Γιάνης Βαρουφάκης: Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το 5ο μνημόνιο χωρίς έξαρση της καταστολής και της κρατικής βίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
08 Ιούλ, 2020

Έχει περάσει ένας χρόνος από τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης όταν ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 στην ομιλία του επισήμανε ότι η Κυβέρνηση θα κληθεί να προβεί σε πράξεις που θα παραβιάζουν τις αρχές του φιλελευθερισμού επειδή θα επιστρατεύσει την καταστολή ώστε να περάσει τα νομοθετήματα της ολιγαρχίας και του 4ου μνημονίου της μονιμοποιημένης λιτότητας. Η ΝΔ υποσχέθηκε θεάματα δίχως άρτο και καταστολή χωρίς ανάκαμψη. Τώρα που έχει συμφωνήσει ήδη στο 5ο μνημόνιο η κατεύθυνση της αυτή επιτείνεται.

Η Κυβέρνηση με την πλήρη σύμπραξη των μέσων της ολιγαρχίας, έχει επιστρατεύσει το αφήγημα των “50 ανθρώπων” που κλείνουν τον δρόμο. Αλήθεια αυτό δεν το έλυσε υποτίθεται ο κ. Δένδιας με το Προεδρικό του Διάταγμα το 2013; Τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση με την ενίσχυση της κρατικής βίας; τι επιδιώκει να επιτύχει και να κερδίσει; Πόσο φιλελεύθερη είναι τελικά η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη όταν δεν αλλάζει καν τα άρθρα και τις διατάξεις της χούντας;

Συγκρούεται η “φιλελεύθερη” παράταξη με τις βασικές αρχές του Λοκ, ο οποίος θα έπρεπε να είναι ο “γκουρού” της. Είναι δυνατόν να προβλέπεται αντικειμενική ευθύνη για καθαρά υποκειμενικές δράσεις; Ταμπουρώνεται η Κυβέρνηση υποτίθεται πίσω από την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας, πώς την προστατεύει ακριβώς, με την θέσπιση της προηγούμενης άδειας για τις αντιδράσεις που εκ των πραγμάτων οδηγεί όσους θα διαμαρτύρονται χωρίς άδεια σε μεγαλύτερη πρόθεση βιαιότητας; Ή με την θέσπιση της αποζημίωσης όσων τυχόν υποστούν ζημίες από τον οργανωτή της διαδήλωσης αντί του ελληνικού δημοσίου, του οποίου κατά πάσα πιθανότητα του έχετε ήδη ρευστοποιήσει την περιουσία όπως έχετε κάνει ευρύτερα στην πλειοψηφία των πολιτών;

Ούτε όμως από τον Μοντεσκιέ και την διάκριση των εξουσιών έχει γνώση η “φιλελεύθερη” παράταξη μιας και δίνει διοικητικές αρμοδιότητες στους εισαγγελείς και αστυνομικές στους διαδηλωτές. Όμως ο λαός είναι λογικό να αντιδράσει λόγω της βαθιάς φυλακής χρέους στην οποία τον έχουν βυθίσει οι πολιτικές εξαθλίωσης του μνημονιακού τόξου. Το αντίτιμο βέβαια της ελευθερίας, είναι και η διαμαρτυρία ανθρώπων που διεκδικούν ακόμα κι αν η Κυβέρνηση διαφωνεί μαζί τους.

Όπως έλεγε και ένας Σκοτσέζος συνδικαλιστής κάθε φορά που του έλεγαν πως η κοινωνία υποφέρει όταν διαδηλώνει ο κόσμος και κλείνουν οι δρόμοι, “ποια θεωρητική κοινωνία είναι αυτή, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι αυτοί που διεκδικούν στο δρόμο γι’ αυτήν;”. Η κοινωνία αυτή και οι αγώνες της έχουν χτίσει την δημοκρατία μας με διαδηλώσεις που δεν είχαν καμία άδεια, καμίας αστυνομίας. Αυτοί οι δημοκρατικοί αγώνες, οι διαμαρτυρίες και οι μάχες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του λαού μας.

Βέβαια η ΝΔ δεν είναι μόνο ανιστόρητη όσον αφορά τη δημοκρατία, είναι και όσον αφορά την ίδια την παράταξη της. Πού πήγε ο φιλελεύθερος ριζοσπαστισμός της; Γιατί βλέπουμε ότι ποινικοποιείται και η ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας με το σχέδιο νόμου του κ. Χρυσοχοΐδη. Απολογείται η παράταξη με αυτόν τον τρόπο μήπως για την ΕΡΕ (καθώς το μεσαίο γράμμα ήταν και αυτό “ριζοσπαστικό”) ή μήπως απεμπολεί την ιδεολογία του Κωνσταντίνου Καραμανλή; Μάλλον το δεύτερο.

Γνωρίζει όμως η Κυβέρνηση ότι δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το 5ο μνημόνιο που συμφώνησε χωρίς έξαρση της καταστολής και της κρατικής βίας. Δεν έχει όμως το δικαίωμα να περιορίσει την διαμαρτυρία όσων διαφωνούν μαζί της, εμείς θα τους προστατέψουμε την φωνή τους ακόμα κι αν αυτοί δεν συμφωνούν μαζί μας, διότι όπως έλεγε και ο Μιλ με υπάκουους και συρρικνωμένους πολίτες δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος.

Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τις ιδέες μας, γιατί ριζοσπαστισμός είναι να παλεύεις περισσότερο επειδή δεν έχεις χάσει τις αξίες σου, ενώ φανατισμός είναι να παλεύεις αφού τις έχει χάσει.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο