Γ. Βαρουφάκης στην ΕφΣυν: Μετά την Κούβα θα έχω συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μεξικού, Άντρες Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ

Αναδημοσιεύσεις
28 Ιαν, 2023

Το εγχείρημα, που πρωτοξεκίνησε με τη Διακήρυξη της Αθήνας τον περασμένο Μάιο (όπου εκ μέρους του ΜέΡΑ25, με τον Τζέρεμι Κόρμπιν και την Ετσε Τεμέλκουραν, διακηρύξαμε την ανάγκη ίδρυσης Νέου Κινήματος Αδεσμεύτων), έχει συναρπάσει σειρά προοδευτικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική όπου ζητούν από την Προοδευτική Διεθνή να συντονίσει αυτές τις προσπάθειες.

Αυτές τις μέρες δεν είδαμε τον κ. Βαρουφάκη στη Βουλή. Δεν τον είδαμε καθώς ήταν σε προγραμματισμένο ταξίδι στην Κούβα, προσκεκλημένος της εκεί κυβέρνησης, ως εκπρόσωπος (ο ίδιος) της Προοδευτικής Διεθνούς, για να συνομιλήσουν για το Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων το οποίο επιδιώκει να οικοδομήσει το ΜέΡΑ25. Εξάλλου το κόμμα φέρει και το διεθνές αδερφάκι του, το DiEM25, και οι κινήσεις του έχουν πάντα και παγκόσμιο πρόσημο. Επιστρέφοντας ωστόσο στα δικά μας, με τις εκλογές να είναι προ των πυλών, την προεκλογική περίοδο να έχει ξεκινήσει, σκάνδαλα να είναι ανοιχτά και να συμβαίνουν ταυτόχρονα πρωτοφανή πράγματα στη χώρα (από τα κλειδωμένα γάλατα μέχρι τις απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων και τις κυβερνητικές υποκλοπές), το ΜέΡΑ25 έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με κόμματα και οργανώσεις για τυχόν κοινή κάθοδο στις εκλογές. Ο γραμματέας του κόμματος απαντάει σε όλα τα παραπάνω.

της Νόρας Ράλλη

Εχουμε ένα πλήθος σκανδάλων με τελευταίο αυτό των υποκλοπών, με συνεχείς εξελίξεις. Πιστεύετε πως σε ένα άλλο κράτος, αυτό θα είχε οδηγήσει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό;

Εξαρτάται από το κράτος. Στην Βρετανία, στην Γερμανία ή στην Αυστρία, ο πρωθυπουργός θα είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση χωρίς δεύτερη κουβέντα. Στην Πολωνία ή στην Ουγγαρία, όπου ο αυταρχισμός καλά κρατεί, ο πρωθυπουργός θα έβγαινε και ενισχυμένος. Το ΜέΡΑ25, από τον Σεπτέμβρη του 2019, στηλιτεύουμε τον κ. Μητσοτάκη ως τον Αρχιερέα του Ορμπανισμού στην Ελλάδα.

Θεωρείτε ότι έχει επίδραση στο εκλογικό σώμα;

Δυστυχώς όχι αυτή που θα έπρεπε. Για αυτό δεν φταίει ο λαός. Φταίνε τα 13 χρόνια πλήρους εξευτελισμού του Κοινοβουλευτισμού, τα «ναι σε όλα» από πολιτικούς του φάσματος ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν στους φασίστες πάτημα να λένε «όλοι ίδιοι είναι» και, εν συνεχεία, στον Κ. Μητσοτάκη να κλείνει το μάτι λέγοντας «ε, αφού όλοι είμαστε ίδιοι, ψηφίστε εμένα που τα πάω καλύτερα με την διεθνή ολιγαρχία ώστε να σας εξασφαλίσω σταθερότητα, και κάποια περισσότερα ψίχουλα που θα σας ρίξω.»

Τι θεωρείτε πως επηρεάζει (από τα όσα συμβαίνουν) τους πολίτες, ειδικά σε αυτήν την περίεργη προεκλογική περίοδο;

Η συστηματική λεηλασία του από την ολιγαρχία κι ο φόβος μπροστά στην μετεκλογική επιδείνωσή της υπό μια συγκυβέρνηση που, είτε με «νεοφιλελεύθερο» είτε με «προοδευτικό» πρόσημο, θα συνεχίζει να βάζει πλάτες σε εκείνους που τους λεηλατούν.

Εδώ που έχουμε φτάσει, χωράνε μικροκομματικές προσδοκίες; Ρωτώ, καθώς το ΜεΡΑ25 έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης ή κι εκλογικής σύμπραξης με ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ και ευρύτερες ριζοσπαστικές δυνάμεις…

Ακριβώς επειδή δεν χωράνε «μικροκομματικές προσδοκίες», ιδίως μεταξύ όσων από εμάς τιμούμε την απλή αναλογική, το ΜέΡΑ25 ένα χρόνο τώρα όχι μόνο αφήνει «ανοικτό το ενδεχόμενο συζήτησης» αλλά επιδιώκουμε τον ειλικρινή και ουσιαστικό προγραμματικό διάλογο με κάθε κόμμα που αυτο-αποκαλείται προοδευτικό.

Από τότε, αποδείξαμε πως ό,τι λέγαμε το εννοούσαμε: ειλικρινή διάλογο με στόχο την προεκλογική σύγκλιση με μίνιμουμ κοινό πρόγραμμα ρήξης. Αυτόν τον διάλογο κάνουμε με γκάμα κινήσεων, οργανώσεων και κομμάτων. Το ότι αυτά ανήκουν στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς οφείλεται στο γεγονός ότι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησαν, για διαφορετικούς λόγους, να συμμετάσχουν σε αυτόν τον διάλογο.

Πώς βλέπετε να προχωράνε αυτές οι συζητήσεις;

Προχωρούν καλά.

Ποιο θα ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;
Η επιστροφή της ελπίδας για μια βαθιά, μετωπική ρήξη με την ολιγαρχία.

Αποκλείετε κάθε πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την απέκλεισε όταν, στην ειλικρινή μας πρόσκληση για προγραμματικό διάλογο, μας παρέπεμψε για μετά τις εκλογές – όταν, βέβαια, θα είναι αδύνατον να εκπονηθεί (εντός τριημέρου) οποιοδήποτε συνεκτικό, αντι-ολιγαρχικό κυβερνητικό πρόγραμμα.

Ποιο θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της νέας κυβέρνησης;

Η κατάργηση των μνημονιακών ψευτο-αγορών («Ηρακλής», Χρηματιστήριο Ενέργειας κλπ) που αποτελούν το δόρυ της λεηλασίας των πολιτών – και του Μητσοτακικού παρακράτους που την υποθάλπει. Είναι τα δύο βήματα που θα σηματοδοτούσαν την πραγματική πρόθεση μιας κυβέρνησης να πάρει το μέρος των πολιτών απέναντι στα αρπακτικά και να δρομολογήσει την ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας.

Τι περιμένετε από το ταξίδι σας στον Κούβα;

Δεν πρόκειται για εθιμοτυπική επίσκεψη αλλά για τριήμερη συνάντηση εργασίας με την Κουβανική κυβέρνηση, η οποία με προσκάλεσε να συνεργαστούμε, ως εκπρόσωπο της Προοδευτικής Διεθνούς, με ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο: Την οικοδόμηση ενός Νέου Κινήματος Αδεσμεύτων.

Ο λόγος; Όπου και να κοιτάξουμε, βλέπουμε τα σύννεφα του πολέμου (θερμού και ψυχρού) να πυκνώνουν ενώ τις χώρες μας τις καταπίνει είτε το ΝΑΤΟ είτε κάποιο άλλο μπλοκ. Παράλληλα, το χρέος, η ανισότητα κι η κλιματική καταστροφή θριαμβεύουν την ώρα που η δημοκρατία στη Δύση έχει γίνει ανάμνηση.

Το εγχείρημα, που πρωτοξεκίνησε με την Διακήρυξη της Αθήνας τον περασμένο Μάιο (όπου εκ μέρους του ΜέΡΑ25, με τον Τζέρεμι Κόρμπιν και την Έτσε Τεμέλκουραν, διακηρύξαμε την ανάγκη ίδρυσης Νέου Κινήματος Αδεσμεύτων), έχει συναρπάσει σειρά προοδευτικών κυβερνήσεων στην Λατινική Αμερική όπου ζητούν από την Προοδευτική Διεθνή να συντονίσει αυτές τις προσπάθειες.

Απόδειξη πως το ενδιαφέρον δεν εξαντλείται με την Κούβα είναι ότι την επόμενη Τρίτη, 31/1, θα έχω συνάντηση με τον Πρόεδρο Άντρες Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ ο οποίος με προσκάλεσε στο Μεξικό να συζητήσουμε το ίδιο θέμα πριν επιστρέψω στην Αθήνα. Αντίστοιχες συναντήσεις προγραμματίζονται με τους Προέδρους της Χιλής και της Κολομβίας – ο οποίες, βέβαια, θα πρέπει να περιμένουν τις δικές μας εκλογές. Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα από το οποίο θα εξαρτηθούν πολλά.

Πηγή: efsyn.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο