Για την κυβερνητική εξάρτηση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.)

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
02 Οκτ, 2019
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Η κυβέρνηση έφερε εχθές, 30 Σεπτεμβρίου, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία αλλάζει το πλαίσιο της διοικητικής δομής του ΚΕ.Θ.Ε.Α. Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ήταν μέχρι σήμερα και για τα τελευταία 37 χρόνια ανεξάρτητο, χωρίς κρατική παρέμβαση στον τρόπο και στην δομή λειτουργίας του. Με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, το «επιτελικό κράτος» απορροφά τον σημαντικό αυτό οργανισμό όλο και πιο κοντά στην πολιτική ηγεσία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον του.

Το ίδιο το ΚΕ.Θ.Ε.Α. σημειώνει πως η κυβέρνηση «αντισυνταγματικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επεμβαίνει στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που υπηρετεί έναν πολύ ευαίσθητο κοινωνικό χώρο. Η Πράξη υπονομεύει πλήρως το έργο του ΚΕΘΕΑ, αφού συγχρόνως καταργεί την αποστολή του, τον σκοπό του και τη δυνατότητά του για ίδρυση νέων μονάδων».

Όμως, ο οργανισμός ρίχνει φως και στη σκοπιμότητα αυτής της αλλαγής: αποσκοπεί «στην αντικατάσταση του αιρετού και άμισθου διοικητικού συμβουλίου του ΚΕ.Θ.Ε.Α. με ένα συμβούλιο έμμισθων διορισμένων ημετέρων» — διάγνωση που το ΜέΡΑ25 δεν μπορεί παρά να αποδεχθεί ως ορθή.

Ο κυβερνητικός αυταρχισμός χτυπάει εδώ έναν πραγματικά κρίσιμο τομέα για την κοινωνία, ο οποίος αφορά το ζήτημα της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης και αφορά μια πλειάδα ανθρώπων: τους ίδιους τους συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα, τους γονείς τους, τους εργαζόμενους και στους εθελοντές του ΚΕ.Θ.Ε.Α.

Ως ΜέΡΑ25 καταδικάζουμε πλήρως αυτήν την κυβερνητική πρωτοβουλία και τα ομιχλώδη κίνητρά της, συμφωνώντας με την ανακοίνωση του ΚΕ.Θ.Ε.Α., σύμφωνα με την οποία η αυθαιρεσία αυτή υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον και στρέφεται ενάντια σε μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες του κοινωνικού συνόλου. Σημειώνουμε επιπροσθέτως πως αυτή δεν είναι μια μεμονωμένη πρωτοβουλία, αλλά αποτελεί μια ψηφίδα στο ευρύτερο κυβερνητικό σχέδιο για «αλλαγή του κράτους» — προς το εφιαλτικότερο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο