Γιάνης Βαρουφάκης στα «ΝΕΑ»: Σκοτία, EastMed και Ακρίβεια καταδεικνύουν την μεγάλη ευκαιρία που χάνουμε

Αναδημοσιεύσεις
22 Ιαν, 2022

Την περασμένη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Σκοτίας εισέπραξε 700 εκ. λίρες, γύρω στο 1 δις, δημοπρατώντας δικαιώματα ανάπτυξης θαλάσσιων ανεμογεννητριών που θα έχουν την δυνατότητα να παράγουν 25 γιγαβάτ – δηλαδή, περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια απ’ όση καταναλώνει ολόκληρη η Βρετανία, όχι μόνο η Σκωτία. Στόχος αυτής της υπερβάλλουσας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι η χρήση του για την παραγωγή (άνευ της οποιασδήποτε έκκλησης διοξείδιου του άνθρακα) μεγάλων ποσοτήτων υδρογόνου – το οποίο θα αποτελέσει τον απολύτως πράσινο αντικαταστάτη ρυπογόνων καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία, για την κίνηση των πλοίων, των φορτηγών κλπ.

Σημειωτέον ότι περίπου η μισή παραγωγή (που διεκδίκησαν εβδομήντα εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της BP, της Shell, της SSE, της ισπανικής Iberdrola, της σουηδικής Vattenfall κλπ.) θα γίνεται με πλωτές ανεμογεννήτριες, ιδανικές για τον θαλάσσιο διάδρομο βορείως των Κυκλάδων όπου ο άνεμος δεν κοπάζει ποτέ, και βρίσκεται μακρυά από ακτές και ψαρότοπους. ‘Όπως ακριβώς πρότεινε το ΜέΡΑ25 πριν δυο χρόνια στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τότε, το 2019, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ περί άλλων ετύρβαζαν. Σφιχταγκαλιασμένοι με τον κ. Νετανιάχου, υπόσχονταν στον ελληνικό λαό τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, εξορύξεις κάτω από την κοιλιά της Τουρκίας (δίνοντας τεράστιο δώρο σε έναν Ερντογάν που ψάχνει ευκαιρίες να δημιουργεί εντάσεις στο Αιγαίο με στόχο την σταθεροποίηση του καθεστώτος του στο εσωτερικό), στο Αιγαίο, στο Ιόνιο, στην Αιτωλοακαρνανία, παντού. Με άλλα λόγια, Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση, σε πλήρη ομοφωνία, υπόσχονταν στους πολίτες ότι θα έπιαναν το τραίνο της… προηγούμενης βιομηχανικής επανάστασης.

Το ΜέΡΑ25 ήταν το μόνο κόμμα που τόλμησε να πει, μέσα κι έξω από τη Βουλή, ότι EastMed και εξορύξεις δεν πρέπει να γίνουν (περιβαλλοντολογικά απαράδεκτο), δεν συμφέρει να γίνουν (κόστος απαγορευτικό) και, τέλος, δεν θα μας αφήσουν να προχωρήσουμε οι ΗΠΑ που σχεδιάζουν την εξαγωγή Τεξανικού υγροποιημένου αερίου μέσω Αλεξανδρούπολης. Τότε, μας χαρακτήρισαν… εθνοπροδότες και διακωμωδούσαν τις προτάσεις μας για πλωτές ανεμογεννήτριες και μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε Μεσογειακό Κέντρο Παραγωγής και Διανομής Πράσινου Υδρογόνου.

Σήμερα, μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι EastMed τέλος, και των Exxon, Total και Repsol ότι ματαιώνουν τις εξορύξεις, Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση σφυρίζουν αδιάφορα. Δεν θα ήταν αργά, έστω και τώρα, να παραδεχτούν το σφάλμα τους και να αγκαλιάσουν τις προτάσεις του ΜέΡΑ25 εν όψει μάλιστα της εξέλιξης στην Σκοτία που δείχνει το δρόμο προς την επόμενη βιομηχανική επανάσταση – την οποία θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας αν την χάσουμε και αυτή.

Δυστυχώς, κρίνοντας από το βλέμμα απορίας στα μάτια των υπουργών αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης, και αυτή η ευκαιρία πάει για να χαθεί. Μην πάμε πολύ μακριά στο μέλλον. Δείτε τι (δεν) κάνουν σήμερα απέναντι στο τέρας της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος: το ακριβώς αντίθετο εκείνου που απαιτεί η λογική.

Από τότε που άρχισε να ανεβαίνει το κόστος παραγωγής ρεύματος (ιδίως η τιμή του φυσικού αερίου) παρατηρούμε ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ανεβαίνουν πολύ γρηγορότερα – άρα έχουμε αισχροκέρδεια του καρτέλ των ιδιωτών που κρύβονται πίσω από το ψευτο-Χρηματιστήριο Ενέργειας το οποίο δημιούργησαν συναινετικά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Τί κάνουν για να ανακουφίσουν τους πολίτες; Αντί να καταργήσουν το καρτέλ, προσθέτουν στο δημόσιο χρέος, δανειζόμενοι εκ μέρους των πολιτών, για να επιδοτούν το καρτέλ!

Άλλη μια φορά ο Μνημονιακός Λαϊκίστικος Δικομματισμός ωθεί την Ελλάδα, χωρίς σχέδιο, στο χρέος και την υπανάπτυξη.

Γιάνης Βαρουφάκης

Δημοσιεύτηκε στα «ΝΕΑ» του Σαββατοκύριακου την 22/01/2021

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο