Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γίνεται μια προσπάθεια περαιτέρω συμμαζέματος του λογισμικού του δημοσίου. Υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία και αρνητικές αναντιστοιχίες, ενώ δεν λείπουν δυστυχώς η διαιώνιση απαράδεκτων πάγιων καταστάσεων. Επειδή ωστόσο τα θετικά υπερτερούν το ΜέΡΑ25 ψηφίζει “ναι επί της αρχής” στο νομοσχέδιο και “όχι μετά βδελυγμίας” στις συγκεκριμένες απαράδεκτες διατάξεις.
Στα θετικά συγκαταλέγεται η ψηφιακή επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών του δημοσίου καθώς και η πολύ σημαντική ευχέρεια των πολιτών να συναλλάσσονται με αυτό. Εμείς πιστεύουμε ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να είναι ψηφιακά αναπτυγμένο, ενώ θα έπρεπε να απαγορεύεται σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία να απαιτεί οποιαδήποτε πληροφορία από τους πολίτες την οποία μπορεί να λάβει από άλλη δημόσια υπηρεσία. Μια τέτοια ρύθμιση θα ήταν καλή τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους υπαλλήλους καθώς θα τους απεγκλώβιζε από την γραφειοκρατία.
Από την άλλη είναι αρνητικός ο τρόπος πρόβλεψης του ηλεκτρονικού αριθμού, η ψηφιακή γραφειοκρατία που δημιουργείται και η ξεπερασμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται καθώς θα έπρεπε να αρκεί η ηλεκτρονική υπογραφή των πολιτών για την διεκπεραίωση των περισσότερων διαδικασιών. Παράλληλα θα έπρεπε να υπάρχουν τεχνολογίες block chain και να μην παρεισφρέει η ιδιωτικομανία της Κυβέρνησης ακόμα και στο λογισμικό του δημοσίου. Οι ιδιώτες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στον ψηφιακό χώρο του δημοσίου γιατί σε αυτόν δεν μπορούν να υπάρξουν στεγανά, καθώς είναι αδύνατο να διασφαλίσει κανείς ότι δεν θα διαφύγουν κρίσιμες πληροφορίες. Ακόμα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για πλεονάζουσες υποδομές για ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις ενώ θα έπρεπε σαφώς να υπάρχει για τέτοιου είδους λογισμικό.
Όσον αφορά τα πάγια απαράδεκτα, είναι σαν να θες να συγυρίσεις ένα σπίτι και να έρχεται ο κλητήρας (η τρόικα) και να σου επιτρέπει την πρόσβαση μόνο στον διάδρομο. Είναι δυνατόν το φορολογικό λογισμικό να βρίσκεται εκτός του νομοσχεδίου; Είναι δυνατόν η ΑΑΔΕ, η υποτιθέμενη ανεξάρτητη αρχή που είναι πλήρως εξαρτημένη από την τρόικα, να δίνει το σύστημα σε όποια εταιρεία θέλει την οποία ούτε η Κυβέρνηση γνωρίζει; Δεν είναι μόνο θέμα χρεοδουλοπαροικίας αλλά και εθνικής ασφάλειας. Όπως με το Υπερταμείο του ΣΥΡΙΖΑ που σε συνέχεια του ΤΑΙΠΕΔ δόθηκαν τα ασημικά της χώρας, με την ΑΑΔΕ δίνεται και το φορολογικό λογισμικό της.
Βρισκόμαστε σε καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας όσο κι αν αυτό ξενίζει τον κ. Μητσοτάκη, όταν δεν εντάσσεται το φορολογικό λογισμικό στο νομοσχέδιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που φωνασκεί αντιστρόφως ανάλογα δεν τολμάει να πει κάτι για την ΑΑΔΕ. Συμφωνεί με την πρόταση του ΜέΡΑ25 το φορολογικό λογισμικό να φύγει από την ΑΑΔΕ; Είναι έτοιμοι σήμερα για σύγκρουση με την τρόικα, τώρα έστω που είναι αντιπολίτευση για να έχει η οποιαδήποτε Κυβέρνηση, η χώρα και το ελληνικό δημόσιο τον έλεγχο του λογισμικού της; Ή μήπως ο ριζοσπαστισμός τους εξαντλείται στα εύσημα στη διακυβέρνηση του και ακόμα χειρότερα σε αυτή του ΠΑΣΟΚ του 2011;
Τέλος όσον αφορά το 5G, πρέπει σαφώς να υπάρχει διασύνδεση της νέας τεχνολογίας με τις ανάγκες των ανθρώπων. Είναι σαφές ότι θα χρειαζόμασταν κι εμείς ένα “οικοσύστημα” εταιρειών τεχνολογίας πιθανότατα νεοφυών που θα προσέφεραν υπηρεσίες στη χώρα. Όμως η χώρα μας δεν έχει το δικαίωμα να επιλέξει που θα διατεθούν οι πόροι από την δημοπρασία των δικτύων 5G καθώς θα κατευθυνθούν απευθείας στην τρόικα. Η Κυβέρνηση συμφώνησε ένα 25% έστω να χρησιμοποιηθεί, όμως για να το επιτρέψει η τρόικα αναγκάζει την Κυβέρνηση να βάλει τις μετοχές του 5G Α.Ε. στο Υπερταμείο του ΣΥΡΙΖΑ που το ελέγχει η τρόικα. Η χώρα μας βλέπετε είναι χρεοδουλοπαροικία δεν είναι παίξε γέλασε. Φυσικά από το τίποτα είναι κάτι καλύτερο, όμως συνιστά εξευτελισμό.
Επιπλέον φοβόμαστε ότι με αυτόν τον τρόπο συγκεκριμένες εταιρείες όπως η Cosmote, άρα η Deutsche Telekom, θα αντλήσουν αυτή τη χρηματοδότηση για να παράξουν εφαρμογές τις οποίες θα πουλήσουν σε αρκετά υψηλές τιμές στους πολίτες. Δεν μπορεί να μην νιώθουν η Κυβέρνηση και η Αξιωματική Αντιπολίτευση στο πετσί τους την κατάσταση χρεοδουλοπάροικου. Μιλάει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ για το ΤΧΣ που αυτός ανέχτηκε και διατήρησε, ενώ μετά το έβαλε και μέσα στο Υπερταμείο. Μιλάει για τον έλεγχο μίας μόνο συστημικής τράπεζας που και αυτό απαιτεί την ρήξη που δεν έκανε.
Ακόμα και αυτές οι ρυθμίσεις με την έλλειψη οποιασδήποτε φιλοδοξίας να αποσπαστεί το φορολογικό λογισμικό και τα όσα αφορούν τις μετοχές του 5G Α.Ε., ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ τις ξεκίνησε και η ΝΔ τώρα τις αποδέχεται και τις συνεχίζει. Παρόλα αυτά το ΜέΡΑ25 θα στηρίξει έστω και αυτό το μικρό συμμάζεμα που επιχειρείται πέρα από τις απαράδεκτες μνημονιακές ρυθμίσεις.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.