Γιάνης Βαρουφάκης στα «ΝΕΑ»: Ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά απαραίτητο ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων

Αναδημοσιεύσεις
07 Μάι, 2022

Όταν ένας λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με στρατιωτική εισβολή, ξεριζωμό και κατοχή, είναι καθήκον μας να τον στηρίξουμε. Αν μπροστά στα μάτια σου εξελίσσεται ένα έγκλημα κι εσύ παραμείνεις ουδέτερος, έχεις πάρει το μέρος του εγκληματία. Οι ίσες αποστάσεις μεταξύ του θύτη και του θύματος πάντοτε ωφελούν τον θύτη. Το ερώτημα όμως τίθεται: Ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος να στηρίξουμε σήμερα τον Ουκρανικό λαό; Για να απαντηθεί, πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε στον στόχο της παρέμβασής μας υπέρ των θυμάτων του πολέμου και μετά να δούμε με ποια μέσα μπορεί να επιτευχθεί.

Πρόσφατα, επισκεπτόμενη το Κίεβο, η Νάνσι Πελόζι, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι στόχος πρέπει να είναι η «τελική νίκη της Ουκρανίας». Πως ορίζεται όμως η «τελική νίκη»; Δεδομένου ότι η Δύση δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα στείλει στρατό στα πεδία των μαχών, μπορεί ακόμα και ο πιο πολεμοχαρής Δυτικός ηγέτης να φανταστεί τον Ουκρανικό στρατό να παίρνει την Μόσχα; Υπάρχει μεγαλύτερη αφροσύνη από το να ορίζουμε στην «τελική νίκη» των Ουκρανών όπως έκανε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όταν έθετε ως στόχο (κι όχι ως μια απλή ευχή) την δίκη του Πούτιν σε κάποιο διεθνές δικαστήριο με την κατηγορία του εγκληματία πολέμου;

Επανερχόμενοι στη σφαίρα της λογικής, νίκη για την Ουκρανία ήταν ότι ο στρατός της δεν κατέρρευσε κι ότι, αντίθετα, ανάγκασε τον Ρωσικό στρατό να αναδιπλωθεί – τουλάχιστον στα βόρεια της χώρας και στην γύρω από το Κίεβο περιοχή. Από εκεί και πέρα, πραγματική νίκη για τον Ουκρανικό λαό θα ήταν η κεφαλαιοποίηση της επιτυχημένης αρχικής αντίστασης. Πως; Υπό την μορφή μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της απόσυρσης των Ρωσικών στρατευμάτων στο πλαίσιο γενικότερης, περιεκτικής ειρηνευτικής Συμφωνίας που για να επιτευχθεί και να ενεργοποιηθεί πρέπει να σφυρηλατηθεί, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με την ενεργή συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Αντίθετα, τραγική ήττα για τον λαό της Ουκρανίας θα είναι η μετατροπή της χώρας σ’ ένα ευρωπαϊκό Αφγανιστάν όπου, ακόμα και να καταφέρουν να κερδίσουν οι Ουκρανοί μετά από χρόνια (όπως νίκησαν οι Μουτζαχεντίν τους Σοβιετικούς), το αποτέλεσμα θα είναι μια ρημαγμένη χώρα που ποτέ δεν θα καταφέρει να ανακάμψει ή να λειτουργήσει ως πραγματικά ανεξάρτητη, κυρίαρχη και δημοκρατική πολιτεία. Ακριβώς σε αυτή την παγίδα ωθούν την Ουκρανία σήμερα οι ΝΑΤΟϊκοί κύκλοι που εκμεταλλεύονται το δράμα της ώστε να βρουν ξανά ρόλο για ένα ΝΑΤΟ που, μετά τον εξευτελισμό στο Αφγανιστάν, έψαχνε τρόπο να ανακτήσει εξουσία επί των λαών της Ευρώπης. Εξωθώντας τον Ουκρανικό λαό σ’ ένα πόλεμο χωρίς τέλος, με πρόσχημα το θεωρητικό του δικαίωμα να ανήκει στο ΝΑΤΟ, η επίσημη Δύση τον θυσιάζει στο βωμό των συμφερόντων εμπόρων όπλων, Τεξανών πετρελαιάδων και του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος που πάντα ήθελε την Ευρώπη ανήμπορη, κατακερματισμένη, εξαρτημένη και αντιδραστική.

Αυτός είναι ο λόγος που, εκ μέρους της Προοδευτικής Διεθνούς, του DiEM25 και του ΜέΡΑ25, κατά την διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου μας, σε κοινή συνέντευξη τύπου (την 13η Μαΐου) μαζί με τον Τζέρεμι Κόρμπιν και την Έτσε Τεμέλκουραν, θα καταθέσουμε ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης διακήρυξη για την ανάγκη ενός Νέου Κινήματος Αδεσμεύτων.

Ναι, η ουδετερότητα μπροστά στο έγκλημα είναι εγκληματική. Το ίδιο εγκληματική όμως είναι η πρακτική των στρατιωτικών μπλοκ, του ΝΑΤΟ από τη μία και του Πούτιν από την άλλη, τα οποία εξωθούν λαούς και ηπείρους ολόκληρες σε πολέμους δίχως τέλος. Είμαστε στο πλευρό του Ουκρανικού λαού και για αυτό τον λόγο απορρίπτουμε την διαίρεση της υφηλίου σε ανταγωνιστικά μπλοκ τα οποία επενδύουν στον αχαλίνωτο μιλιταρισμό, σε υπερσύγχρονα όπλα μαζικής καταστροφής, και σ’ ένα Νέο Ψυχρό Πόλεμο από τον οποίο όλοι οι λαοί μόνο χαμένοι και ηττημένοι μπορεί να βγουν. Για να επικρατήσει μια Δίκαιη Ειρήνη απαιτείται η αντικατάσταση όλων των στρατιωτικών μπλοκ από ένα διεθνές σύστημα ασφάλειας που αποκλιμακώνει τις εντάσεις, επεκτείνει τις ελευθερίες, αντιμετωπίζει την φτώχεια, περιορίζει την εκμετάλλευση, προωθεί την περιβαντολλογική και κοινωνική δικαιοσύνη, και τερματίζει την επικυριαρχία της μίας χώρας πάνω στην άλλη.

Γιάνης Βαρουφάκης

Πηγή: tanea.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο