Γ. Βαρουφάκης στην Κεντρική Προσυνεδριακή εκδήλωση του ΜέΡΑ25 στην Αθήνα: Η Ρήξη είναι η μόνη απάντηση στην κρίση. Φτάνουν πια οι ήττες, προχωράμε!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
16 Δεκ, 2021

Κεντρική Προσυνεδριακή Εκδήλωση του ΜέΡΑ25 πραγματοποίηθηκε στην Αθήνα με ομιλία του Γραμματέα Γιάνη Βάρουφάκη στο Τριανόν.

Την εκδήλωση άνοιξε η Ελένη Δεληγιάννη Μέλος Πολιτικής Γραμματείας που τόνισε ότι ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στη συμμαχία δουλοπαροικίας και εκφασισμού της κοινωνίας και ότι ο ρόλος του ΜέΡΑ25 γίνεται πιο σημαντικός και επίκαιρος για να προχωρήσει σε ρήξη με την ολιγαρχία. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Μιχαέλα Τσοχαντζή Μέλος της Νεολαίας του ΜέΡΑ25 που ανέφερε χαρακτηριστικά πως ανήκει σε μια γενιά που βίωσε τα μνημονιακά χρόνια με πολιτικές που καταδίκασαν τη γενιάς αυτή και περιόρισαν τα δικαιώματα της. «Ξέρουμε ότι ακόμα κι αν κόψουν όλα τα λουλούδια, η Άνοιξη στο τέλος θα ρθει μαζί με όλα της τα χελιδόνια» υπογράμμισε το μέλος της νεολαίας του κόμματος.

Ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στη προσυνεδριακή εκδήλωση του ΜΕΡΑ25. Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε η Τζουλιάνα Τσίτα, Γραμματέας του νεοϊδρυθέντος ΜέΡΑ25 Γερμανίας, που τόνισε πως μόνο μέσα από την προσπάθεια όλων μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε μαζί μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη. Ενώ ο Έρικ Έντμαν, Πολιτικός Διευθυντής DiEM25, υπογράμμισε ότι η ριζοσπαστικόποιηση είναι το σημαντικότερο κομμάτι του μέλλοντος του πανευρωπαϊκού κινήματος μας. «Μόνο μέσα από την ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είναι σήμερα μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε την Ευρώπη» ανέφερε ο Πολιτικός Διεθυντής του κινήματος.

Ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στη προσυνεδριακή εκδήλωση του ΜΕΡΑ25. Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Γιάνης Βαρουφάκης Γραμματέας ΜέΡΑ25 για την ομιλία του:
«Η άλλη Ευρώπη δεν είναι απλά εφικτή, είναι ήδη εδώ με το ΜέΡΑ25. Από την ώρα που οι κυβερνήσεις μας μετέτρεψαν τα κοινοβούλια σε θέατρα, εμείς παίρνουμε θέατρα και τα κάνουμε κοινοβούλια σε όλη την Ευρώπη. 
 
Από όλα αυτά που λένε ότι τους τρομάζουν, ένα πράγμα τους τρομοκρατεί, η δημοκρατία. Κάνουν τα πάντα για να εναλάσσονται στην εξουσία κόμματα ταγμένα στην ολιγαρχία, ώστε να μην υπάρξει καμία πλέον πολιτική, δημοκρατική διάσταση στη λήψη των αποφάσεων. 
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι φτιαγμένη για να μην υπάρχει δημοκρατία.
 
Είχαμε μια μεγάλη ευκαιρία το 2015 για να ξανασχεδιάσουμε ως ευρωπαίοι την αρχιτεκτονική ενός νομίσματος που ήταν φτιαγμένο για να μην μπορούν να μεταφέρουν σοβαρά κομμάτια πλούτου από τους πολύ λίγους στους πολλούς.
 
Για να υπάρξει διαφωτισμός λοιπόν, πρέπει να διατηρηθεί έστω μια μικρή φλόγα φωτός στις βάναυσες αυτές μέρες, γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 είναι εδώ.

Η εναλλακτική μας σε αυτή την Ευρώπη του “δεν υπάρχει εναλλακτική”, ήταν η Πράσινη Νέα Συμφωνία. Ξέραμε ότι δεν θα την εφαρμόσουν, όμως θέλαμε να δείξουμε ότι ενώ θα μπορούσαν να τα πράξουν, επιλέγουν να μην το κάνουν, αυτό απελευθέρωνε και ριζοσπαστικοποιούσε πολύ κόσμο. 

Ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στη προσυνεδριακή εκδήλωση του ΜΕΡΑ25. Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Λέγαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είτε θα εκδημοκρατιστεί, είτε θα διαλυθεί. Μας έχουν όμως πλέον αποδείξει, ότι προτιμούν να καταστραφεί το σύμπαν, παρά να εκδημοκρατιστεί αυτή η Ευρώπη. 

 Περνάμε στην πεποίθηση λοιπόν πλέον, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτως ή άλλως διαλύεται. Από το χάσμα Βορρά – Νότου, τώρα περνάμε και στο χάσμα Δύσης – Ανατολής, αλλά παράλληλα υποφέρουν μέχρι και πολλοί γερμανοί πολίτες. Και τα πράγματα δεν αλλάζουν στην Ευρώπη, ούτε στη Γερμανία, ο κ. Σόλτς συνεχίζει το έργο της κ. Μέρκελ.
 
Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μεταρρυθμίζεται, πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα πλέον, ανατρέπεται.
 
Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει και στην Ελλαδα, από τότε που ιδρύσαμε το ΜέΡΑ25. Από τον Αύγουστο του 2018 (το 3ο και κυρίως το 4ο μνημόνιο του κ. Τσίπρα) έχουν καταφέρει να μετατρέψουν την πτώχευση των πολλών, στην κερδοφορία των λίγων. Εξάγουν πλούτο από τους λίγους, από την χρεοκοπία των πολλών. 
 
Υπάρχει λοιπόν ένα ποσοστό πολιτών που κερδίζουν σήμερα από αυτή την κατάρρευση. Ξεχάστε λοιπόν το σύνθημα ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε αδέρφια, δεν είναι έτσι, δεν αφορούν όσα λέμε όλους, αφορούν τους μη προνομιούχους. Ο λόγος μας, το πρόγραμμα μας είναι γι’ αυτούς. 
 
Την ίδια στιγμή, μόνο χρέος εκδίδει αυτή η Κυβέρνηση, το μόνο που έχει να συνεισφέρει αυτή η Κυβέρνηση στην Ελλάδα, είναι χρέος. Απαιτούν ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Μητσοτάκης να τους χειροκροτάμε κιόλας επειδή δανείζονται!

Ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στη προσυνεδριακή εκδήλωση του ΜΕΡΑ25. Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Μας ρωτούν αν θα μπούμε στο παραμύθι της προοδευτικής διακυβέρνησης για να ρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θυμόμαστε πάντα αυτά τα κόμματα πυλώνες του προοδευτικού χώρου προεκλογικά χωρίς να υπάρξει ποτέ προγραμματικός διάλογος με τα μικρά κόμματα της αριστεράς για το τι θα γίνει, να κάνουν τέτοια καλέσματα. Κάποτε το κόμμα πυλώνας ήταν το ΠΑΣΟΚ, σήμερα έιναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι ΠΑΣΟΚοΣΥΡΙΖΑ και είναι ο μεγαλύτερος αρωγός της ολιγαρχίας, όπως ακριβώς και το SPD στη Γερμανία.

 Πάντοτε τοποθετούνται λίγο πιο προοδευτικά τα κόμματα αυτά από την κεντροδεξιά, δεν είναι ίδιοι, αλλά η απόσταση τους είναι τόσο μικρή που προσπαθούν να πείσουν τους ολιγάρχες ότι δεν έχουν κάτι να χάσουν αν εκλεγούν. Μετακομίζοντας σε όλο πιο δεξιές, σε πιο αντιλαϊκές πολιτικές. Πόσο δεξιά πρέπει να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει τον κόσμο ότι αυτή η λογική δεν πάει άλλο;
 
Το 2008 η εργατική τάξη είχε γύρω στα 112 δις εισόδημα, οι μισθωτοί, σήμερα είμαστε στα 75! Την ίδια στιγμή οι τιμές, αν ακούσουμε την ΕΛΣΤΑΤ, είναι χαμηλότερα σήμερα, καλά μιλάμε σοβαρά; Αυτά λένε τα στατιστικά της τρόικας! Τα ίδια κάνουν και με την ανεργία που άλλοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, άλλο αριθμό δίνει η ΕΛΣΤΑΤ και λέει ψέματα.
 
Βρισκόμαστε σε κατάσταση κατοχής και σε αυτήν έρχεται τώρα να προστεθεί και η ακρίβεια, η οποία έρχεται απ’ έξω αλλά εδώ η ολιγαρχία λειτουργεί ως επιταχυντής της. Αυτή η επιτάχυνση της εισαγόμενης ακρίβειας θα χτυπήσει αυτούς τους ανθρώπους που ήδη βίωναν την φτωχοποίηση, αυτούς τους ανθρώπους ποιος θα τους στηρίξει; 
 
Είναι αδύνατον να πείσεις κάποιον, αν ο μισθός του εξαρτάται από τον να μην πειστεί. Αυτή η κατάσταση επικρατεί στα μέσα μαζικής εξαπάτησης και στο Κοινοβούλιο. 
 
Δεν αρκεί η αντίσταση, ούτε η υπεύθυνη ανυπακοή. Είναι απαραίτητες, είναι ο τρόπος με τον οποίο πορευόμαστε, αλλά δεν είναι ο προορισμός μας. Πρέπει να ορίσουμε το σύστημα με το οποίο παλεύουμε. Εμείς είμαστε εδώ για να ανατρέψουμε αυτό το σύστημα και χρειαζόμαστε και ένα όραμα, για το σύστημα που θα το αντικαταστήσει, με δύο αγορές τουλάχιστον που πρέπει σίγουρα να εκλείψουν, η αγορά εργασίας και η αγορά χρήματος. 
 

Σεβόμαστε το ΚΚΕ που παλεύει για την αντικατάσταση αυτού του συστήματος με ένα μη εκμεταλλευτικό σύστημα. Συμφωνούμε στην ανάγκη ανατροπής του συστήματος, έχουμε όμως συγκεκριμένες διαφορές, αναλυτικές (γερμανικός ιμπεριαλισμός και τεχνοφεουδαρχία), στρατηγικές (υπεύθυνη ανυπακοή) και ιδεολογικές (πράσινη μετάβαση, περιβάλλον, εξορύξεις, λιγότερη μεγένθυση, ρόλος κόμματος).

Η Ρήξη είναι η μόνη απάντηση στην κρίση. Φτάνουν πλέον οι ήττες, προχωράμε.»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο