Γιάνης Βαρουφάκης: Με τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία ήρθε και το τέλος του ευρωομολόγου

Συνεντεύξεις - videos
25 Νοέ, 2021

Ο Γιάνης Βαρουφάκης με αφορμή την νέα κυβέρνηση στη Γερμανία αναφέρεται στο τέλος του ευρωομολόγου

Το ευρωομόλογο, το έθαψαν χθες το βράδυ. Αυτή η ιστορία ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η αρχή και για την έκδοση κοινού χρέους, είναι το πρώτο βήμα στη δημιουργία δημοσιονομικής ένωσης μέσω ευρωομόλογου, διασύνδεσης των χρεών κλπ, τελείωσε χθες το βράδυ. Η κυβέρνηση αυτή με τη βούλα των Πρασίνων που ήταν οι μόνοι υπέρ των ευρωομόλογων αποφάσισαν ότι αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι και η τελευταία φορά που δοκιμάζεται κάτι τέτοιο και δε θα υπάρξει ποτέ ξανά κοινό χρέος. Νομίζω είναι είδηση αυτή.

Η δεύτερη είδηση είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ουσιαστική διαφορά αλλαγής στο δημοσιονομικό σύμφωνο, δηλαδή με άλλα λόγια στη λιτότητα η οποία θα μας «χτυπήσει» με το που θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του το Βερολίνο. Γιατί αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης δανείζεται σα να μην υπάρχει αύριο. Μας βουλιάζει όλο και περισσότερο σε χρέος. Κάθε ομόλογο που εκδίδει το υπουργείο Οικονομικών το αγοράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν υπάρχει περιορισμός, λόγω πανδημίας. Αυτό μας έχει φτάσει στο 220% το χρέος. Όταν ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του το Βερολίνο, το οποίο θα γίνει μέσα στους επόμενους 12 με 16 μήνες, τότε θα έρθει το μπουγιουρντί από τις Βρυξέλλες «ισοσκελίστε τον κι εσείς». Αυτό σημαίνει το 5ο μνημόνιο σε πλήρη εξέλιξη για την Ελλάδα.

Αυτά είναι τα δύο sos που βγαίνουν. Όσον αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή, πραγματικά λυπάμαι τους Πράσινους. Πήραν ένα υπε-υπερ-υπερυπουργείο, το υπουργείο Ανάπτυξής τους, Οικονομίας όχι Οικονομικών. Όχι μόνο το πήρανε, ο Χάμπεκ –που είναι και συμπαθής, τον γνωρίζω και προσωπικά- πήρε αυτό το υπουργείο, του πρόσθεσαν την ενέργεια και όλη την πράσινη μετάβαση. Έγινε ένα υπερυπουργείο, χωρίς λεφτά όμως. Γιατί το υπουργείο το υπουργείο Οικονομικών το πήρε ο νέος Σόιμπλε. Το ξέρω τον Λίντνερ, έχουμε κάνει debate οι δυο μας στη γερμανική τηλεόραση τότε που είχα κατέβεις στις ευρωεκλογές με το DiEM. Είναι ακριβώς της σχολής Σόιμπλε. Πιστεύουν ότι ήταν λάθος που μπήκε η Γαλλία στο ευρώ, άσε την Ελλάδα. Οπότε το Grexit που ήθελε ο Σόιμπλε το θέλει και ο Λίντνερ.

Στο άλλο που τους λυπάμαι είναι ότι πήραν και το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο παραδοσιακά ήταν φιλορωσικό. Όποιος ήταν υπουργός Εξωτερικών στη Γερμανία τα τελευταία 30 χρόνια είχε πολύ καλές σχέσεις από τη Σοβιετική Ένωση μέχρι και τη Ρωσία. Η Γερμανία αυτή τη στιγμή έχει ένα μεγάλο ενεργειακό πρόβλημα γιατί δεν έχουν επενδύσει. Όπως μας σταμάτησαν εμάς να κάνουμε επενδύσεις στα χρόνια των μνημονίων, έτσι κι αυτοί δεν έχουν κάνει επενδύσεις. Κλείσανε τα πυρηνικά εργοστάσια και έβαλαν όλα τους τα λεφτά στο project της Nord Stream 2 που είναι ο νέος αγωγός φυσικού αερίου από τον Πούτιν κατευθείαν στη Γερμανία χωρίς να περνάει από την Ουκρανία. Και βγήκε η νέα υπουργός Εξωτερικών, η κα Μπέρμποκ να πει ότι «δεν τον θέλουμε αυτόν τον αγωγό». Ναι αλλά, δεν έχετε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν έχετε κάνει επενδύσεις, πώς θα τα βγάλει πέρα με τη γερμανική βιομηχανία; Πραγματικά λυπάμαι τους Πράσινους γιατί έχουν αναλάβει ευθύνες χωρίς να έχουν πάρει τους πόρους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο