Κυρίες και κύριοι, επειδή κάποιες φορές οι αλληγορίες μεταφέρουν την πραγματικότητα καλύτερα από την αφήγηση, επιτρέψτε μου να σας πω μια ιστορία.
Ήταν μια φορά κι έναν καιρό μια οκτάκοπος κωπηλατική που την έλεγαν «ΕΦΚΑ». Είχε, όμως, για κακή της τύχη μόνο δύο κωπηλάτες και κουπιά σάπια. Προφανώς πήγαινε βασανιστικά αργά και οι συνταξιούχοι που παρακολουθούσαν ως θεατές ξεροστάλιαζαν. Ήρθε τότε η κυβέρνηση και αποφάσισε ότι δεν μπορεί, κάτι πρέπει να γίνει, πρέπει η βάρκα να πάει πιο γρήγορα.
Έτσι, η λέμβος που την έλεγαν «ΕΦΚΑ» εκεί που είχε έξι κενές θέσεις, απέκτησε και έξι πηδαλιούχους, τους οποίους η Κυβέρνηση απέσπασε από τον ιδιωτικό τομέα των πηδαλιούχων, με οκτώ χιλιάρικα τον καθένα μηνιαίως και με την εντολή να μαστιγώνουν τους δύο κωπηλάτες, για να βελτιωθούν οι επιδόσεις τους. Στήσανε, μάλιστα, στη στεριά και μια –πώς την είπατε;- Μονάδα Εσωτερικών Υποθέσεων που θα τιμωρεί, λέει, τους δύο κωπηλάτες για να τους δώσει κι άλλο κίνητρο να πιάσουν τους στόχους τους. Και για να μπορούν να τα κάνουν όλα αυτά πιο ευέλικτα, να μη δίνεται κανένας λογαριασμός σε κανέναν Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, έφτιαξαν και μία «Α.Ε.» στην οποία θα ανήκει όλο αυτό το νέο γενναίο διαχειριστικό μοντέλο, συμπεριλαμβανομένης και της ιδιοκτησίας της λέμβου, με Διοικητικό Συμβούλιο που διορίζει με το «έτσι θέλω», με φιρμάνι, ο Υπουργός. Και έζησαν όλοι καλά κι εμείς χειρότερα.
Υπερβάλλω, κύριε Χατζηδάκη; Ας τα δούμε λίγο. Εν αρχή ην ο «νόμος Κατρούγκαλου». Με τις εντολές της τρόικας –δεν ήταν επιλογή του κ. Κατρούγκαλου τώρα, ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, ήταν καθ’ υπαγόρευση της τρόικας- δημιουργήθηκε ένας υδροκέφαλος οργανισμός. Ερχόταν ένας άνθρωπος από τους μηχανικούς και πήγαινε στο γκισέ και εκεί ήταν ένας υπάλληλος από το ΙΚΑ που δεν ήξερε να διαχειρίζεται τον φάκελο των μηχανικών, γιατί δεν είχε ποτέ εκπαιδευτεί για να το κάνει. Χωρίς προσωπικό ο ΕΦΚΑ που δημιούργησε ο κ. Κατρούγκαλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμία εκπαίδευση, με υποτυπώδεις ψηφιακές υπηρεσίες. Απ’ ό,τι μου είπαν οι άνθρωποι του ΕΦΚΑ –δεν ξέρω, κύριε Υπουργέ, αν ισχύει αυτό, έτσι μου είπαν- ακόμα με «Windows 2000» «τρέχουν» τα συστήματά τους.
Και έρχεται τώρα η «Μητσοτάκης Α.Ε.» να στήσει μια θυγατρική της Α.Ε. εντός του ΕΦΚΑ, την λέτε e-ΕΦΚΑ, γιατί θεωρείτε ότι ό,τι έχει «e» μπροστά γίνεται πολύ πιο αποδεκτό στην ηλεκτρονική εποχή, με διοικητικό συμβούλιο που θα διορίζετε κατά το δοκούν με ένα απλό φιρμάνι, με το διοικητικό συμβούλιο να διορίζει κατά το δοκούν και εκτός ΑΣΕΠ τους ιδιώτες πηδαλιούχους, στους οποίους αναφέρθηκα με την αλληγορία μου πριν, οι οποίοι θα πειθαρχούν τους κωπηλάτες, τους υπάλληλους του ΕΦΚΑ χωρίς οι ίδιοι να τραβάνε κουπί, χωρίς κανένα περιορισμό από τη δημόσια διοίκηση, από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ελέγχοντες και ελεγχόμενοι οι ίδιοι, εποπτεύοντες και επόπτες οι ίδιοι. Αυτό πάτε να ψηφίσετε. Να δούμε τι ψυχή θα παραδώσετε στο τέλος της τετραετίας ή όποτε γίνουν οι εκλογές.
Πέραν αυτού του ρεσάλτου στη διοίκηση του ΕΦΚΑ η νέα θυγατρική Α.Ε της «Μητσοτάκης Α.Ε.» θα επιδοθεί και σε ένα άλλο όμορφο ρεσάλτο στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Κοιτάξτε. Η δημόσια περιουσία στην Ελλάδα -το ξέρουμε αυτό δεκαετίες τώρα- τα ακίνητα του Δημοσίου είναι μια θλιβερή ιστορία ρεμούλας, διαφθοράς και διαπλοκής.
Και μιας και μιλάω για ακίνητα του Δημοσίου, σήμερα δεν είναι που το «Ελληνικό», το οποίο Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ πολύ πρόσφατα δώσατε στον κ. Λάτση δήθεν για να το αναπτύξει, να το χτίσει, τώρα τεμαχίζεται σε οικόπεδα και πωλείται με προσόδους για τον κύριο Λάτση, προσόδους που θα έπρεπε να πάρει το ελληνικό Δημόσιο. Σε μια ευνομούμενη χώρα θα έχει επιληφθεί εισαγγελέας για αυτό.
Σήμερα στην εποχή που ο κόσμος βογκά από την έλλειψη κοινωνικής κατοικίας, που το κέντρο της Αθήνας ερημώνει και με τα Airbnb τι κάνετε; Παίρνετε δημόσια κτίρια, για παράδειγμα, στην οδό Σωκράτους -δεν είναι του ΕΦΚΑ αυτά, αλλά είναι ένα παράδειγμα της συνολικής κατάστασης που επικρατεί- και θα τα δώσετε σε ιδιώτες να φτιάξουν ξενοδοχεία αντί να ζωντανέψετε το κέντρο της Αθήνας μετατρέποντας αυτά τα κτίρια σε κοινωνικές κατοικίες, αντί να ακούσετε την προτροπή του ΜέΡΑ25.
Κύριε Υπουργέ, ελπίζω να το ξέρετε, ότι η Ελλάδα είναι -αν δεν κάνω λάθος- η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει Οργανισμό Κοινωνικής Κατοικίας. Είναι η μοναδική χώρα. Αντί να φτιάξετε έναν Οργανισμό Κοινωνικής Κατοικίας να ξαναζωντανέψουν τα κέντρα των πόλεων και να υπάρξει μια ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγης και των υψηλών ενοικίων φτιάχνετε και άλλα ξενοδοχεία και άλλα Airbnb στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και γενικά.
Και σήμερα με το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ βάζετε στο στόχαστρο των ίδιων αρπακτικών συμφερόντων τετρακόσια ακίνητα του ΕΦΚΑ. Τετρακόσια ακίνητα, μια περιουσία που στάζει δάκρυα και αίμα, γιατί μην ξεχνάμε πώς προέκυψαν αυτά. Είναι προϊόν χρεοκοπίας. Εταιρείες χρεοκόπησαν. Ασφαλισμένοι δεν πήραν τις συντάξεις τους. Αυτά τα τετρακόσια ακίνητα είναι τετρακόσια ακίνητα που θυμίζουν λίγο τα ράφια ενός ενεχυροδανειστηρίου με τον πόνο όλων αυτών των ανθρώπων εκεί. Ωραία, είναι του ΕΦΚΑ. Είναι τετρακόσια ακίνητα που ευτυχώς γλίτωσαν από το Υπερταμείο, που επέβαλε ο κ. Σόιμπλε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα οποία σήμερα εσείς βάζετε στο μάτι.
Κύριε Χατζηδάκη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσοι είχαμε στο παρελθόν εμπειρία διαχείρισης ακινήτων του Δημοσίου ξέρουμε τι θλιβερή ιστορία είναι. Και είτε είχαμε εμπειρία μέσα από το Υπουργείο Οικονομικών, που κάποιοι από εμάς είχαμε, είτε είχαμε εμπειρία μέσα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που κάποιοι από εμάς είχαμε με τη διαχείριση και «εκμετάλλευση» της πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Πανεπιστημίου, γνωρίζουμε ένα πράγμα και νομίζω ότι εδώ δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε. Γνωρίζουμε ότι συνταγή διαφθοράς και κακοδιαχείρισης και διαπλοκής είναι ο έλεγχος της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας να γίνεται από τους ίδιους που τα διαχειρίζονται. Δεν μπορεί να διαφωνούμε σε αυτό. Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει, με δύο «ν» αυτός ο Γιάννης.
Ό,τι γίνεται στον e-ΕΦΚΑ, θα μένει στον e-ΕΦΚΑ. Ξέρετε την αμερικανική ταινία;
Μονάδα εσωτερικών υποθέσεων φτιάχνετε με το νομοσχέδιο που θα λογοδοτεί πού; Στο ίδιο διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία, την περιουσία του ΕΦΚΑ. Πρόκειται για διεθνή πρωτοτυπία αν εξαιρέσει κανείς βεβαίως εταιρείες νεομαφιόζικου τύπου, όπως η Goldman Sachs, που έχουν τον έλεγχο και τη διαχείριση ενωμένες σε ένα πράγμα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημασία αυτών των πρακτικών θα αυξηθεί. Αυτό που κάνετε σήμερα θα έχει μεγαλύτερη σημασία αύριο. Γιατί; Εσείς το λέτε, το ξέρουμε πολύ καλά, η πανδημία γεννάει πολλά νέα δισεκατομμύρια κόκκινων χρεών στον ΕΦΚΑ. Άρα, θα υπάρξουν και άλλα ακίνητα. Τα τετρακόσια θα γίνουν τετρακόσια πενήντα, πεντακόσια. Μακάρι να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα. Να, γιατί χαίρεται η «Μητσοτάκης Α.Ε.» και χαμογελά η μητέρα, ο πατέρας, γιατί έχουμε μπει σε μία νέα φάση της μνημονιακής Ελλάδας, για την οποία το ΜέΡΑ25 προειδοποιεί εδώ και χρόνια. Είναι σε πλήρη ανάπτυξη αυτή η φάση με νέες αρπαχτές, νέες προσόδους υπέρ των λίγων από τις σάρκες μιας οικονομίας σε αποσύνθεση και στο βάθος το πέμπτο.
Δυστυχώς, δυστυχέστατα θα θέλαμε να μην έχουμε επιβεβαιωθεί, αλλά επιβεβαιωνόμαστε και επιβεβαιωνόμαστε από τους αντιπάλους μας ιδίως όταν το αρνούνται. Ο κύριος Πρωθυπουργός βγήκε στο ΣΚΑΪ τις προάλλες. Φαίνεται ότι δεν άκουσε τους επικοινωνιολόγους του, που του λένε -είμαι σίγουρος, γιατί είναι καλοί οι επικοινωνιολόγοι του κ. Μητσοτάκη- ότι η καλύτερη επιβεβαίωση μιας πικρής αλήθειας είναι η άρνηση της. Είπε ο κύριος Πρωθυπουργός: «Άλλοι ήταν οι Πρωθυπουργοί των μνημονίων. Εγώ δεν είμαι Πρωθυπουργός των μνημονίων». Τι λέτε, κύριε Μητσοτάκη; Σοβαρά;
Στην Ελλάδα βέβαια είσαι ό,τι δηλώσεις, αλλά υπάρχουν και ορισμένα όρια, κύριε Μητσοτάκη. Ήσασταν Υπουργός του δεύτερου μνημονίου. Ψηφίσατε παρέα με τον κύριο Τσίπρα το τρίτο μνημόνιο. Από το 2019 διαχειρίζεστε το τέταρτο μνημόνιο του κ. Τσίπρα που μπήκε σε εφαρμογή τον Αύγουστο του 2018 και το είπατε αντιμνημόνιο ή έξοδος από το μνημόνιο.
Ο κόσμος εκεί έξω πολύ σωστά θα θέσει το ερώτημα: Και εμάς τι μας νοιάζουν όλα αυτά; Είναι περασμένα, ξεχασμένα. Περασμένα μπορεί να είναι, ξεχασμένα δεν είναι. Και μας νοιάζουν και μας παρανοιάζουν στο βαθμό που φέρνουν νέα δυστυχία σήμερα και προμηνύουν νέα αποτελμάτωση, νέα μέτρα για τα επόμενα χρόνια, για την επόμενη δεκαετία λες και αυτή η ρημαγμένη χώρα μπορούσε να χάσει άλλη μια δεκαετία. Μας νοιάζουν, γιατί ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο είναι συνεργός του δεύτερου και του τρίτου μνημονίου και διαχειριστής του τέταρτου, αλλά είναι και ο Πρωθυπουργός του νέου, του πέμπτου μνημονίου που είναι στα σκαριά.
Υπερβάλλω; Να το δούμε μαζί νηφάλια, ψύχραιμα. Τι έγινε τον Αύγουστο του 2018 όταν σύμφωνα με τον κύριο Τσίπρα και με εσάς βγήκαμε από το μνημόνιο, σύμφωνα με εμάς πήγαμε στο τέταρτο, δεν έχει σημασία πώς το ονομάζουμε; Έγινε το εξής: Η τρόικα πήρε 100 δισεκατομμύρια που ήταν να αποπληρώσουμε μέχρι το 2030 και τα έσπρωξε για μετά το ’32. Αυτό είναι χρηματοδότηση, είναι ένα δάνειο. Υπάρχουν δύο τρόποι να δώσεις δάνειο στον πτωχευμένο. Να του δώσεις λεφτά και άλλα δανεικά ή να του πεις αυτά τα δανεικά που ήταν να μου δώσεις την επόμενη δεκαετία θα μου τα δώσεις μετά βεβαίως με όρους συγκεκριμένους. Ποιοι ήταν οι μνημονιακοί όροι του Αυγούστου του ’18; Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% κάθε χρόνο μέχρι και φέτος και 2,2% μέχρι το 2060 κάθε χρόνο. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στην ιστορία, αλλά δεν έχει σημασία αυτό έχει συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μια παραδοχή για να βγουν τα ποσά αυτά των αποπληρωμών μέχρι το 2060 ήταν ότι το 2021 -κοιτάξτε τα κείμενα που υπέγραψαν οι του ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του ’18- το ΑΕΠ θα είναι 210 δισεκατομμύρια. Δεν είναι. Έτσι; Δεν είναι. Δεν είναι καν αυτό που ήταν το ’19. Θα δούμε πόσα θα είναι. Θα έπρεπε να είναι 210 δισεκατομμύρια και να αυξάνεται με πραγματική ανάπτυξη 3% κάθε χρόνο για πάντα. Αυτό ήταν το προαπαιτούμενο της τρόικας για να βγουν τα νούμερα του Αυγούστου του ’18, που εμείς λέμε τέταρτο μνημόνιο. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα αυτό.
Θα μου πείτε, ναι, μα έχουμε το μαξιλαράκι των αποπληρωμών. Αυτό είναι για τα επόμενα λίγα χρόνια. Αυτό το μαξιλαράκι των αποπληρωμών, που είναι ένα μαξιλαράκι δανεικών καταρχάς -μην ξεχνιόμαστε, δεν είναι χρήματα τα οποία τα βάλαμε στην άκρη, είναι χρήματα που δανειστήκαμε για να τα βάλουμε στην άκρη- είναι μια πιστωτική κάρτα. Έστω ότι την έχουμε αυτή την πιστωτική κάρτα που είναι γύρω στα 40 δισεκατομμύρια, είναι 40, 41 κάπου εκεί είναι. Οι υποχρεώσεις, όμως, του ελληνικού Δημοσίου, όποιος και να είναι στην κυβέρνηση, για την περίοδο ’22 – ’24 είναι 52 δισεκατομμύρια αν προσθέσετε και την κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος που εσείς λέτε ότι θα έχουμε φέτος που είναι 2,7 δισεκατομμύρια. Αυτό δεν λέτε; Η πρόβλεψή σας είναι για 1,7% του ΑΕΠ πρωτογενές φέτος. Αν το προσθέσετε αυτό σε αυτά που πρέπει να αποπληρωθούν μιλάμε για 52 δισεκατομμύρια υποχρεώσεις εκ των οποίων θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι 35,2 δισεκατομμύρια είναι χρεολύσια και 14% είναι τόκοι μέχρι το 2024.
Έχετε, δηλαδή, στην άκρη γι’ αυτά μέχρι το 2024.
Για να βγει, όμως, η επόμενη περίοδος δεν φτάνουν τα πλεονάσματα του 2,2% που είχε δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2060. Θα πρέπει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνουμε χρησιμοποιώντας το ίδιο μακροοικονομικό μοντέλο της τρόικας, το DSA, όπως το λένε, μέχρι το 2034 όποιος και να είναι στην κυβέρνηση το πλεόνασμα να είναι 3,5%. 3,5% λιτότητα. Αυτό σημαίνει. Μέχρι το 2034 μίνιμουμ, για να βγουν τα νούμερα που συμφώνησαν η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση με την τρόικα.
Και μην ξεχνάμε και κάτι άλλο, ότι η ίδια η τρόικα παραδέχτηκε το 2018 ότι το 2032 θα υπάρχει ένα πρόβλημα, γιατί τότε αρχίζουν οι αποπληρωμές και των τόκων όλων των προηγούμενων δανείων. Έχουμε έναν «γκρεμό», δηλαδή, το 2032.
Θα μου πείτε: «Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μέχρι το 2032». Αυτό μπορεί να ισχύει για σας, γιατί σας ενδιαφέρει η επόμενη εκλογή. Αλλά, ένας σοβαρός επενδυτής δεν θα έρθει εύκολα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που έχει ένα μαξιλάρι δανεικών που το βγάζουμε δεν το βγάζουμε μέχρι το 2024 και το 2032 έρχεται «καμπάνα». Ένας σοβαρός επενδυτής δεν θα έρθει εύκολα σε μια χώρα τέτοια. Γι’ αυτό εμείς φωνάζουμε. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ το χρέος, μας ενδιαφέρει ότι έχουμε μια χρεοδουλοπαροικία, η οποία διώχνει τις σοβαρές επενδύσεις, διώχνει τους σοβαρούς επενδυτές. Έρχονται μόνο τα αρπακτικά. Αυτοί που θα πάρουν «κόκκινα» δάνεια, που θα κάνουν καζίνο, αλλά που τελικά δεν κάνουν και τεμαχειοποιούν τα οικόπεδα και τα πουλάνε ως οικόπεδα.
Μοναδικό συμπέρασμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Όσο και να σας χαϊδεύουν τα αυτιά οι της τρόικας, από τα πράγματα θα αναγκαστείτε κι εκείνοι κι εσείς σε ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο μετά τις εκλογές. Πριν τις εκλογές, όπως έγινε και το 2007 και το 2009, θα ρίχνετε «στάχτη» στα μάτια του κόσμου ότι όλα πάνε καλά, κοινωνικά μερίσματα, λεφτά υπάρχουν, όπως έκαναν και οι προηγούμενοι από εσάς. Μετά τις εκλογές θα έρθει το «μπουγιουρντί».
Πιστεύει κανείς σήμερα ότι μπορεί αυτό που περιέγραψα, το πλαίσιο των αποπληρωμών, να γίνει χωρίς νέα μέτρα σε μια περίοδο που τα επιτόκια ανεβαίνουν και η ακρίβεια, που δεν την υπολογίσατε, περιορίζει τις παραγωγικές επενδύσεις;
Σε μια χώρα που το 2019 οι ακαθάριστες παραγωγικές επενδύσεις ήταν από τις χαμηλότερες στον κόσμο, 6% του ΑΕΠ; Το 2019 είχαμε 6%. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 20%. Είχαμε 6% πριν την πανδημία, οπότε μην το ρίξετε στην πανδημία αυτό.
Σε μια χώρα που, αν και υπάρχουν επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή, η πλειοψηφία τους αφορά οικοδομές, κτίρια, τσιμέντο, δηλαδή τις λιγότερο παραγωγικές για την οικονομία επενδύσεις.
Σε μια χώρα που ό,τι χρήμα κυκλοφορεί σήμερα, από αυτό που κυκλοφορεί, το οικειοποιούνται είτε τα μονοπώλια που «ξεκοκάλισαν» τη ΔΕΗ είτε οι ευεργέτες που «ξεκοκαλίζουν» το Ελληνικό –μην το ξαναπώ αυτό- είτε τα ταμεία που «ξεκοκαλίζουν» τα «κόκκινα» δάνεια.
Κλαίγεστε εσείς της Κυβέρνησης για την ακρίβεια. Αν σας νοιάζουν οι «στρατοσφαιρικοί» λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτό που λέγαμε «οι λογαριασμοί της ΔΕΗ» κάποτε, και διαφωνείτε με εμάς που λέμε να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας –έστω ότι είναι πολύ ριζοσπαστικό να το σκεφτείτε αυτό- γιατί, κύριε Χατζηδάκη, δεν βάζετε έναν εφάπαξ φόρο στα υπερκέρδη των τριών εταιρειών, και της ΔΕΗ, που παράγουν ρεύμα; Πώς δικαιολογείτε το ότι έχουν υπερκέρδη σε μια περίοδο που οι Έλληνες πολίτες αγκομαχούν κάθε φορά που έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ;
Ένας windfall tax, ένας εφάπαξ φόρος, δεν είναι καν ριζοσπαστικός. Έχει γίνει και στις πιο καπιταλιστικές των καπιταλιστικών χωρών. Γιατί δεν το κάνετε;
Ξέχασα. Λεφτά υπάρχουν, αλλά μόνο για τις τσέπες των συγκεκριμένων αρπακτικών. Για τους φτωχούς μόνο επιδόματα έχετε, τα οποία επιδόματα θα πάνε στην τσέπη των αρπακτικών, γιατί επιδοτείτε τα υπερκέρδη και τις προσόδους των αρπακτικών. Μόνο επιδόματα θα πάρουν. Και θα δώσετε και κάποια άλλα επιδόματα, τα οποία όμως πώς τα δίνετε; Δανειζόμενοι από την τρόικα, η οποία μετά τις επόμενες εκλογές θα έρθει να σας επιβάλει να χτυπήσετε ξανά σαν χταπόδι στον βράχο την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα.
Λέτε ότι ελπίζετε σε δύο «θαύματα» για να μην γίνουν όλα αυτά που λέει το ΜέΡΑ25. Ποια είναι τα δύο «θαύματα» στα οποία αναφέρεστε; Πρώτον, αυτό που λέτε, το λένε και τα Μέσα σας. Ότι θα χαλαρώσει το δημοσιονομικό σύμφωνο, ότι θα μας δώσουν τη δυνατότητα να μην εντάξουμε τα χρήματα για επενδύσεις στο έλλειμμα.
Ελπίζω να μην τα πιστεύετε πλέον αυτά, κύριε Χατζηδάκη, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, γιατί το Βερολίνο το ξεκαθάρισε. Πώς; Έχετε ακούσει για τον κ. Lars Feld; Ο κ. Lars Feld είναι ο καινούργιος chief economist του ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, τον οποίον τον διόρισε αυτή τη βδομάδα που μας πέρασε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο κ. Lindner. Γιατί τον διόρισε; Γιατί ο κ. Lars Feld είναι η «σημαία» του κινήματος μέσα στο γερμανικό κατεστημένο εναντίον οποιασδήποτε χαλάρωσης του δημοσιονομικού συμφώνου. Ο κ. Lindner διόρισε τον κ. Lars Feld για να σηματοδοτήσει σε εσάς ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να σας «χαλαρώσουν τα λουριά».
Το δεύτερο «θαύμα» στο οποίο ελπίζετε είναι να πετύχουμε επενδυτική βαθμίδα, η Standard & Poor’s, η Fitch κ.λπ., να μας ανεβάσουν, έτσι ώστε να δανειζόμαστε φθηνότερα.
Πρώτον, δεν υπάρχει πιθανότητα να δανειζόμαστε φτηνότερα. Αυτό που ελπίζετε είναι η αύξηση του επιτοκίου να είναι μικρότερη από αυτή που θα είναι. Δεν πρόκειται να κάνει καμία διαφορά στα μαθηματικά της πτώχευσης, στα οποία αναφέρθηκα προηγουμένως.
Για να το κάνουν, όμως, αυτό η Fitch και η Standard & Poor’s, πείτε μου τι περιμένει να δει από εσάς; Να σας πω; Λιτότητα. Μόνο με νέα λιτότητα και περικοπές θα σας δώσουν την επενδυτική βαθμίδα που ζητάτε.
Δυστυχώς, όπως είπα πριν, επιβεβαιωνόμαστε είμαστε εμείς του ΜέΡΑ25. Δυστυχώς! Δεν θέλουμε να επιβεβαιωθούμε. Ζούμε με την ευχή να μην επιβεβαιωθούμε. Αλλά, επιβεβαιωνόμαστε από τους αντιπάλους μας. Το είπε ο συνεταίρος σας στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας. Το είπε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μια έκθεση που εσείς νομίζω του ζητήσατε να σας δώσει συμβουλές για το πώς θα επενδύσετε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Έτσι δεν είναι;
Εγώ τη διάβασα αυτή την έκθεση και άκουσα και τι έγραψε ο κ. Στουρνάρας σε ένα πρόσφατο άρθρο του. Τι ζητούν μαζί ο συνδυασμός που σκοτώνει, Στουρνάρας και ΔΝΤ; Ζητούν ενδυνάμωση της λιτότητας για τους πολλούς και άλλη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τους ηλικιωμένους.
Στα επόμενα χρόνια, λέει ο κ. Στουρνάρας, επιβεβαιώνοντας αυτά που λέμε εμείς, η αποπληρωμή του χρέους θα γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτη, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μικραίνει. Γιατί; Γιατί το μεσοσταθμικό επιτόκιο θα ανεβαίνει. Δεν το είπα εγώ, ο κ. Στουρνάρας το είπε. Και μην ξεχνάμε -εγώ προσθέτω- και το 2032, τον «γκρεμό».
Μέσα σε όλα αυτά ήρθατε χθες εδώ και κάνετε ένα σόου πατριωτισμού, ψηφίζοντας να δώσουμε 10 δισεκατομμύρια για Rafale και φρεγάτες. Για αυτά σίγουρα δανεικά υπάρχουν, γιατί προφανώς δανεικά ήταν. Σε αυτό δεν θα έλεγε ποτέ όχι η κυρία Λαγκάρντ, γιατί η κυρία Λαγκάρντ δέχτηκε να σας δανείσει ορισμένα χρήματα περισσότερα για να τα δώσετε στον κ. Μακρόν.
Ο κ. Μητσοτάκης χθες από αυτό το Βήμα μας είπε ότι όσα κόμματα αρνηθήκαμε να υπερψηφίσουμε τις αγορές σας είμαστε εκτός εθνικού μετώπου. Εξαιρετικό αυτό! Σε λίγο θα μας αποκαλέσετε και «εθνομιάσματα», για να θυμηθείτε και τα παλιά σας. Γιατί ο ακροδεξιός κατήφορός σας, ιδίως του κ. Μητσοτάκη, θυμίζει σχέδιο του Έσσεν. Δεν ξέρω αν έχετε δει που είναι ένας κατήφορος αέναος, δεν έχει τέλος.
Όπως χτες από αυτό το Βήμα ανέδειξε η Σοφία Σακοράφα, λέει πολλά μία ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ της 7ης Μαρτίου του 2021, όπου στο κεφάλαιο που περιγράφει τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, αν το διαβάσεις, προσδιορίζει τις απειλές, που είναι σαν να τις έγραψε η Ουάσιγκτον, όχι η Αθήνα. Το μόνο που μπορείς να εκλάβεις από αυτή την ανακοίνωση του ΓΕΕΑΘΑ σας –μας- είναι ότι ο μεγάλος μας κίνδυνος, ο μεγάλος εχθρός στην περιοχή είναι η Ρωσία. Όπως είπε και η Σοφία Σακοράφα χθες, ένας διαρκής «old time classic» εχθρός. Α ναι, είναι και το Ιράν. Μην ξεχνάμε το Ιράν. Έτσι φαίνεται από αυτά που λέτε.
Πληρώνουμε, δηλαδή, για Rafale και για φρεγάτες ώστε να συνδράμουμε τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα εγκλήματα πολέμου που κάνουν εναντίον του λαού της Υεμένης και σε λίγο -το υπογράψατε αυτό, είναι στην ελληνογαλλική συμφωνία- θα συνδράμουμε και τον κ. Μακρόν με το να στείλουμε στρατό στο Σαχέλ.
Ε όχι, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα υπερψηφίσουμε ποτέ τη σπατάλη 10 δισεκατομμυρίων ενός χρεοκοπημένου λαού για να συνδράμουμε στους ιμπεριαλισμούς τους αμερικανικούς, τους γαλλικούς, τους σαουδαραβικούς.
Και σας επιστρέφουμε την κατηγορία περί διάσπασης του εθνικού μετώπου. Εσείς διασπάτε το εθνικό μέτωπο, βουλιάζοντας κι άλλο τη χώρα στην ήδη βαθύτατη χρεοκοπία με αγορές οπλικών συστημάτων τα οποία θέτετε στη διάθεση των υπονομευτών της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή σε εκείνους που δεν κάνουν τίποτα για να εξασφαλίσουν την άμυνά μας.
Αυτήν την ώρα πυκνώνουν τα σύννεφα ενός πολέμου σε μια κοντινή απόσταση. Ξέρετε, από την Αλεξανδρούπολη η Οδησσός είναι πιο κοντά απ’ ό,τι είναι το Ηράκλειο της Κρήτης την Αλεξανδρούπολη. Και θέτω ένα συγκεκριμένο ερώτημα. Η πρόσφατη ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία τι κάνει; Προστατεύει την Αλεξανδρούπολη ή την εκθέτει σε κίνδυνο; Ερωτώ. Ποιος επιβεβαιώθηκε από αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή μας; Εσείς η Κυβέρνηση που, μέσω και του κ. Δένδια αλλά και άλλων Υπουργών, προωθούσατε την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία εξαίροντας τη σημασία της στη βάση ποιας υπόθεσης; Ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, λέει, σιγά σιγά φεύγουν από τη Μεσόγειο και εστιάζουν στον Ειρηνικό Ωκεανό και στη σύγκρουση, στην κόντρα τους με την Κίνα και αφήνουν πίσω τους τη Γαλλία ως μεγάλη δύναμη. Αυτή η άποψη επιβεβαιώνεται με τα δεδομένα τα σημερινά ή η άποψη του ΜέΡΑ25 ότι η Γαλλία είναι εκτός θέματος για την Ανατολική Μεσόγειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παραμένουν ο κεντρικός παίκτης, ο κεντρικός ιμπεριαλιστής σε αυτήν την περίοδο και σε αυτήν την περιοχή;
Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, προσέξατε ποιο ήταν το μοναδικό πρόσφατο παράδειγμα που να δεχθεί ένα σκαμπίλι ο επεκτατισμός του κ. Ερντογάν; Ποιο ήταν: Δεν ήταν ένα σκαμπίλι που του έδωσε ο κ. Σουλτς, ο κ. Μακρόν ή ο κ. Μπάιντεν. Οι φιλοδοξίες του κ. Ερντογάν ψαλιδίστηκαν μόνο από τη βραχεία επέμβαση του ρωσικού στρατού στο Καζακστάν. Δεν θέλω να πω ότι ήταν κάτι καλό, αλλά ήταν το μοναδικό που δημιούργησε θέμα στον Ερντογάν. Όμως για τον κ. Μητσοτάκη που ξέθαψε μάλιστα το «ανήκομεν εις την Δύση», και το ΓΕΕΘΑ μας -θυμηθείτε την έκθεση στην οποία αναφέρθηκε η Σοφία Σακοράφα- εχθρός μας είναι η Ρωσία. Και φαντάζομαι ότι σ’ αυτό το νατοϊκό πλαίσιο σύμμαχός μας, άνθρωπος μας πρέπει να είναι η Τουρκία, έτσι δεν είναι;
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί πολίτες που μας ακούτε και έξω, εμείς στο ΜέΡΑ25 δεν μασάμε τα λόγια μας. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν καλοί και κακοί ιμπεριαλιστές. Μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας κατάμουτρα σε κάθε έναν ισχυρό που επιβουλεύεται την ειρήνη και την πλειοψηφία των ανθρώπων, είτε είναι ο Πούτιν, είτε είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, είτε είναι το Βερολίνο, είτε ο Ερντογάν. Όπως δεν φοβόμαστε να ονομάσουμε σε αυτήν την Αίθουσα τους ολιγάρχες, δεν φοβόμαστε, πρώτον, να εγκαλέσουμε τον κ. Πούτιν για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας τότε στην Τσετσενία, τότε που η Δύση στην οποία ανήκετε σφύριζε αδιάφορα. Δεύτερον, να πούμε ξεκάθαρα ότι η σημερινή ένταση στην ανατολική Ευρώπη και ιδίως στην Ουκρανία οφείλεται στην προσπάθεια από το 1991 του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να περικυκλώσει τη Ρωσία. Τρίτον, να στιγματίσουμε την απόλυτη αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απογαλακτιστεί από το ΝΑΤΟ επιβάλλοντας μια δική της πολιτική ειρήνευσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο από τον Ατλαντικό και γιατί όχι μέχρι το Βλαδιβοστόκ. Είναι μια αποτυχία. Κακά τα ψέματα.
Βλέπετε το θέαμα της Ευρώπης; Κομπάρσος στο τι γίνεται στην Ευρώπη. Βλέπετε την κατάρρευση της γενέθλιας ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τι είχε υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση; Ότι δεν θα γίνει ξανά πόλεμος στην Ευρώπη. Καταρρέει αυτή η γενέθλια υπόσχεση εδώ σήμερα. Θλιβόμαστε πραγματικά. Ως διεθνιστές, ως ευρωπαϊστές θλιβόμαστε γι’ αυτό το θέαμα μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης-κομπάρσου και θυμόμαστε αυτό που είχε πει όταν κάποτε ρώτησαν τον Μαχάτμα Γκάντι ποια ήταν η άποψή του για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τον βρετανικό πολιτισμό συγκεκριμένα. Είχε πει: «θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα».
Αυτό πιστεύουμε και εμείς για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να έχουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να συνοψίσω τον λόγο ύπαρξης του ΜέΡΑ25 αλλά και τον λόγο μας για όλα αυτά τα ζητήματα.
Ως διεθνιστές, ως ευρωπαϊστές και ως πατριώτες παλεύουμε ταυτόχρονα σε όλα αυτά τα μέτωπα για τους ανθρώπους που δουλεύουν στον ΕΦΚΑ που σε λίγο θα έχουν στο σβέρκο τους τους πηδαλιούχους των οκτώ χιλιάρικων, οι οποίοι παράλληλα θα νέμονται και τα ακίνητα των δακρύων. Για τους συνταξιούχους του σήμερα και του μεθαύριο που θα κληθούν να σηκώσουν το πέμπτο, μέσω μιας νέας λιτότητας που σήμερα φέρνει η ακρίβεια, μετά τις εκλογές θα φέρει το σφίξιμο των δοντιών από το γνωστό τρίγωνο Βερολίνου, Φρανκφούρτης και Βρυξελλών.
Και βέβαια παλεύουμε για την ειρήνη στην περιοχή και υπέρ των συντρόφων δημοκρατών στην Τουρκία, στη Ρωσία, στην Ουκρανία, στο Μπέλμαρς του Λονδίνου όπου σαπίζει ο συνοδοιπόρος μας Τζούλιαν Ασάνζ, σε όποιες και όποιους υποφέρουν αναίτια και μόνο επειδή έτσι θέλουν οι ισχυροί που υπονομεύουν ανθρώπους και φύση στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, παγκοσμίως.
Ευχαριστώ.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.