Γιάνης Βαρουφάκης στο «Ν»: «Λογική η άνοδος του φασισμού, όταν οι πολίτες έγιναν πρόσφυγες στον τόπο τους»

Συνεντεύξεις - videos
24 Φεβ, 2021

Με αφορμή την παρέμβαση που έκανε στη βουλή μεταφέροντας την ερώτηση Λέσβιων πολιτών να φιλοξενήσουν πρόσφυγες σπίτια τους, ο Γραμματέας του ΜΕΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε εφ’ όλης στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99».

Ας σημειωθεί ότι το ερώτημά του για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο από Λέσβιους ακόμα δεν έχει απαντηθεί.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα έχει πάψει να υφίσταται από το 2010 και μάλιστα παρέθεσε τη δήλωση του Σόιμπλε ότι οι εκλογές δεν επιτρέπεται να αλλάζουν την πολιτική μιας χώρας. Άσκησε κριτική στην επιρροή του μιντιακού συστήματος «που άγεται και φέρεται» από τρεις- τέσσερις ολιγάρχες, σημειώνοντας ότι από το 1989 έχει επιβληθεί από την ιδιωτική τηλεόραση μία συγκεκριμένη αισθητική.

Αναφέρθηκε στην ύφεση της οικονομίας που είχε προβλέψει, αλλά και στο 5ο μνημόνιο που έπεται μετά το λοκντάουν, στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που έδρασε υπέρ τον ιδιωτικών κλινικών και στήριξε το ΕΣΥ για τη διαχείριση της πανδημίας.

Υπογράμμισε τη σπουδαιότητα παραχώρησης των προσωπικών δεδομένων, ιδίως των ιατρικών και φορολογικών σε εταιρείες, κάνοντας λόγο για ψηφιακό παρακράτος και απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.

Μίλησε ακόμα και για το ζήτημα του ελληνικού Πανεπιστημίου, για τα ψεύδη της υπουργού Παιδείας ότι υπάρχει αστυνομία στα ξένα ΑΕΙ, επισημαίνοντας ο κ. Βαρουφάκης ότι είναι θέμα κυριαρχίας, αν τα ΑΕΙ θα ανήκουν στον κ. Χρυσοχοΐδη ή στους Πανεπιστημιακούς- ενώ ανέπτυξε και τον συλλογισμό του για την καλύτερη ποιότητα των σπουδών.

Σε σχέση με το προσφυγικό- μεταναστευτικό, τόνισε ότι η συνθηκολόγηση του 2015 από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ συντηρητικοποίησε την κοινωνία και ότι πολίτες έγιναν πρόσφυγες στον τόπο τους, με αποτέλεσμα στη Λέσβο, να είναι λογική η άνοδος του φασισμού. «Το Καρά Τεπέ δεν είναι αποτυχία, είναι προσπάθεια ανάδειξης των οικτρών συνθηκών για να σταλεί μήνυμα σε άλλους πρόσφυγες να μην έρθουν» σχολίασε μεταξύ άλλων.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο