Για τη μείωση των Spreads του 10ετούς που επαίρεται η Κυβέρνηση

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Αυγ, 2019
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Η ΝΔ, πριν ακόμα και από την εκλογή της στην κυβέρνηση, μετά από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, έχει εντάξει στη ρητορική της με ιδιαίτερη ένταση και εντολή για must αναφορά στα πάνελς και στη Βουλή, το αφήγημα της ψήφου εμπιστοσύνης που της δίνουν οι αγορές.

Όλοι έχουμε ακούσει κάποιον εκπρόσωπο της ΝΔ ή του ΣΚΑΙ/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, το ίδιο πράγμα είναι, να δηλώνει με σιγουριά νομπελίστα οικονομολόγου και ύφος χιλίων καρδιναλίων, πως “οι αγορές εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό αποτυπώνεται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων που πέφτουν”. Χωρίς να μπούμε στη διαδικασία να εξετάσουμε τί ακριβώς σημαίνει να σου δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης οι αγορές, αυτές που απαιτούν απορρύθμιση και ιδιωτικοποίηση για να ικανοποιηθούν, ας διερευνήσουμε αν όντως, ακόμα κι έτσι, οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον κο Μητσοτάκη.

Το σημείο από το οποίο πρέπει να ξεκινά κάθε ανάλυση, συζήτηση και αντιπαράθεση με πολιτικούς αντιπάλους για το θέμα της μείωσης των spreads των 10ετών ελληνικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων, είναι η συνολική εικόνα της Ευρωζώνης αυτή τη στιγμή, και ιδιαίτερα της αγοράς ομολόγων των χωρών-μελών της ΕΖ. Η ΕΖ βαδίζει προς την ύφεση και η ΕΚΤ ετοιμάζεται για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, σε ακόμα πιο βαθιά αρνητικά επίπεδα, οι αγορές το προεξοφλούν και τα spreads των ομολόγων των χωρών μελών της ΕΖ είναι σε διαρκή καθοδική πορεία από τον Μάιο, με τη συντριπτική πλειοψηφία των αποδόσεων των ομολόγων των χωρών-μελών της ΕΖ να είναι σε αρνητικό επίπεδο ή ελάχιστα πάνω από το μηδέν, με φθίνουσα δυναμική επαναλαμβάνουμε.

Αυτό είναι το περιβάλλον της αγοράς ομολόγων των οικονομιών της ΕΖ: η Γερμανία δανείζεται με -0,7%, η Γαλλία με -0,41%, η Ολλανδία με -0,56% και φτάνουμε στην Πορτογαλία με 0,12%. Και μετά έχουμε δύο χώρες με άσσο μπροστά στο επιτόκιο: Ιταλία, με 1,12% και Ελλάδα με 1,82%, το επιτόκιο για το οποίο πανηγυρίζει η ΝΔ! Σε ένα περιβάλλον πολικών επιτοκίων, με καθοδική δυναμική, εξακολουθούμε να έχουμε το υψηλότερο όλων μακράν, και επιχαίρει η κυβέρνηση ταΐζοντας κουτόχορτο τον κόσμο, που τα spreads των 10 ετών ομολόγων μας απλώς ακολουθούν την γενική καθοδική κατεύθυνση που ενορχηστρώνει η προεξόφληση των ενεργειών της ΕΚΤ! Τίποτα παραπάνω δεν είναι, καμία ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών στην πορεία της ελληνικής πραγματικής οικονομίας.


Στο παραπάνω διάγραμμα μπορείτε να δείτε την πορεία της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά. Παρατηρούμε πως από μέσα Μαΐου ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Ακολουθούν διαγράμματα για την πορεία των πορτογαλικών, γερμανικών και ιταλικών ομολόγων για την αντίστοιχη χρονική περίοδο (επιλέξαμε αυτές τις τρεις οικονομίες λόγω των μεταξύ τους διαφορών, για αντιπροσωπευτικότητα):

Παρατηρείτε κάτι κοινό; Μήπως καθοδική πορεία από την ίδια χρονική περίοδο και μετά; Όταν πλέον άρχισε να κυκλοφορεί* ευρέως ως είδηση και οι αγορές να προεξοφλούν τις δυνητικές περικοπές των επιτοκίων από την ΕΚΤ; Μπα, μάλλον ο ερχομός του κου Μητσοτάκη έριξε και εξακολουθεί να ρίχνει τις αποδόσεις των ομολόγων σε όλες τις χώρες της ΕΖ…

*Από αρχές Ιουνίου είχε ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί στον mainstream οικονομικό τύπο (FT – 6/6/2019, Bloomberg 11/6/2019, ενώ κυκλοφορούσε από αναλυτές επενδυτικών τραπεζών ήδη από τον Απρίλιο, NordeaBank – 10/4/2019)

Αλέξης Σμυρλής – Συντονιστής Πολιτικού Σχεδιασμού και Στρατηγικής

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο