Διαδικτυακά συνάντησε τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 και συνιδρυτή του DiEM25 και της Προοδευτικής Διεθνούς Γιάνη Βαρουφάκη ο Βρετανός δημοσιογράφος του Guardian, πολιτικός σχολιαστής και ακτιβιστής Owen Jones στο κανάλι του και η συζήτηση που ακολούθησε κάλυψε όλα τα θέματα της διεθνούς επικαιρότητας.
Η συζήτηση δεν μπορούσε παρά να ξεκινήσει με την άθλια απόφαση της βρετανικής Κυβέρνησης να απελάσει στην Ρουάντα τους αιτούντες άσυλο που εισήλθαν στην Βρετανία και να περιμένουν εκεί τις αποφάσεις για την χορήγηση ή μη ασύλου. Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία, το 1987-1988, όταν έφυγε από τη Μεγάλη Βρετανία, αμέσως μετά τη νίκη της Θάτσερ, και πήγε στην Αυστραλία όπου, από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 μέχρι και σήμερα, εφαρμόζεται η ίδια πολιτική απέλασης προσφύγων σε φτωχές χώρες. Επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μάς έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους μισανθρωπισμό, αναφέρθηκε στην προ λίγων ετών συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ερντογάν ώστε να οι πρόσφυγες που φτάνουν στις ελληνικές ακτές και τα νησιά, μεταξύ αυτών Κούρδοι και προοδευτικοί Τούρκοι που δραπέτευσαν από το καθεστώς Ερντογάν, να επιστρέφουν στην Τουρκία, την οποία και ανακήρυξαν ασφαλή χώρα. Αντίστοιχη ήταν η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Λιβύη όπου δόθηκαν δισεκατομμύρια σε διακινητές ώστε να φτιάξουν στρατόπεδα συγκέντρωσης στη μέση της ερήμου προκειμένου να μην περάσουν πρόσφυγες στην Ευρώπη.
Αναφορικά με το Brexit ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 χαρακτήρισε τον Μπόρις Τζόνσον δεξιοτέχνη ψεύτη και εξήγησε αναλυτικά τον λόγο. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Μπόρις Τζόνσον, μολονότι συμφώνησε με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που θεσμοθετούσε τελωνειακό σύνορο στην Ιρλανδική Θάλασσα – θέλοντας να κρατήσει ζωντανή την δυσαρέσκεια των πολιτών για το Brexit μέχρι και τις επόμενες εκλογές, καθώς αυτή είναι που του έδωσε τη νίκη – ξεκινά μια διαδικασία τροποποίησης συγκεκριμένων διατάξεών του εκ του ασφαλούς, γνωρίζοντας πόσο χρονοβόρες είναι οι διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι κατορθώνει και αποστρέφει την προσοχή της κοινής γνώμης τόσο από τα προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματός του όσο και από τα σημαντικά κοινωνικά ζητήματα των προσφύγων, της ιδιωτικοποίησης της υγείας, της λιτότητας, του πληθωρισμού.
Για τον πληθωρισμό, ο συνιδρυτής του DiEM25 ήταν απόλυτα σαφής λέγοντας πως πρόκειται για «ταξικό πόλεμο» με μόνο στόχο την αναδιανομή του πλούτου που ευνοεί τους υπερβολικά πλούσιους και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, μετά από πολλά χρόνια μισθολογικής στασιμότητας, η σημερινή αύξηση 10% κατά μέσο όρο των τιμών δεν πλήττει εξίσου τις κοινωνικές τάξεις, με τον πληθωρισμό για την εργατική τάξη και το πρεκαριάτο να είναι πάντα μεγαλύτερος από εκείνον τον πλουσίων.
«Ο υψηλός πληθωρισμός» κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη, «δεν απορρέει από τον τεράστιο όγκο των χρημάτων που τυπώνουν οι κεντρικές τράπεζες, καθώς αυτό το κάνουν από το 2008 και δεν τους είχε ξεφύγει ο πληθωρισμός.» Κατά τη δική του εκτίμηση οι λόγοι του υψηλού πληθωρισμού είναι τρεις: α) Διάθεση μέρους των χρημάτων που τυπώνουν οι τράπεζες στον πολύ κόσμο. Έτσι, τη στιγμή που η αλυσίδα προμηθειών διαταράχθηκε λόγω του lockdown, λόγω της αυξημένης ζήτησης εξαιτίας των χρημάτων που δεν ξοδεύονταν ελέω πανδημίας, υπήρξε αύξηση του κόστους μεταφορών και ενέργειας β)Κερδοσκοπία και γ) 13 χρόνια σοσιαλισμού για τους τραπεζίτες και σκληρής λιτότητας για τους πολλούς που οδήγησαν σε ελάχιστες επενδύσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αξιόλογες θέσεις εργασίας. Η πρόταση του DiEM25 για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού συνίσταται στην αύξηση των επιτοκίων στο 3% και ταυτόχρονα στο κούρεμα, στην αναδιάρθρωση των χρεών των πολλών (κάρτες, φοιτητικά δάνεια κλπ) και την επένδυση στο green new deal των χρημάτων που τυπώνουν οι τράπεζες, μέσω μιας δημόσιας επενδυτικής τραπεζας.
Η τελευταία πρόταση αναφορικά με τις πράσινες επενδύσεις οδήγησε την κουβέντα στον Keir Starmer, τον ηγέτη του εργατικού κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου για τον οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ιδιαιτέρως επικριτικός λόγω της απολυτότητάς του απέναντι σε όποιον σύντροφό του αμφισβητεί τη δική του θέση αναφορικά με τη βέλτιστη επίλυση του Ουκρανικού, της στάσης του απέναντι στον Jeremy Corbin, τον οποίο έχει συστηματικά διασύρει αλλά και της διάσπασης που έχει επιφέρει στο εργατικό κόμμα, αφαιρώντας κάθε μέρος του μανιφέστο του που δύναται να απειλήσει την ολιγαρχία.
Για τον Julian Assange και την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να τον εκδώσει στις ΗΠΑ, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ήταν καταπέλτης, δεδομένου πως εκτός της προσωπικής σχέσης που έχει αναπτύξει μαζί του, τον είχε μελετήσει και πριν τα Wikileaks και είχε θαυμάσει τον τρόπο αξιοποίησης του διαδικτύου που πρότεινε ώστε να μπορούμε και εμείς να παρακολουθούμε τον Μεγάλο Αδερφό που μας παρακολουθεί, γεγονός που τον καθιστά επικίνδυνο για το σύστημα. «Τώρα διώκεται ο Julian, μετά θα έρθει η σειρά του επόμενου δημοσιογράφου που θα τολμήσει να δημοσιοποιήσει κάτι που θα φέρνει σε δύσκολη θέση τους ισχυρούς. Το μόνο έγκλημα του Julian είναι πως δημοσίευσε αλήθειες που του διέρρευσαν και οι οποίες είναι βλαπτικές για την Υπερδύναμη των ΗΠΑ. Καταδιώκουν τον Julian Assange λόγω των βίντεο από το Ιράκ και το Αφγανιστάν που αποκαλύπτουν τα εγκλήματα που έγιναν κατά της ανθρωπότητας, στο όνομά μας, πίσω από την πλάτη μας. Ο λόγος που παραμένει φυλακισμένος τόσα χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί για κάτι είναι γιατί τόλμησε να αποκαλύψει τα εγκλήματα που κάνουν οι ισχυροί εξ ονόματός μας πίσω από την πλάτη μας και αυτό πληρώνει.» Μάλιστα, προς επίρρωση της τεχνολογικής διάνοιας του Julian Assange, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε πως ο λόγος που η σελίδα των Wikileaks είναι ακόμα ενεργή δεν είναι άλλος από το γεγονός πως το κλείσιμό της απαιτεί να κατέβει το internet.
Καθώς ο δημοσιογράφος βρισκόταν στην Ισπανία, ζήτησε το σχόλιο του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ισπανία καθώς και ένα σχόλιο για τους Podemos. «Οι Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ, στου οποίου την κυβέρνηση συμμετείχα ως Υπουργός Οικονομικών, ήταν «αδελφά» κόμματα και αποτελούνταν από ανθρώπους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία, που δεν ανήκαν σε κόμματα αλλά συνασπίστηκαν ώστε να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια και την αντίθεσή τους στα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν μετά την οικονομική κρίση. Μετά τα γεγονότα του 2015 στην Ελλάδα, το πλήγμα που αυτά επέφεραν στους Podemos ήταν τεράστιο» δήλωσε και υπενθύμισε τη χαρακτηριστική φράση του τότε Προέδρου της Ισπανίας, Mariano Rajoy, στα τέλη Ιουλίου 2019, όταν, κράδαινε το έγγραφο που είχε υπογράψει μόλις ο Αλέξης Τσίπρας αποδεχόμενος τους όρους λιτότητας της Τρόικα: «Αυτά θα πάθει όποιος τολμήσει να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ της Ισπανίας.» Εκτός του πλήγματος που δέχθηκαν από την συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι Podemos επλήγησαν και από την ηγεσία τους, επεσήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης, η οποία αρνήθηκε την πρόσκληση συνδιαμόρφωσης ενός κοινού προγράμματος μιας πανευρωπαϊκής προοδευτικής πράσινης συμφωνίας, καθώς υπήρχαν πολλοί αντιευρωπαϊστές στους κόλπους τους. Το αποτέλεσμα ήταν η συνεργασία των Podemos με τους Σοσιαλιστές, σε μια κυβέρνηση όπου οι Podemos δεν είχαν ουσιαστικά λόγο στα σημαντικά θέματα της πολιτικής και έτσι χάθηκε εκείνη η έκφραση της οργής του λαού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή. Το ρήγμα που δημιουργήθηκε από την έλλειψη ριζοσπαστικής πανευρωπαϊκής ατζέντας έδωσε χώρο στο εθνικιστικό κόμμα Vox να αρχίζει να ξεπροβάλει.
Στον αντίποδα της Ισπανίας, ο Owen Jones μίλησε για την Γαλλία και τον συνασπισμό που δημιουργήθηκε υπό τον Melenchon με τον Γιάνη Βαρουφάκη να εκφράζει τη στήριξή του και να τον συγχαίρει για το κατόρθωμά του αυτό, σχολιάζοντας πως ο συνασπισμός αυτός ήταν δημιούργημα του εκλογικού συστήματος. Στη συνέχεια εξέφρασε τη φοβία του πως αν ο Melenchon δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία, που το απεύχεται αλλά το θεωρεί το πιθανότερο σενάριο, ο συνασπισμός του θα καταρρεύσει, διότι δεν δεσμεύεται πραγματικά από ένα κοινό πρόγραμμα, δεδομένων των σημαντικών ιδεολογικών διαφορών στο εσωτερικό του, αλλά μάλλον από την προοπτική να έχει πλειοψηφία στη Γαλλική Συνέλευση. «Αν τελικά κερδίσει την πλειοψηφία ο Melenchon, θα είναι σε θέση να επιβληθεί ως πρωθυπουργός και τότε ο Macron θα έχει πρόβλημα και θα επηρεαστεί η ικανότητά του να κυβερνήσει και αυτό θα ήταν μια ανατρεπτική πολιτική: να ανατρέψεις την ικανότητα της αστικής τάξης να ορίζει τον ταξικό πόλεμο ενάντια στο λαό.»
Η συζήτηση για την Ουκρανία ξεκίνησε με τον δημοσιογράφο να διαβάζει το σχετικό tweet του Γιάνη Βαρουφάκη αναφορικά με το τι θεωρεί ως τη βέλτιστη λύση ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να πάψουν να σκοτώνονται Ουκρανοί πολίτες και Ρώσοι στρατιώτες. «Τρεις πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις λαμβάνουν χώρα παράλληλα, με μια εξ αυτών, το πώς μπορεί να επιτευχθεί έντιμη ειρήνη, να είναι η πιο σημαντική και επείγουσα. Τα άλλα ερωτήματα συνίστανται στους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν τον Putin να εισβάλει στην Ουκρανία και κατά πόσο ευθύνεται η επεκτατική πολιτική του ΝΑΤΟ για αυτό, όπως και στη στάση της Αριστεράς των Ανατολικών χωρών που κατηγορεί τη Δύση, και τον Γιάνη Βαρουφάκη προσωπικά, για «westplaining», για «δυτική προσέγγιση και ερμηνεία» του πολέμου. «Αυτό με θλίβει και με πονά προσωπικά καθώς είμαι διεθνιστής και θέλω οι Πολωνοί, οι Τσέχοι, οι Ουκρανοί κλπ να έχουν εικόνα της κατάστασης στην Ελλάδα και ποτέ δεν θα τους κατηγορούσα ή θα τους απέκλεια λέγοντας «με ποιο δικαίωμα μου λέτε εσείς τι θεωρείτε πως πρέπει να γίνει στην Ελλάδα;» Το να με αποκλείεις από τη συζήτηση του τι συμβαίνει στην Ανατολική Ευρώπη επειδή δεν είμαι ανατολικοευρωπαίος με πληγώνει. Το σημαντικό είναι πως άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά. O Putin είναι εγκληματίας πολέμου. Όταν ο Jeremy Corbin και ο Tony Benn διαδήλωναν κατά του Putin για τη δολοφονία των Τσετσένων, εγώ ήμουν ο μόνος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών που καταψήφισα την πρόταση απονομής του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα στον Putin, αποκαλώντας τον εγκληματία πολέμου. Χαίρομαι πολύ που οι Ουκρανοί έχουν δυσκολέψει με την αντίστασή τους τον Putin, αλλά το ερώτημα είναι πώς τελειώνει αυτός ο πόλεμος; Αυτό που πρέπει να επιτύχουμε είναι να έχουμε μια δημοκρατική Ουκρανία, με τα ρωσικά στρατεύματα να αποσύρονται εκεί που βρίσκονταν πριν την 24η Φεβρουαρίου.» δήλωσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και επέκρινε τον Joe Biden για την άστοχη, όπως θεωρεί, δήλωσή του σχετικά με την αναγκαιότητα να ηττηθεί ο Putin και να κληθεί να λογοδοτήσει μπροστά σε ένα Διεθνές Δικαστήριο που δεν υφίσταται. «Είναι ανήθικο να ενθαρρύνεις τους Ουκρανούς να συνεχίσουν τον πόλεμο, όπως κάνει η Δύση, δίχως εκείνη να συμμετέχει σε αυτόν, με την προοπτική να κερδίσουν κάποια στιγμή οι Ουκρανοί και να βρεθεί ο Putin σε κάποιο Διεθνές Δικαστήριο. Δεν είναι απίθανο οι Ουκρανοί να πετύχουν μια τελική νίκη, όπως έκαναν οι Μουτζαχεντίν, μετά από δέκα χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν, αλλά το ερώτημα είναι αν θέλουμε να γίνει η Ουκρανία κρανίου τόπος όπως το Αφγανιστάν. Και παράλληλα δεν είναι βέβαιο πως η διάδοχη κατάσταση του Putin θα είναι καλύτερη. Η μόνη λύση, κατά τη γνώμη μου, είναι, ενώ συνεχίζεται η αντίσταση των Ουκρανών, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να σηκώσει το τηλέφωνο και να θέσει στον Putin κάποιους όρους που να τον ικανοποιούν στον βαθμό που να μπορεί να τους παρουσιάσει ως νίκη του. Σε αυτό το πλαίσιο να συμφωνήσουν πως το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί στην Ουκρανία, τα ρωσικά στρατεύματα θα αποσυρθούν στα εδάφη που βρίσκονταν πριν την 24η Φεβρουαρίου, το θέμα της Κριμαίας να τεθεί σε μια πενταετία σε διαπραγμάτευση και στο Ντόνμπας να δοθεί μια λύση ανάλογη της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία. Πρόκειται για μια συμφωνία που θα αφήσει όλους τους εμπλεκόμενους μη ικανοποιημένους πλήρως, αλλά είναι η βέλτιστη λύση από ανθρωπιστική άποψη ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές και η Ουκρανία να μοιάζει με την Αυστρία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, δηλαδή να είναι μια δημοκρατική χώρα με στενή σχέση με την Ευρώπη, ίσως και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι του ΝΑΤΟ».
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.