Γ. Βαρουφάκης στο Λοιμωδών Θεσσαλονίκης: Πρέπει να διαφυλάξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να το ενδυναμώσουμε

Δραστηριότητα
24 Φεβ, 2022

Παρέμβαση έξω από το Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν μέλη του ΜέΡΑ25 από τις Οργανώσεις Θεσσαλονίκης με την παρουσία του Γραμματέα του κόμματος Γιάνη Βαρουφάκη, της Βουλεύτριας Μαρίας Απατζίδη και του εκπροσώπου Τύπου Μιχάλη Κριθαρίδη.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αφού απευθύνθηκε πρώτα στα μέλη του ΜέΡΑ25 που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο του Λοιμωδών Θεσσαλονίκης από τις μνημονιακές Κυβερνήσεις με σύνθημα «Να ανοίξει τώρα το Λοιμωδών – Δημόσια δωρεάν υγεία» και βασικά αιτήματα να ανοίξει το δημόσιο νοσοκομείο στελεχωμένο και εξοπλισμένο και να στηριχθεί και να ενισχυθεί το ΕΣΥ, δήλωσε:

«Είναι ένα εμβληματικό νοσοκομείο το οποίο όπως ξέρουμε πολύ καλά το έκλεισε η Τρόικα στο πλαίσιο του κατακερματισμού και της εξαθλίωσης του ΕΣΥ στα χρόνια των μνημονίων που συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

Είναι εμβληματικό ακόμα γιατί με τα σχέδια της Κυβέρνησης που αντί να χτίσει ή να ξαναχτίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ένα πραγματικό σύστημα υγείας τι έκανε; Καταστρέφει. Αν δείτε τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης το λέει ξεκάθαρα. Καταρχάς ιδιωτικοποιούν τα απογεύματα. Παίρνεις τη μισή μέρα και το κάνεις ιδιωτικό. Θα κλείσουν κι άλλα νοσοκομεία, θα κάνουν συγχωνεύσεις. Δηλαδή, αυτή που βλέπουμε εδώ είναι το μέλλον ενός μεγάλου κομματιού του Εθνικού Συστήματος Υγείας που χωρίς καμία στήριξη από την Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας στήριξε τον ελληνικό λαό, έσωσε χιλιάδες συμπολίτες μας. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Για να διαμαρτυρηθούμε πρώτον, γι ‘αυτά που έγιναν στην εποχή των μνημονίων και στην περιοχή μας και για να βάλουμε μπροστά τον αγώνα να μην έχουμε νέες τέτοιες καταστάσεις στα υπόλοιπα νοσοκομεία, στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Ήμασταν στη Δυτική Μακεδονία, είδαμε πολύ όμορφα νοσοκομεία, στην Πτολεμαΐδα για παράδειγμα είναι ένα διαμάντι. Να ξέρετε ότι και αυτά πάνε σιγά σιγά να τα κλείσουν, όπως πάνε να κλείσουν και την Πτολεμαΐδα ολόκληρη.

Πρέπει να διαφυλάξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το ενδυναμώσουμε. Και ξέρετε κάτι, μετά μπορεί να έρθει ένας άλλος ιός. Εμείς στο ΜέΡΑ25 λέγαμε από την αρχή ένα πράγμα, στήστε ένα δίκτυο δημόσιων κέντρων δωρεάν μαζικών τεστ τα οποία μετά θα γίνουν κέντρα εμβολιασμού, τα οποία μετά θα μείνουν προίκα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ως το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Υγείας που δεν έχουμε. Δεν το έκαναν. Η Τρόικα σου λέει «ξοδέψτε στην Υγεία» και η Κυβέρνηση της Μητσοτάκης Α.Ε. δεν το κάνει. Πρέπει όλοι, ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης, να διαφυλάξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να σταματήσουμε την αρπαγή και τη λεηλασία που γίνεται σήμερα.»

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ακόμα ρωτήθηκε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ακρίβεια και δήλωσε:

«24η Φεβρουαρίου σήμερα, είναι μια μαύρη και άραχνη μέρα για την Ευρώπη. Σας θυμίζω ότι η ΕΕ είχε δώσει μία υπόσχεση, όχι ξανά πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος. Καταδικάζουμε απερίφραστα τον πόλεμο αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε με θλίψη ότι υπάρχει μία ΕΕ ανύπαρκτη. Υπάρχει ένα παιχνίδι μεταξύ Ουάσιγκτον και Γερμανίας με την ΕΕ να παρακολουθεί ανήμπορη, άβουλη, χωρίς εξωτερική πολιτική, χωρίς εσωτερική συνοχή. Είναι μια ντροπή για την Ευρώπη η σημερινή μέρα. Εμείς λέμε κάτι πολύ απλό, να φύγουν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία τώρα, να πάψει η πόλεμος και να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία που δίνει ερείσματα στον Πούτιν εντός της Ρωσίας και του δίνει και δικαιολογία να εισβάλει στην Ουκρανία. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας σε πολεμικές ανοησίες. Δεν θα υπάρξει κανένα όφελος για τη χώρα, ούτε για τους Ουκρανούς, ούτε για τους Ευρωπαίους να υπάρξει μια περαιτέρω πολεμική εμπλοκή κανενός από εμάς. Και βεβαίως, έξω τα στρατεύματα του Πούτιν από την Ουκρανία.

Εμείς καταγγέλλουμε εκ προοιμίου την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι θα προσπαθήσει προεκλογικά να ρίξει την ακρίβεια είτε στον Πούτιν είτε στην ΕΕ είτε στη διεθνή κρίση στην αγορά της ενέργειας, που είναι πραγματική. Αλλά γιατί καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, και την προηγούμενη, όλο το σύστημα, αν ήταν απλά ότι ένας πόλεμος, μία παγκόσμια ενεργειακή κρίση αυξάνει το κόστος και έτσι αυξάνονται και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ κατανοητό θα ήταν, όμως τι βλέπουμε σε αυτή τη χώρα; Οι τιμές του ρεύματος στη λιανική αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι αυξάνεται το κόστος της ενέργειας, το οποίο σημαίνει ότι κάποιοι κερδοσκοπούν. Και ξέρουμε ποιοι είναι. Είναι οι 3 ιδιωτικές εταιρείες που παράγουν ρεύμα και η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ. Η Κυβέρνηση τα λέει η ίδια. Χαίρεται λέει ο κ. Χατζηδάκης που ανεβαίνει η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ γιατί λέει αυτό δείχνει ότι έχει κερδοφορία. Γιατί να έχει κερδοφορία αυτή τη στιγμή μία επιχείρηση που πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα; Δεν θα έπρεπε. Για να ανεβαίνουν σημαίνει ότι έχεις μονοπωλιακή εξουσία πάνω στους καταναλωτές, στους αγρότες, στους μαγαζάτορες, στα νοικοκυριά. Γι’ αυτό καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ότι χρησιμοποιεί την κρίση στην Ουκρανία, την παγκόσμια ενεργειακή κρίση για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι «η παρέα σας κ. Μητσοτάκη, η παρέα της Μητσοτάκης Α.Ε. τρώτε με χρυσά κουτάλια». Ακόμα και αυτοί οι μαγαζάτορες που κατάφεραν να μην κλείσουν από την κρίση του χρέους τώρα κλείνουν λόγω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Είναι μία ξεκάθαρη καταγγελία».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο