μνημονιακής τακτικής, παίρνουμε δάνεια κι έχει ο Θεός με συνεχή συρρίκνωση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας ή ρήξη. Και η θέση η δική μου είναι η ρήξη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο