Συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη
στον Alpha Radio και στους Γιώργο Ευγενίδη και Νικόλα Καμακάρη
Για την ακρίβεια
Θεωρώ ότι είναι επικοινωνιακή η προσπάθεια της Κυβέρνησης (για το καλά του νοικοκυριού), δεν έχει στόχο και δεν θα το ήθελε να παίξει κάποιο ρόλο στο να περιορίσει τις ενδογενείς πληθωριστικές τάσεις. Για τις εξωγενείς δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Κυβέρνηση.
Το ερώτημα είναι για κάθε Κυβέρνηση, όχι μόνο για την ελληνική, τι ρόλο μπορεί να παίξει στο να περιορίσει τις αυξήσεις έτσι ώστε να αντανακλούν τα εξωτερικά σοκ για να μην υπάρχουν και εσωτερικά σοκ.
Για παράδειγμα στη Γαλλία ο πληθωρισμός ήταν πολύ πιο χαμηλός από ότι στη Βρετανία, το οποίο σημαίνει ότι η Κυβέρνηση του κ. Μακρόν πέτυχε στο να συμπιέσει την μετατροπή του εισαγόμενου πληθωρισμού σε πληθωρισμό τον οποίο αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε σχέση με τους Βρετανούς.
Εδώ τα πράγματα είναι τραγικά. Εδώ έχουμε τη μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των τιμών που χρεώνουν στον πολύ κόσμο τα σούπερ μάρκετ από την αύξηση του κόστους. Το ίδιο γίνεται και με την ηλεκτρική ενέργεια, υπάρχει μία αισχροκέρδεια…
Στην Ελλάδα πάντα είχαμε πολύ μεγάλο πρόβλημα χαμηλού ανταγωνισμού των σούπερ μάρκετ και υψηλού ποσοστού κέρδους. Αυτό που είναι εξωφρενικό και πραγματικό αισχρό είναι ότι σε μία περίοδο που ο κόσμος δεν τα βγάζει πέρα τα ποσοστά κέρδους των σούπερ μάρκετ, αλλά και των εταιρειών, όπως η CVC που αγόρασε τη ΔΕΗ, αυξάνονται εν μέσω πληθωριστικής κρίσης και εδώ έγκειται, όχι μόνο η ολιγωρία αλλά ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης να αυξηθούν οι πρόσοδοι των μετόχων της Μητσοτάκης ΑΕ, όπως εμείς τους χαρακτηρίζουμε στο ΜέΡΑ25.
Για το πολιτικό κόστος που εισπράττει η Κυβέρνηση από τους χειρισμούς για την ακρίβεια
Βλέπετε ότι καταφέρνει να μην το εισπράττει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, από τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015 και μετά, δεν έχει την αξιοπιστία που θα έπρεπε να έχει για να μπορέσει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.
Αυτή η Κυβέρνηση δεν είναι μια Κυβέρνηση σαν όλες τις άλλες, ούτε θυμίζει παλιές κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, εγώ την χαρακτηρίζω μια ανώνυμη εταιρεία η οποία έχει μετόχους, οι μέτοχοι είναι οι σουπερμαρκετάδες, ο κ. Περιστέρης της ΤΕΡΝΑ, ο κ. Βαρδινογιάννης, ο κ. Λάτσης, ο κ. Μυτιληναίος ο οποίος γιορτάζει και θριαμβολογεί για την τεράστια αύξηση, ο ίδιος το λέει 280% αύξηση των κερδών της εταιρείας του από την ενέργεια…
Όταν ο κ. Τσίπρας ήταν εκείνος που εισήγαγε το Χρηματιστήριο Ενέργειας από το οποίο αισχροκερδίζει ο κ. Μυτιληναίος σήμερα, δύσκολα ο κόσμος θα πει «αν ήταν ο Τσίπρας στα πράγματα θα ήταν καλύτερα για μένα».
Γι’ αυτό και το πολιτικό κόστος του κ. Μητσοτάκη δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι.
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή, από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ψηφίζει να πάει η οικοπεδοποίηση του Ελληνικού στον κ. Λάτση, τι διαφορετικό θα έκανε από τον κ. Μητσοτάκη αν ήταν στο Μαξίμου. Γι’ αυτό δεν εισπράττει το πολιτικό κόστος τους κ. Μητσοτάκη.
Η Κυβέρνηση έχει μετόχους. Ο κ. Μυτιληναίος είναι μέτοχος της Μητσοτάκης ΑΕ, σε εκείνον απαντάει, δεν απαντάει στον ψηφοφόρο. Και εφόσον καταφέρνει να μην έχει πολύ μεγάλες εκλογικές διαρροές στην αντιπολίτευση εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας πάρα πολύ καλά, τα έχει πολύ καλά με τους ολιγάρχες, οι ολιγάρχες λατρεύουν αυτήν την Κυβέρνηση…
Για την ηλεκτρική ενέργεια
Αυτή τη στιγμή ένα κομμάτι της ηλεκτρικής ενέργειας, κάποιες από τις κιλοβατώρες γύρω στο 14% -μόλις το κοίταξα στον ΑΔΜΗΕ, παράγονται με μηδενικό κόστος- εσείς πληρώνετε σαν αν είχε παραχθεί από το πιο ακριβό LNG του Τέξας παρά το γεγονός ότι είναι μηδέν το κόστος παραγωγής. Από τον Ιούνιο η Κυβέρνηση εισήγαγε ένα πλαφόν υποτίθεται, ότι δεν τους επιτρέπει λέει να χρεώνουν πάνω από 85% την μεγαβατώρα από τα υδροηλεκτρικά, αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι γύρω στα 280. Το κόστος είναι μηδέν, η διαφορά όμως μεταξύ του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του 85 του πλαφόν του κ. Μητσοτάκη πηγαίνει στο κράτος. Αυτά τα χρήματα τι τα κάνει το κράτος; Δεν κάνει κοινωνική πολιτική, τα δίνει στους ίδιους τους ολιγάρχες. Τι κάνει; Τα δίνει στους παρόχους. Τα παίρνει από τον παραγωγό και τα δίνει στον πάροχο, όμως –και αυτό προσέξτε το- η ΔΕΗ που δεν είναι πια δημόσια, είναι της CVC, ο Μυτιληναίος, ο Περιστέρης έχουν μία εταιρεία παραγωγής, τα χρήματα –αυτή τη διαφορά μεταξύ του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του πλαφόν που έχει βάλει η Κυβέρνηση- τα παίρνει η Κυβέρνηση από την εταιρεία παραγωγής και τα δίνει στην εταιρεία παροχής του ίδιου ολιγάρχη.
Δανείζεται η Κυβέρνηση για να επιδοτεί τους λογαριασμούς. Με άλλα λόγια, από τη μία μεριά ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου ότι παίρνει χρήματα από τους ολιγάρχες όταν τους τα επιστρέφει και από την άλλη για να μην εξεγερθεί ο κόσμος αυξάνει το έλλειμμα του ελληνικού δημοσίου, ουσιαστικά το χρέος των επόμενων γενιών και με αυτό επιδοτεί τη σημερινή κατανάλωση.
Ποιο είναι το μέσο κόστος παραγωγής της ενέργειας; Αυτό, όποιο και να είναι, να βάλουμε και ένα 5% κέρδος για τους παραγωγούς και να λέμε ότι μετά η λιανική δεν θα ξεπερνάει αυτήν την τιμή.
Έχουμε υποτίθεται θεσμοθετημένη και πληρώνουμε κιόλας μισθούς στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία δεν κάνει απολύτως τίποτα και το καταγγέλλω αυτό. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στη Γαλλία ξέρετε τι κάνει; Έχει δύο δείκτες, τον δείκτη αύξησης των τιμών της χονδρικής του κόστους των σούπερ μάρκετ και τον δείκτη αύξησης των τιμών της λιανικής και όταν ο δεύτερος δείκτης ανεβαίνει πιο γρήγορα από τον πρώτο τους κλείνει, τους βάζει ένα πρόστιμο τόσο μεγάλο που κλείνουνε. Αυτό έπρεπε να γίνεται εδώ. Τα σούπερ μάρκετ έχουν μία εξουσία επί της ελληνικής κοινωνίας που δεν επιτρέπεται να έχουν. Να σας πω το εξής εξωφρενικό, οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ είναι μέλη του ΣΕΒ, αυτό είναι αστείο. Το σούπερ μάρκετ δεν είναι μηχανή. Κάνουν κουμάντο στο ΣΕΒ οι σουπερμαρκετάδες.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.