Γιάνης Βαρουφάκης: Ας αποδείξει ο κ. Τσίπρας ότι τον ενδιαφέρει η προοδευτική διακυβέρνηση, όχι η ευλογία των ολιγαρχων

Συνεντεύξεις - videos
07 Οκτ, 2022

Απόσπασμα απο τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στο Center TV, στην εκπομπή Επί της Ουσίας με τον δημοσιογράφο Νίκο Σπιτσέρη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Το άλλο μεγάλο ζήτημα, αυτό των μετεκλογικών συνεργασιών. Από αυτό που αντιλαμβάνομαι, λέτε ότι οι μετεκλογικές συνεργασίες προϋποθέτουν προεκλογικές συμφωνίες. Κατανοητό. Παντού στον κόσμο έτσι γίνεται. Αλλά θα είναι το ίδιο για το ΜέΡΑ25 να συνεργαστεί αν έχει 4% ή 8% ή 10% στις επόμενες εκλογές; Ακόμα και για το μείγμα της πολιτικής. Να υπάρχουν συζητήσεις, αλλά δεν είναι λογικό η ουσιαστική συζήτηση να ανοίξει την επομένη των εκλογών, όταν θα ξέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τόσο τοις εκατό, το ΜέΡΑ25 τόσο τοις εκατό, το ΠΑΣΟΚ τόσο και θα είναι σε θέση αθροιζόμενα κοινοβουλευτικά να κάνουν κυβέρνηση συνεργασίας. Αφήνω στην άκρη τα υπουργεία. Μιλώ ακόμη και για το μείγμα της πολιτικής. 

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Θα σας απαντήσω συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας τα παραδείγματα που είπαμε πριν. Θεωρείτε ότι το ΦΠΑ που θα πρέπει να έχουμε εξαρτάται από το ποσοστό που θα πάρει το ΜέΡΑ25; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε κάτι σοβαρό και σωστό στη ΔΕΘ: «Οι πολίτες που ψηφίζουν εμένα, ξέρουν τι ψηφίζουν. Όταν ψηφίζουν εσάς τι ψηφίζουν;» Για να μπορείς να απευθυνθείς στον ελληνικό λαό ως προοδευτική παράταξη, ή ως αντι-μητσοτακική παράταξη ας το πούμε, δεν πρέπει να έχουμε μια απάντηση πριν την Κυριακή των εκλογών; Όχι ολοκληρωμένη, αλλά κάποια βασικά σημεία. Τα οποία όμως πρέπει να βγουν από κάποιο προεκλογικό διάλογο. Το ΦΠΑ που θα βάλουμε δεν μπορεί να βασίζεται στο ποσοστό του ΜέΡΑ25, στο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω συμφωνούμε σε αυτό. Αυτά είναι ζητήματα που ξεπερνάνε τις ιδεολογίες μας και τις προσωπικές μας τοποθετήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Προφανώς δεν είναι ιδεολογικό

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Γιατί ανάλογα με το ΦΠΑ, θα πρέπει να ορίσεις και το φόρο εισοδήματος, το φόρο των επιχειρήσεων, το αν θα γίνει ή όχι η κατάργηση της προπληρωμής φόρου. Τι θα κάνουμε με το χρηματιστήριο ενέργειας που αυτή τη στιγμή πίνει το αίμα των ανθρώπων; Εμείς λέμε να το καταργήσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντάει. Το ΠΑΣΟΚ δεν μιλάει. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Απ’ όσο ξέρω, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν μπορούμε να το καταργήσουμε γιατί είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση, αλλά να το περιορίσουμε ως προς τον επηρεασμό της διαμόρφωσης της τιμής στο 20% ας πούμε. 

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Ωραία, αυτό δεν πρέπει να συζητηθεί πριν την Κυριακή των εκλογών; Κατ’ αρχάς, είναι γόνιμος ο διάλογος για αυτά τα ζητήματα, ανεξάρτητα από τα ποσοστά των κομμάτων. Δεύτερον, από τη Δευτέρα των εκλογών δεν υπάρχει χρόνος μέχρι την Τετάρτη να γίνει αυτή η συζήτηση. Πρέπει να γίνει πριν. Δεν χρειάζεται να τα βρούμε σε όλα. Δεν χρειάζεται να υπάρξει ένα πρόγραμμα 120 σελίδων. Αλλά πέντε βασικά πράγματα στα οποία θα μπορούμε να δούμε τι προθέσεις υπάρχουν. Γιατί επί του πρακτέου, ο κ. Τσίπρας κρύβεται πίσω από αυτό το επιχείρημα, δηλαδή «κάτσε να δούμε τα ποσοστά που θα πάρετε και μετά ελάτε να μιλήσουμε», για ένα λόγο: γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μιλήσει με το ΜέΡΑ25 σοβαρά και ταυτόχρονα να έχει το σκοπό που έχει, δηλαδή να πάρει τις ευλογίες του κ. Βαρδινογιάννη, του κ. Λάτση, του κ. Μυτιληναίου για το σχηματισμό κυβέρνησης, γιατί μόνο έτσι θα έχει και το ΠΑΣΟΚ μαζί του. Αν ψελλίσει έστω ότι θα μιλήσει με εμάς, που κατονομάζουμε αυτούς τους κυρίους, που βγάζουν σπυριά όταν ακούνε το όνομά τους από το κανάλι σας, ή από την ΕΡΤ που μίλησα τις προάλλες, θα του πούνε όχι, «δεν σου δίνουμε το δαχτυλίδι κ. Τσίπρα.» Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να γίνει αρεστός στους συγκεκριμένους ολιγάρχες. Ας αποδείξει ότι λέω ψέματα. Ας κάνει μια συζήτηση μαζί μας επί του πρακτέου. Τι θα πρέπει να γίνει στην πράξη σε μια περίπτωση προοδευτικής διακυβέρνησης. Δεν θα το κάνει. Γιατί τον ενδιαφέρει πολύ περισσότερο το δαχτυλίδι από τον κ. Λάτση και τους υπόλοιπους παρά η συζήτηση για πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση που προαπαιτεί συγκροτημένο κυβερνητικό προοδευτικό πρόγραμμα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο για μια τέτοια ουσιαστική πολιτική συζήτηση μεταξύ των δυνάμεων πέραν της ΝΔ; Σε αυτές τις δυνάμεις θα έβαζα το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25. Το ΚΚΕ το εξαιρώ γιατί αυτοεξαιρείται. 

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Οι δημοκράτες δεν έχουμε δικαίωμα να μη μιλάμε, να μη συνεργαζόμαστε, να μη συζητάμε. Δεν έχουμε υποχρέωση να συμφωνούμε, όμως έχουμε υποχρέωση να συζητάμε. Εδώ και ενάμιση χρόνο το ΜέΡΑ25 έχει κάνει αυτήν την πρόταση και πρόκληση στους υπόλοιπους, σε όλους τους υπόλοιπους, και σε εξωκοινοβουλευτικά κόμματα. Δεν έχουμε κάτι να χάσουμε αν μιλήσουμε. Να αποτυπώσουμε τις διαφωνίες μας. Τις πραγματικές μας διαφωνίες, όχι τις προσχηματικές. Ακόμα περιμένουμε. Έχουμε μηνύσει όμως σε όλους ότι «αν περιμένετε μέχρι την Κυριακή των εκλογών, μετά την απομάκρυνση από τις κάλπες, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται» και εμείς θα καταψηφίσουμε όλους σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Καταψηφίζετε, έχουμε απλή αναλογική, έχετε μια εκλογική δυναμική και μετά γίνονται εκλογές με άλλο εκλογικό σύστημα. Δεν σας συμφέρει αυτό. 

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Δεν μας πειράζει. Πώς μπήκαμε στη Βουλή το 2019; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Με το συγκεκριμένο. 

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Για την ακρίβεια, του Μητσοτάκη είναι λίγο λιγότερο πλειοψηφικό από αυτό με το οποίο μπήκαμε. Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για το ΜέΡΑ25, ούτε για το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Ενδιαφέρονται για το γεγονός ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, δεν μπορούν να πάνε στο σουπερμάρκετ και με τα ίδια λεφτά γεμίζουν το ένα τρίτο του καλαθιού. Αυτό τους ενδιαφέρει. Τους ενδιαφέρει τι θα γίνει με το ΦΠΑ, τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια, με τους πλειστηριασμούς, με την παιδεία. Θα έχουν νοσοκομεία να πάνε; Ήμουν στο νοσοκομείο της Καβάλας πριν και των Σερρών χθες. Η κατάσταση θα ήταν γελοία, αν δεν ήταν τόσο τραγική. Δεν είναι δυνατόν μετά από δύο χρόνια πανδημίας τα νοσοκομεία μας σήμερα να είναι πιο αδύναμα απ’ ότι πριν δύο χρόνια. Όταν η ίδια η τρόικα, η Κομισιόν, είπε «ξοδέψτε, δεν μετράνε στο χρέος, κάντε επενδύσεις σε θέσεις εργασίας, σε μηχανήματα στα νοσοκομεία». Τα νοσοκομεία σήμερα έχουν λιγότερους μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές απ’ ότι είχαν πριν από δύο χρόνια. Αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο. Εμείς τι λέμε; Δεν είναι το ζήτημα τι λέει ο Βαρουφάκης, ο Τσίπρας, ο Κουτσούμπας, ο Ανδρουλάκης. Το ζήτημα είναι να γίνουν κάποια πράγματα υπέρ αυτού του λαού. Ως παθιασμένοι δημοκράτες, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε με όλους. Δεν έχουμε το μονοπώλιο της αλήθειας, ούτε της σοφίας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Άρα είστε διατεθειμένοι να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία. 

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Βεβαίως και είμαστε. Αλλά προεκλογικά. Γιατί όποιος μου λέει «έλα μετά τις εκλογές να μιλήσουμε», ξέρετε τι μου λέει; Έλα να μοιράσουμε υπουργικές λιμουζίνες. Δεν με ενδιαφέρουν οι υπουργικές λιμουζίνες. Το έχω αποδείξει έμπρακτα το βράδυ του δημοψηφίσματος το 2015. 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο