Γιάνης Βαρουφάκης: ΜέΡΑ25 και Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας μαζί για ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων

Συνεντεύξεις - videos
27 Ιαν, 2023

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της επίσκεψής του στην Κούβα, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συνιδρυτής της Προοδευτικής Διεθνούς Γιάνης Βαρουφάκης, είχε διμερή συνάντηση με την Yπουργό Οικονομικών της Κούβας Meisi Bolaños Weiss και το επιτελείο της. Κατά τη συνάντηση, διάρκειας μιαμισης ώρας, έγινε από τις δύο πλευρές πλήρης ενημέρωση για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Κούβα και η Ελλάδα.

Ακολούθησε επίσκεψη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 στο κτίριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, όπου είχε συνάντηση με τον Πρώτο Γραμματέα Roberto Morales Ojeda και τον Γραμματέα του Τομέα Διεθνών Σχέσεων Emilio Lozada.

Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα γεωστρατηγικής, οικονομικής πολιτικής, και διεθνών σχέσεων. Οι δύο πλευρές μοιράστηκαν εκτιμήσεις για το ρόλο χωρών όπως η Κίνα, η Τουρκία, και οι ΗΠΑ, και εκφράστηκε ο κοινός φόβος για ένα Νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Oι Κουβανοί οικοδεσπότες δήλωσαν το μεγάλο τους ενδιαφέρον για την πρόταση (εκ μέρους της Προοδευτικής Διεθνούς) για ένα Νέο Κίνημα Αδέσμευτων και πρόσθεσαν ότι θεωρούν το ΜέΡΑ25 τον πιο σταθερά προσκείμενο και υποστηρικτή της Κουβανικής Επανάστασης πολιτικό φορέα.

Οι δύο πλευρές συμφωνήσανε να ξεκινήσουν μια μόνιμη και συστηματική συνεργασία ανάμεσα στα δύο κόμματα. Όπως είπε επί λέξη ο Γραμματέας της Πολιτικής Γραμματείας, «σήμερα είναι μόνο η αρχή».

«Μετά από μία δίωρη συνάντηση με την υπουργό Οικονομικών της Κούβας και πριν συναντήσω τον Πρόεδρο της Κουβανικής Δημοκρατίας, επισκέφθηκα τα γραφεία της Πολιτικής Γραμματείας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Είχαμε μία συζήτηση πάνω από μία ώρα, αντικείμενο της οποίας ήταν η οικονομική και γεωστρατηγική κατάσταση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο αντίκτυπος που έχει στην κρίση χρέους παγκοσμίως και βασικά η κοινή μας πεποίθηση ότι υπάρχει μία τεράστια πολιτική ανάγκη, οικονομική ανάγκη, ηθική ανάγκη για ένα νέο Κίνημα Αδεσμεύτων.

Συμφωνήσαμε ότι θα δουλέψουμε μαζί και μου ζητήθηκε να υπάρξει ένας συνεχής δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του ΜέΡΑ25 και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας».

Το απόγευμα ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Δανάη Στράτου γίνανε δεκτοί στο προεδρικό μέγαρο για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κούβας Miguel Diaz-Canel.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο