Εν αναμονή των μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα ο κ. Πρωθυπουργός προσπαθώντας να κυνηγήσει το φάντασμα που πλανάται πάνω από τη χώρα, το φάντασμα των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος που στοιχειώνει τον κόσμο μας εκεί έξω, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε αυτό. Μαθαίνω ότι αυτά τα μέτρα –έτσι διαβάζουμε- θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά –αυτός είναι ο στόχος- το στοίχειωμα των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων.
Από τη μια μεριά ο κ. Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανακοινώσει αυτά τα μέτρα και από την άλλη, ο κ. Τσίπρας τις προηγούμενες μέρες κατέθεσε μια τροπολογία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία θα ασχοληθώ καλοπροαίρετα σε λίγο.
Όμως, επί της ουσίας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και οι μεν και οι δε, και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνετε ό,τι μπορείτε, για να μη γίνει το μόνο που πρέπει να γίνει, το οποίο είναι ένα και απλό: κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας.
Το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα και οι λογαριασμοί απόγνωσης κρύβουν τρία πράγματα. Κρύβουν ένα έγκλημα, κρύβουν ένα όργανο του εγκλήματος που χρησιμοποιεί μια μικρή «μαφία» και κρύβουν μια σταθερή πολιτική συγκάλυψη αυτής της «μαφίας» και αυτού του εγκλήματος.
Ποιο είναι το έγκλημα; Η μεταφορά πλούτου μέσω των λογαριασμών της τέως ΔΕΗ από τους πολύ πτωχευμένους και καταπονημένους πολλούς στους απελπιστικά λίγους, δηλαδή σε πέντε: Κύριο Βαρδινογιάννη, κύριο Λάτση, κύριο Μυτιληναίο, κύριο Περιστέρη και τη CVC τη βρετανική που αγόρασε τη ΔΕΗ.
Το όργανο του εγκλήματος είναι αυτό το Χρηματιστήριο Ενέργειας όπου γίνεται κάτι παλαβό. Δεν ξέρω αν έχετε συνειδητοποιήσει τι γίνεται.
Θα μου επιτρέψετε μια αλληγορία. Έστω ότι έχουμε τρεις παραγωγούς. Έξι έχουμε, αλλά λέω τρεις για να το κάνω πιο απλό. Έχουμε τον Πέτρο, τον Γιώργο και τον Φρανς, για να θυμηθούμε και ένα τραγούδι περίπου. Ο Πέτρος παράγει κιλοβατώρες από υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά με σχεδόν μηδενικό οριακό κόστος, έστω με 5 λεπτά την κιλοβατώρα, για να βάλουμε και μερικά νούμερα, για να καταλαβαίνουμε τι εννοούμε. Ο Γιώργος παράγει από λιγνίτη με 15 λεπτά την κιλοβατώρα και ο Φρανς παράγει το ακριβό φυσικό αέριο, έστω ότι είναι 50 λεπτά. Το κόστος: 5 ο ένας, 15 ο άλλος, 50 ο τρίτος.
Τι κάνουν; Σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, αφήνουν τον Φρανς που έχει το κόστος των 50 λεπτών, το μεγαλύτερο κόστος, να προσδιορίσει εκείνος την τιμή. Σύμφωνα με την προσφορά του, λέει. Είναι και καλός άνθρωπος ο Φρανς. Θα μπορούσε να έχει πει 200 λεπτά. Έχει κόστος 50 λεπτά. Λέει 60 για να έχει ένα κέρδος 10 λεπτών την κιλοβατώρα.
Τι λένε τότε σ’ αυτό το πλαίσιο του Χρηματιστηρίου-καφενείου, γιατί περί αυτού πρόκειται; Ανακοινώνουν ότι η τιμή των 60 λεπτών ισχύει για όλες τις κιλοβατώρες και του Πέτρου και του Γιώργου και του Φρανς. Τα κέρδη του Πέτρου που έχει τα φτηνά ανά μονάδα υδροηλεκτρικά έργα, φωτοβολταϊκά είναι 60 η τιμή μείον 5 το κόστος, ίσον 55. Του Γιώργου είναι 60 μείον 15, ίσον 45. Του Φρανς είναι 60 μείον 50, που είναι το ακριβό φυσικό αέριο, ίσον 10.
Με άλλα λόγια, αυτά συνέβαιναν πριν την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου. Η αισχροκέρδεια προϋπήρχε της ακρίβειας. Είναι συστατικό κομμάτι αυτού του ψεύτικου Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Πάμε τώρα στην αύξηση του φυσικού αερίου που προϋπήρχε του πολέμου. Ήλθε και ο πόλεμος, ήταν στραβό το κλίμα, παράγινε. Αυξάνεται, λοιπόν, τώρα το αέριο, σύμφωνα με τα νούμερα που σας δίνω εδώ, για να υπάρχει ένας τρόπος επικοινωνίας μεταξύ μας. Έστω ότι του Φρανς το φυσικό αέριο από 50 που ήταν ξεπετάγεται λόγω του πολέμου και λόγω της πανδημίας στα 90, από τα 50 στα 90, μια αύξηση 80%. Τότε πώς λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας; Ο Φρανς λέει στον Πέτρο και στον Γιώργο –με το δίκιο του ο άνθρωπος- «με 60 λεπτά δεν βγαίνω, το κόστος μου έχει πάει στα 90». Έστω ότι ο Φρανς είναι καλό παιδί και δεν θέλει να εκμεταλλευτεί τη δεσπόζουσα θέση και σου λέει «10 λεπτά έβγαζα πριν, ας βγάλω 10 και τώρα, όταν με τα 50 το πουλάγαμε 60, τώρα που πήγε 90 το φυσικό αέριο θα πουλάω κάθε κιλοβατώρα προς 100». Πάλι κρατάει 10 λεπτά. Μειώνεται το ποσοστό κέρδους, αλλά σε απόλυτες τιμές έχει το ίδιο κέρδος ανά κιλοβατώρα.
Σκεφτείτε τις χαρές και τα πανηγύρια που θα κάνει ο Πέτρος. Ο Πέτρος έχει κόστος 5 λεπτά. Ήταν 60 λεπτά η τιμή, τώρα πήγε στα 100. Έχει 95 λεπτά κέρδος ο Πέτρος. Σκεφτείτε τον Γιώργο. Ο Γιώργος είχε 15 λεπτά, η τιμή ήταν 60, τώρα πήγε στα 100. Ο Γιώργος είχε 85 λεπτά κέρδος.
Θέλω να δείτε ότι εδώ είχαμε την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου γύρω στο 80% και παρά το γεγονός ότι έχουμε μεγαλύτερο κόστος για όλους, το μέσο κέρδος των τριών αυτών, αν βγάλετε τον μέσο όρο, τώρα που αυξήθηκε πηγαίνει από τα 36,6 λεπτά στα 63. Έχουμε σχεδόν διπλασιασμό του μέσου κέρδους λόγω της ακρίβειας του φυσικού αερίου.
Τι θα πρέπει να γίνει; Είστε Κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός σας θα καταθέσει κάποιες προτάσεις σήμερα.
Εμείς, το ΜέΡΑ25, ερχόμαστε εδώ σήμερα το πρωί πριν καταθέσει τις προτάσεις ο Πρωθυπουργός σας. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε τι πρέπει να γίνει: Διαφορετικό πλαφόν ανά μονάδα παραγωγής, άλλο πλαφόν για τον Πέτρο, άλλο πλαφόν για τον Γιώργο και άλλο πλαφόν για τον Φράνς. Αυτό λέει η λογική. Φανταστείτε να λέγαμε στον καθέναν απ’ αυτούς: «Όποιο και αν είναι το κόστος σου, βάλε και ένα 5% από πάνω και αυτή είναι η χονδρική σου». Γιατί άσχημο είναι ένα ποσοστό κέρδους επί του μέσου κόστους 5%; Βγείτε έξω στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, στους μικρομεσαίους και πείτε τους ότι 5% απόδοση είναι μικρή τη σήμερον ημέρα.
Αν το κάναμε αυτό, με τα νούμερα που σας έδωσα, η μέση τιμή όχι δεν θα ήταν 100, παρά την αύξηση του κόστους φυσικού αερίου, θα κατρακύλαγε στα 38,5 από τα 60. Θα είχαμε συρρίκνωση των κερδών, των προσόδων, των υπερκερδών, της αισχροκέρδειας που δημιούργησε το χρηματιστήριο ενέργειας και παρά το γεγονός ότι αυξάνεται η τιμή του φυσικού αερίου, θα είχαμε σημαντικότατη μείωση της τιμής, χωρίς επιδοτήσεις, χωρίς καν να χρειαστεί να ψάξετε να φορολογήσετε τα κέρδη κατόπιν εορτής. Σιγά μην τα βρείτε!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι δικαιολογίες για να μην γίνουν αυτά που λέει το ΜέΡΑ25 καταρρέουν μία προς μία. Κάποιοι μας λέγανε: «Αυτοί, που λες εσύ ολιγάρχες, αυτά τα υπερκέρδη τα επενδύουν στη μελλοντική πράσινη ενέργεια – ανάπτυξη της χώρας». Ποιος σας το είπε εσάς αυτό; Γιατί; Πάρτε τη «CVC». Η «CVC» είναι μια βρετανική, κερδοσκοπική εταιρεία, ένα «Hedge Fund» ουσιαστικά από το Λονδίνο. Έχει πάρει τα υδροηλεκτρικά μας μέσα από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και βάζει αυτά τα τεράστια ποσοστά κέρδους στην τσέπη της. Ποιος σας λέει εσάς ότι η «CVC» θα θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα; Έχει 15.000 εταιρείες. Μπορεί κάλλιστα να επενδύσει σε ακίνητα στο Μαϊάμι. Ποιος σας λέει εσάς ότι το επιχειρηματικό της σχέδιο, το «business plan», της λέει ότι τη συμφέρει να επενδύσει σε φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα; Κανένας. Τι μηχανισμοί υπάρχουν για να της επιβάλλεται να το κάνει; Κανένας.
Άλλοι μας λένε: «Δεν γίνεται, δεν μας αφήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο κ. Σκρέκας στον ΣΚΑΙ τις προάλλες είπε: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο την Ευρώπη. Θα εισάγουμε μέτρα, πλαφόν». Άρα, κάλπικη και αυτή η δικαιολογία ότι δεν μας αφήνει η Ευρώπη. Μην ξεχνάμε –σας το έχω πει πολλές φορές- ότι στη Γερμανία μόνο το 20% της ενέργειας περνάει μέσα από το χρηματιστήριο ενέργειας. Το 80% περνάει ακριβώς μέσα από τη διαδικασία που εμείς προτείνουμε διαφορετικό πλαφόν ανά μονάδα παραγωγής.
Άλλοι -μου το είπαν και χτες σε ένα κανάλι που ήμουν- λένε: «Μα, κύριε Βαρουφάκη, αυτά είναι περίπλοκα πράγματα. Δεν γίνονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Πώς να υπολογισθεί το κόστος της κάθε μονάδας παραγωγής»; Μου το είπαν αυτό. Διαβάζω στη σημερινή «Καθημερινή» -όχι σε καμία εξτρεμιστική αριστερή εφημερίδα- το εξής: «Η ΡΑΕ υπολόγισε τα κέρδη στον τομέα παραγωγής ανά δεκαπεντάλεπτο που γίνονται οι προσφορές στη χονδρεμπορική αγορά για κάθε μονάδα και κάθε τεχνολογία, αέριο, λιγνίτες, υδροηλεκτρικά». Με άλλα λόγια αυτό που λέμε εμείς στο ΜέΡΑ25. Αλλιώς υπολογίζουν το κόστος των εταιρειών που παράγουν αέριο, αλλιώς των υδροηλεκτρικών και για κάθε εταιρεία. Ακριβώς αυτό που λέμε. Στη συνέχεια λέει η «Καθημερινή»: «Προχώρησε η ΡΑΕ σε σύγκριση των κερδών αυτών με τα κέρδη που έχουν εγγράψει οι εταιρείες στις ετήσιες λογιστικές τους καταστάσεις για το 2021». Άρα, το έχουν κάνει. Δεν υπάρχει τέτοια δικαιολογία.
Τέλος, κάποιοι άλλοι μας λένε: «Μα, δεν είναι σωστό το κράτος να επιβάλλει σε ιδιώτες τιμές ή να τους φορολογεί για κέρδη που δεν δήλωσαν». Καλά σοβαρολογείτε; Πείτε το αυτό σε μικρομεσαίους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας και στα νοικοκυριά στους οποίους η εφορία επιβάλλει αντικειμενικές αξίες και ταυτόχρονα έρχεται ο επιχειρηματίας και του λέει: «Εσύ δήλωσες αυτό το κέρδος, αλλά εγώ θα θεωρήσω ότι έχεις άλλο κέρδος». Στους μικρομεσαίους το κάνει η εφορία, αλλά η ΡΑΕ και το κράτος μας, οι πολιτείες μας στον κ. Βαρδινογιάννη, στον κ. Λάτση, στον κ. Περιστέρη, στον κ. Μυτιληναίο δεν μπορεί να το κάνει.
Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, κύριε Πρωθυπουργέ, προσέξτε. Σας παρακολουθούμε. Αν σήμερα δεν βάλετε πλαφόν, επιλέγοντας να επιδοτήσετε αυτούς τους κυρίους, επειδή θα επιλέξετε να μην τους στεναχωρήσετε, ο κόσμος εκεί έξω θα καταλάβει ότι επιλέξατε να χρεώνονται τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Γιατί αυτό σημαίνει επιδότηση. Δανείζεστε χρήματα από την τρόικα, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αφήστε τα περί αγορών. Εκεί καταλήγουν τα ομόλογά μας. Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δανειζόμαστε, φορτώνουμε νέο χρέος στα παιδιά μας για να μην πληγούν τα κέρδη των αφεντικών σας. Γιατί η «Μητσοτάκης Α.Ε» αυτούς έχει μετόχους.
Κύριε Μητσοτάκη, μπορεί να βάλετε ένα πλαφόν. Ξέρω ότι η πίεση που δέχεστε από την κοινή γνώμη και μέσα από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας είναι μεγάλη. Αν όμως βάλετε μόνο ένα πλαφόν τότε να ξέρετε ότι θα φανεί πάλι η κοροϊδία. Δεν είναι δυνατόν να βάλετε στον Πέτρο, στον Γιόχαν και στον Φραντς το ίδιο πλαφόν όταν ένας έχει ελάχιστο κόστος και ο άλλος έχει μέγιστο κόστος. Ένα πλαφόν είναι κοροϊδία.
Έρχομαι τώρα στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία διάβασα πολύ προσεκτικά. Προσπερνώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θλιβερό γεγονός ότι όταν εμείς, το ΜέΡΑ25 καταθέσαμε την 6η Απριλίου, κύριε Ραγκούση, μια τροπολογία για ένα τρίμηνο μορατόριουμ αποσυνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και μικρομεσαίους κάτω από συγκεκριμένο εισόδημα εσείς δεν μας τιμήσετε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι εσείς προσωπικά. Δεν μας τιμήσατε ούτε καν με ένα απαξιωτικό σχόλιο. Κουβέντα. Δεν είπατε τίποτα. Στις 6 Απριλίου καταθέσαμε τροπολογία για μορατόριουμ στις αποσυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος. Κατά τα άλλα σας ενδιαφέρει λέτε η προοδευτική διακυβέρνηση. Έτσι είστε. Τι να κάνουμε, το αποδεχόμαστε.
Εμείς όμως δεν είμαστε έτσι. Γι’ αυτό διάβασα πολύ προσεκτικά τη δική σας τροπολογία ψάχνοντας λόγους να τη στηρίξουμε. Στην μη διακοπή του ρεύματος προφανώς συμφωνούμε. Το καταθέσαμε την 6η Απριλίου. Συμφωνούμε και σε κάτι άλλο που λέει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας σας. Λέτε σωστά ότι «η ρήτρα αναπροσαρμογής εφαρμόστηκε σε μία αγορά ενέργειας με σοβαρές στρεβλώσεις, χονδρεμπορική αγορά με ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά, καθετοποιημένες επιχειρήσεις με προνομιακή θέση στην αγορά, χειραγώγηση τιμών και αισχροκέρδειας στη χονδρεμπορική αγορά, αδιαφάνεια και ελλιπής ενημέρωση καταναλωτών στη λιανική αγορά». Αυτό το λέει η δική σας αιτιολογική έκθεση. Σωστά.
Λέτε ακόμα και κάτι άλλο που είναι σωστό. «Παρότι η Ελλάδα», λέτε, «είναι αυτή τη στιγμή και εδώ και πολύ καιρό η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη στην χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ελλείπει οποιαδήποτε αποτελεσματική κρατική πολιτική παρέμβασης στη δομή της αγοράς» κλπ. Έχετε δίκιο. Γιατί όμως ελλείπει; Ποιος ξέχασε να φροντίσει να μην ελλείπει; Ποιος έφτιαξε αυτή τη στρεβλή αγορά, χρηματιστήριο ενέργειας; Ποιος είπε κατά την ίδρυση του χρηματιστηρίου ενέργειας -και εδώ διαβάζω αυτολεξεί τις λέξεις του- ότι «το χρηματιστήριο ενέργειας θα ενισχύσει σημαντικά τις βιομηχανίες και θα διαμορφωθούν σημαντικά προσιτές τιμές ενέργειας». Μήπως αυτά είναι λόγια του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ετήσια σύνοδο του ΣΕΒ;
Ποιος Υπουργός Ανάπτυξης περιχαιρόταν για το χρηματιστήριο ενέργειας λέγοντας -και πάλι αυτολεξεί σας διαβάζω- «στην αγορά τη χονδρεμπορική θα διαμορφώνονται τιμές τις οποίες στη συνέχεια οι λιανέμποροι θα τις μεταφέρουν στους καταναλωτές. Θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός, θα υπάρξει θετικό όφελος, καθώς διάφορες εταιρείες θα προσπαθούν να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς προσφέροντας χαμηλότερες τιμές». Μήπως ήταν ο Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Ενέργειας τότε; Σε τι διέφεραν τα λόγια του κ. Σταθάκη από τα λόγια του κ. Χατζηδάκη ο οποίος αφού πήρε τη σκυτάλη και έγινε Υπουργός στη θέση του Υπουργού είπε «Μη φοβάστε. Ο κόσμος δεν θα πληρώσει τίποτα παραπάνω λόγω του χρηματιστηρίου ενέργειας». Κουβέντες που φαντάζομαι θα έχει μετανιώσει ο ίδιος.
Να, λοιπόν, τι εννοούσα προηγουμένως όταν μιλούσα για πολιτική συγκάλυψη μιας μαφίας και ενός μαφιόζικου οργάνου, αυτού του χρηματιστηρίου ενέργειας.
Ως κυβέρνηση, τέως σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, είχατε μια εξαιρετική ευκαιρία να μην στηθεί αυτό το φαγοπότι του δήθεν χρηματιστηρίου ενέργειας. Δεν την χάσατε απλά. Τη θάψατε και μάλιστα χορέψατε πάνω στον τάφο της ζητώντας από τον ελληνικό λαό να σας δοξάσει που εκσυγχρονίσατε την αγορά ενέργειας. Εμείς δεν μένουμε στο παρελθόν. Διάβασα καλοπροαίρετα την τροπολογία σας ψάχνοντας να βρω τι ακριβώς προτείνετε για το μέλλον. Αφήστε το παρελθόν. Ό,τι κάνατε, κάνατε. Εδώ έχουμε μέλλον. Θα ήθελα να πιστεύω ότι μετανιώσατε για αυτά που κάνετε ή δεν κάνατε.
Εμείς κοιτάμε μπροστά.
Να κοιτάξουμε λίγο μπροστά στη βάση της τροπολογίας σας: Προτείνετε τρία πράγματα, να μη διακοπεί το ρεύμα μέχρι να αποφασίσει το ΣτΕ, να τελεσιδικήσει. Και αν το ΣτΕ, όμως, αποφασίσει ότι μια χαρά πλασμένα είναι όλα, τι θα γίνει τότε, κύριε Ραγκούση, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Θα κληθούν οι καταναλωτές, έστω σε δύο χρόνια, να τα πληρώσουν όλα μαζί, όλη τη ρήτρα αναπροσαρμογής μαζί και μάλιστα αφού θα έχει λήξει το μορατόριουμ στις αποσυνδέσεις που εσείς προτείνετε; Είναι δυνατόν να αποποιείστε της πολιτικής ευθύνης και να κάνετε ανάθεση ενός μείζονος πολιτικού ταξικού ζητήματος στη δικαστική εξουσία;
Το δεύτερο που προτείνετε –διαβάζω, πάλι verbatim, αυτολεξεί- «αναμόρφωση των χαρακτηριστικών υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής και των συμβατικών υποχρεώσεων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας όσον αφορά την τυποποίηση του υπολογισμού και τον τρόπο ενημέρωσης των καταναλωτών…» εκεί σταμάτησα να διαβάζω. Όποιος κατάλαβε τι είπα, να μου τρυπήσει τη μύτη. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Άρες μάρες κουκουνάρες. Μια ομίχλη λέξεων για να μην πείτε το ένα και μοναδικό που έπρεπε να πείτε: Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας!
Ο κ. Τσίπρας πρότεινε και κάτι τρίτο πρόσφατα σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του που είδα, «να επιστρέψει –λέει- το «δέλτα» στη ΔΕΗ –μακάρι- αλλά χωρίς εθνικοποίηση της ΔΕΗ». Γελάνε και οι πέτρες. Τι άλλο θα σκαρφιστείτε ώστε να έχετε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο; Και να λέτε στον λαό ότι θα τον προστατεύσετε από τους ολιγάρχες, αλλά και να καθησυχάζετε τους ολιγάρχες ότι δεν θα προστατεύσετε το λαό από αυτούς.
Εμείς, αντίθετα με εσάς, μιλάμε ξεκάθαρα: Θα βάλουμε μπροστά τη διαδικασία εθνικοποίησης ολόκληρου του συστήματος που κάποτε ήταν η τέως ΔΕΗ για να την αποδώσουμε στην κοινωνία. Εμείς δεν θέλουμε μια κρατικοδίαιτη ΔΕΗ. Αλλά πρέπει πρώτα να την εθνικοποιήσουμε, να την πάρουμε από τους ιδιώτες έτσι ώστε να την κοινωνικοποιήσουμε στο πλαίσιο ενός έξυπνου αποκεντρωμένου δικτύου παραγωγής και διανομής πράσινης ανανεώσιμης ενέργειας.
Εσείς μπορεί να διαφωνείτε με αυτό -και το καταλαβαίνω ότι διαφωνείτε- αλλά ακόμα και αν εσείς διαφωνείτε με αυτό το όραμα του ΜέΡΑ25 για μια δημόσια -πραγματικά δημόσια- και αποκεντρωμένη ΔΕΗ, εφόσον είσαστε καλοπροαίρετοι, τουλάχιστον, θα συμφωνήσετε σε αυτό που προτείνουμε ότι πρέπει να γίνει αύριο το πρωί. Όπως προτείναμε την 6η Απρίλη: Ένα μορατόριουμ στις αποσυνδέσεις αυτήν τη στιγμή που ο κόσμος, απλά, δεν μπορεί να πληρώσει αυτούς τους λογαριασμούς και ταυτόχρονα αύριο το πρωί, χωρίς καμία επιδότηση -δεν χρειάζονται επιδοτήσεις, δεν χρειάζονται νέα δάνεια από την τρόικα για να τα παίρνουν οι ολιγάρχες- ένα πλαφόν ανά μονάδα παραγωγής. Το λέμε και το ξαναλέμε.
Όλα τα άλλα, για επιδοτήσεις, για ρήτρες αναπροσαρμογής, για Συμβούλια Επικρατείας, να δούμε τι θα πουν οι Βρυξέλλες, είναι όλα πράσσειν άλογα, φούμαρα που πουλάτε στους ψηφοφόρους σας για να μην αγγίξετε την αισχροκέρδεια των κ. Βαρδινογιάννη, Λάτση, Μυτιληναίου, Περιστέρη και βεβαίως της βρετανικής της CVC.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας, κατανοώ τη δύσκολη θέση της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που νιώθετε την οργή του κόσμου, καθώς βράζει η οργή αυτή, αλλά -και τώρα μιλάω σε εσάς, τους Βουλευτές και τις Βουλεύτριες- τελείτε υπό κομματικές ηγεσίες δεσμευμένες στο άρμα των ολιγαρχών.
Από τη μία ο κ. Τσίπρας επιστρατεύει ευφυολογήματα με το γράμμα «δ» και το στρίβειν δια του Συμβουλίου της Επικρατείας ώστε να μην πει κάτι που θα χαλάσει τις σχέσεις του με τους ολιγάρχες, οι οποίοι ξεκοκκαλίζουν την τέως ΔΕΗ στο πλαίσιο του χρηματιστηρίου ενέργειας που ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε.
Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης που υπόσχεται να υπερχρεώσει κι άλλο τα παιδιά και τα εγγόνια μας με δανεικά από την τρόικα, ώστε και να ελαφρύνει τους λογαριασμούς εν όψει εκλογών και να μη χαλάσει τις σχέσεις του με τους ολιγάρχες.
Τι να κάνετε κι εσείς; Βουλευτές είστε, δεν είστε μάγοι. Υπάρχει, όμως, κάτι συμβολικό μεν, ουσιαστικό δε, που μπορείτε να κάνετε και αυτή είναι η πρότασή μας σήμερα εδώ, στους Βουλευτές και στις Βουλεύτριες –όχι στα κόμματα: Να προσθέσετε την υπογραφή σας στη συλλογή υπογραφών που έχει ξεκινήσει από πρωτοβουλία πολιτών με τη στήριξη του ΜέΡΑ25 και άλλων, για ένα δημοψήφισμα με ένα ερώτημα: Να καταργηθεί, ναι ή όχι, το χρηματιστήριο ενέργειας.
Αφού αδυνατείτε να εκφραστείτε εντός των κομμάτων σας, ιδίως σε αυτήν την Αίθουσα, τουλάχιστον μπείτε στο https://revmagiaolous.org και συνυπογράψτε. Είναι το ελάχιστο χρέος στις επόμενες γενιές, στον κόσμο εκεί έξω που βράζει από οργή.
Χτες ο κ. Μυτιληναίος σας τρόλαρε. Το ξέρετε; Είδατε ότι εκδόθηκε ο ισολογισμός της εταιρείας του; Σας τρολάρει. Σας είπε, το γράφει ξεκάθαρα, ότι τα κέρδη του από την αγορά ενέργειας αυξήθηκαν 108,3%. Δεν είναι να ντρεπόμαστε ως ελληνικό Κοινοβούλιο; Μόνο και μόνο γι’ αυτό η πολιτεία έχει υποχρέωση τουλάχιστον να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα της κατάργησης του χρηματιστηρίου ενέργειας.
Σας ευχαριστώ.
Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Γραμματέα του ΜέΡΑ25:
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.