Γ. Βαρουφάκης στον Real FM: Ο κ Στουρνάρας λειτουργεί εκ μέρους των ξένων δανειστών

Συνεντεύξεις - videos
17 Φεβ, 2023

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στο ραδιόφωνο του Real και τους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Έλλη Τριανταφύλλου

Για τη συνάντηση Τσίπρα – Στουρνάρα

Τοποτηρητής της Τρόικας ήταν το ’15, τοποτηρητής της Τρόικας είναι σήμερα, ο κ. Στουρνάρας είναι ένας επίορκος Διοικητής της ΤτΕ. Είναι ένα μελανό σημείο και κεφάλαιο για την ελληνική Δημοκρατία. Λειτουργεί εκ μέρους των ξένων δανειστών και το απέδειξε το 2015 αυτό, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα τα λέγαμε αυτά, δεν είναι απλά η δική μου η άποψη. Τώρα, αν ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε θέση και άποψη και εκτίμηση και τον θεωρεί θεσμικό παράγοντα, αυτό είναι προσωπική επιλογή και προσωπική τραγωδία του κ. Τσίπρα.

Εμείς εδώ και 1-1,5 χρόνο, το γνωρίζετε αυτό, καλούμε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τις ηγεσίες όλων των προοδευτικών κομμάτων -κομμάτων που θεωρούν τους εαυτούς τους προοδευτικούς, δεν θα κρίνουμε εμείς ποιος είναι προοδευτικός, όποιοι αυτοαποκαλούνται και αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί- να κάτσουμε κάτω και να πούμε για παράδειγμα τα κόκκινα δάνεια, που είναι και το μέγα θέμα. Τι θα κάνουμε; Όλοι λέμε να προστατέψουμε τις πρώτες κατοικίες, τα μικρομάγαζα, την αγροτική γη…

Είμαστε κοινοβουλευτικό κόμμα, έχουμε καταθέσει τρεις φορές πρόταση νόμου για το συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία είναι όχι μόνο τεχνοκρατικά άρτια είναι και πολύ συνεκτική.

Το ΜέΡΑ25 έχουμε «χτίσει» ολόκληρη την επιχειρηματολογία μας εναντίον της Κυβέρνησης και εναντίον της Τρόικας πάνω σε αυτήν τη συγκεκριμένη πρόταση για τα κόκκινα δάνεια.

Εγώ πάντα θέλω να είμαι καλοπροαίρετος. Όταν λέει ο κ. Τσίπρας ότι θέλει να προστατέψει την πρώτη κατοικία, όταν το λέει το ΠΑΣΟΚ, λέω ωραία, πώς θα γίνει αυτό;

Εμείς έχουμε μία συγκεκριμένη πρόταση, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δέχονται τον «Ηρακλή» και λένε, μάλιστα, ότι δεν θα τον καταργήσουν. Το είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, αν θυμάστε τον περασμένο Σεπτέμβρη: «δεν θα καταργήσουμε τον ‘’Ηρακλή’’».

Η αγωνία του ήταν ότι θα καταπέσουν οι δημόσιες εγγυήσεις 23 δις ευρώ, άκουσον – άκουσον. Το ελληνικό δημόσιο έχει εγγυηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία ότι το ελάχιστο… δεν είναι 19 είναι 23, είναι καταγεγραμμένα αυτά. Και το οποίο είναι ένα όνειδος, ένα απίστευτο έγκλημα εναντίον της λογικής.

Εμείς τι λέμε; Ότι αν δεν καταργηθεί ο «Ηρακλής», δεν υπάρχει πιθανότητα να μην καταπέσουν αυτές οι εγγυήσεις. Το δημόσιο έχει εγγυηθεί στα αρπακτικά ταμεία ότι αν δεν πάρουν 23 δις κέρδη από τους πλειστηριασμούς τότε τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας θα πρέπει να χρεωθούν 23 δις να τα δώσουν στα αρπακτικά από το Delaware.

Οπότε, όταν λες ότι δεν θα καταργήσεις τον «Ηρακλή» αλλά φοβάσαι θα εκπέσουν, ρίχνεις στάχτη στα μάτια του κόσμου. Εμείς λέμε κατάργηση του «Ηρακλή» και δημιουργία μια δημόσιας εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, της δώσαμε και ένα όνομα, την ονομάσαμε «Οδυσσέα».

Εμένα μου αρέσει να αντιγράφω τους καλύτερους. Είναι κοντά στο ιρλανδικό μοντέλο αλλά εγώ αντέγραψα το γερμανικό. Πρέπει να μαθαίνουμε από τους καλύτερους. Πήραμε αυτήν τη δημόσια εταιρεία διαχείρισης που ξεκίνησε το 2009 στη Γερμανία, την προσαρμόσαμε στα ελληνικά δεδομένα, στις τελευταίες αλλαγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας γιατί δεν θέλουμε να μας πει κάποιος ότι προσκρούει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν προσκρούει καθόλου στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, προσκρούει, βέβαια, στα συμφέροντα των αρπακτικών και των διάφορων κύκλων γύρω από την Μητσοτάκης Α.Ε. οι οποίοι έχουν μετοχές σε αυτά τα ταμεία. Και εδώ μιλάμε για τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στην Ιστορία του ελληνικού Κράτους, αυτό γίνεται. Και δεν είναι μόνο αναδιανομή είναι και φυγή προσόδων και κεφαλαίων από την Ελλάδα. Γιατί όταν έρχεται ένα ταμείο από το Delaware και σου παίρνει ένα δάνειο των 100.000 με 3.000, το βγάζει στον πλειστηριασμό παίρνει 50, την διαφορά την πάει στα Cayman Islands.

Για τη φορολογία των αρπακτικών

Ψεύδονται, ψεύδονται, ασυστόλως ψεύδονται. Αυτό έλλειπε τώρα να πιστεύουμε και τα ψέματα των servicers. Toυς κάναμε και servicers τώρα, αρπακτικά είναι. Δεν παράγουν τίποτα, δεν προσφέρουν τίποτα, δεν υπάρχει προστιθέμενη αξία από αυτά τα ταμεία, το μόνο πράγμα που κάνουν είναι να παίρνουν προσόδους από την μικρομεσαία ελληνική τάξη και τη βγάζουν στο εξωτερικό.

Για προοδευτικές συνεργασίες

Ο κ. Μητσοτάκης δίνει ένα καθημερινό ρεσιτάλ αντιδημοκρατικότητας. Ο ίδιος θέλει να συγκροτήσει κυβέρνηση ηττημένων γιατί αυτό σημαίνει η πίστη στην ενισχυμένη αναλογική, σημαίνει ότι δεν σέβεσαι την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Απαιτεί ο κ. Μητσοτάκης να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με 35%. Αυτό δεν θέλει; Το 35% έρχεται κόντρα στο 65%. Εκείνος θέλει να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ηττημένων που να εξυπηρετούν με τον πιο χυδαίο τρόπο την ολιγαρχία.

Οπότε, του επιστρέφουμε, σύσσωμη η προοδευτική παράταξη –όποιοι αυτοπροσδιοριζόμαστε προοδευτικοί, ριζοσπάστες, αγωνιστές, δημοκράτες- τον χαρακτηρισμό.

Ενάμιση χρόνο τώρα και μάλιστα με απόφαση του 1ου Συνεδρίου του ΜέΡΑ25 καλέσαμε με ειλικρίνεια και με πραγματική θέληση συνεργασίας, όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκράτες, προοδευτικοί, αντιδεξιοί να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να μιλήσουμε για τα 5-10 βασικά προσβλήματα που πρέπει να γίνουν τις πρώτες 100 μέρες, ας την πούμε, προοδευτική κυβέρνηση. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό, ιδίως σε μια χώρα με το δικό μας Σύνταγμα.

Γι’ αυτό εμείς επιμέναμε, με πραγματική καλή πίστη και ειλικρίνεια, στην ανάγκη να παραμερίσουμε όλες τις διαφορές μας, τις πικρίες μας και να κάτσουμε να πούμε για τα κόκκινα δάνεια: «εμείς προτείνουμε τον ‘’Οδυσσέα’’, εσείς τι προτείνετε; Πείτε μας ακριβώς. Τι νομοσχέδιο θα κατεβάζαμε στη Βουλή αν ήμασταν σε συγκυβέρνηση; Για το Χρηματιστήριο Ενέργειας τι θα κάνουμε; Θα το καταργήσουμε; Θα βάλουμε πλαφόν στη λιανική; Τι θα κάνουμε με το πράσινο υδρογόνο;». Πολύ βασικά ζητήματα από τα οποία θα εξαρτηθεί το μέλλον της χώρας. Να τα βάλουμε κάτω, τουλάχιστον να καταγράψουμε τις διαφωνίες μας.

Πρώτα κάνεις τη συζήτηση και μετά διαπιστώνεις αν μπορείς να συγκλίνεις ή όχι.

Η απάντηση ήταν να μας κλείσουν την πόρτα. Μας είπαν «ελάτε μετά τις εκλογές».

Δεν έχει καμία απολύτως σημασία τι έχει πει ο Τσίπρας για μένα ή εγώ για τον Τσίπρα, γιατί ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Βαρουφάκης έχουν σημασία, σημασία έχει ο άνθρωπος εκεί έξω ο οποίος δεν μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ, παθαίνει εγκεφαλικό όταν τον ανοίγει, που δεν μπορεί να βάλει φαγητό στο τραπέζι του, που αντιμετωπίζει το αρπακτικό που προσπαθεί να του πάρει το σπίτι. Εμείς έχουμε υποχρέωση να κάτσουμε να μιλήσουμε γι’ αυτά.

Η απάντηση του κ. Τσίπρα είναι «ελάτε να δούμε στις εκλογές τι κουκιά θα μαζέψετε, να μιλήσουμε μετά». Να πούμε τι, ότι τη Δευτέρα θα βρεθούμε για να μοιράσουμε υπουργεία.

Ε δεν φτιάξαμε το ΜέΡΑ25 γι’ αυτό. Αυτό το προτείνει κάποιος ο οποίος δεν έχει στόχο να κάνει αυτά που πρέπει να γίνουν για τον πολύ κόσμο εκεί έξω.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο