Γιάνης Βαρουφάκης στο BBC WORLD SERVICE: Η εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο «φονταμενταλισμό των Αγορών» υποσκάπτει την εμβολιαστική διαδικασία

Συνεντεύξεις - videos
17 Ιαν, 2022

Στο BBC WORLD SERVICE μίλησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα στο θέμα των εμβολιασμών. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην έλλειψη εμβολιαστικής καμπάνιας και στην πολιτική του «μαστιγίου» που αντί να πείθει τους σκεπτικιστές, πεισμώνει τη θέση τους και αποτρέπει την αύξηση των εμβολιασμών. Ακολουθεί η συνέντευξη:

Κύριε Βαρουφάκη σας ευχαριστούμε που είσαστε μαζί μας σήμερα. Πολλές χώρες συζητούν για το αν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το καρότο ή το μαστίγιο στο θέμα των εμβολιασμών. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το μαστίγιο.

Aκριβώς. Και είναι ένα μαστίγιο που το κρατοά το Χέρι της Αγοράς, με πρόσχημα την αύξηση των εμβολιασμών, και που αποτυγχάνει οικτρά. Γιατί το μυαλό των φιλελεύθερων δε μπορεί να φανταστεί ότι σε ζητήματα που αφορούν τα σώματά μας, το να αυξήσεις την τιμή δεν αυξάνει και τη ζήτηση.

Και πως αυξάνεις τη ζήτηση; Τι θα αντιπροτείνατε εσείς για να πειστούν οι Έλληνες άνω των 60 να εμβολιαστούν;

Αρχικά, με το να τους φέρεσαι σαν πολίτες ενός κράτους, όχι σαν «κατάπτυστους» για να χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση της Χίλαρυ Κλίντον. Με το να τους δίνεις την ευκαιρία να επισκεφτούν έναν γιατρό, στα πλαίσια ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα τους παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές , όπου θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν τη συμβατότητα του ιατρικού ιστορικού τους με τα εμβολιαστικά πρωτόκολλα. Με το να κάνεις μια καμπάνια που θα προσφέρει τα πραγματικά στοιχεία, ενάντι των ψευδών.

Πιστεύετε ότι δεν έγινε επαρκής καμπάνια στην Ελλάδα; Και πιστεύετε ότι υπάρχει ο χρόνος να επισκεφτούν όλοι έναν γιατρό και να συζητήσουν τους ατομικούς προβληματισμούς τους, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός πρέπει να προχωρήσει τάχιστα;

Αρχικά, είναι ενδιαφέρον ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας, όταν είχαμε καθολικό lockdown και δεν είχαμε εμβόλια, η κυβέρνηση ξόδεψε αρκετά χρήματα σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές καμπάνιες πειθούς προς το lockdown. Για τα εμβόλια, τίποτα. Δεν είδαμε καμία σοβαρή καμπάνια πειθούς των ανθρώπων που είχαν έναν σκεπτικισμό ως προς τα εμβόλια, που είχαν έναν εύλογο φόβο με όλη αυτή τ ην παραπληροφόρηση που διακινούνταν. Όσο για την προεμβολιαστική εξέταση, όταν εσείς κι εγώ εμβολιαστήκαμε, μας δόθηκε μια φόρμα, συμπληρώσαμε κάποια κουτάκια. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, ηλικιωμένοι άνθρωποι, άνθρωποι που δεν εμπιστεύονται το κράτος, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, που δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνουν αυτά τα κουτάκια. Πέντε λεπτά μ’ ένα γιατρό θα τους ήταν μεγάλη βοήθεια.

Και γιατί όχι και καρότο και μαστίγιο;

Γνωρίζουμε, από έρευνες δεκαετιών, τι γινεται όταν βάζεις τιμή σε πράγματα που δεν θα έπρεπε να έχουν τιμή. Όταν στην Αγγλία και την Ελβετία πχ άρχισαν να προσφέρουν αμοιβή στους αιμοδότες που είχαν συνηθίσει να δίνουν το αίμα τους δωρεάν, οι αιμοδότες μειώθηκαν αντί να αυξηθούν. Το μαστίγιο θα κάνει την πλειοψηφία των σκεπτικιστών απλά να πεισμώσουν στη θέση τους.

Ναι αλλά θα υπάρξουν και κάποιοι που κανένα καρότο δε θα τους πείσει να εμβολιαστούν. Εκεί χρειάζεται το μαστίγιο.

Έχετε δίκιο, αλλά κοιτάξτε. Υπάρχουν τρία είδη ανεμβολίαστων: αυτοί που δεν θα εμβολιαστούν ποτέ γιατί είναι φανατικά ενάντιοι, αυτοί που θα εμβολιαστούν αν τους πιέσεις, με μαστίγιο, με καρότο, με πρόστιμο, αλλά υπάρχει μια δεξαμενή ανθρώπων κάπου στη μέση, που απλά φοβούνται, και δεν τους αρέσει καθόλου να τους λες «κάν’το άλλιώς θα χεις συνέπειες».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο