Γ. Βαρουφάκης σε ΠΟΘΑ: Η υποβάθμιση των καλλιτεχνών από την Κυβέρνηση συνιστά κοινωνική υποβάθμιση – Πρέπει να υπάρξει άμεσα απόσυρση του ΠΔ για τους καλλιτέχνες

Δραστηριότητα
05 Ιαν, 2023

Συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος είχε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος Κλέωνα Γρηγοριάδη, τον Συντονιστή της Κεντρικής Επιτροπής Κώστα Ντάσκα, τον Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέξη Σμυρλή, τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25 και ηθοποιό, Μαρία Καρακίτσου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας,  οι Κεχαγιόγλου Κώστας, πρόεδρος και Αποστολάρας Φώτης, Γραμματεας της ΠΟΘΑ και οι Παπαδόπουλος Χάρης, Δημητροπούλου Εύη, Στάλη Συμεών, Λάσκαρης Βαγγέλης, Στυλιανού Σοφία και Μίρκα Παλαβού-Χέσπερ.

Οι εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου αναφέρθηκαν στο ΠΔ που υποβαθμίζει τις σπουδές τους και έκαναν λόγο για ένα ακόμα χτύπημα στον πολιτισμό. “Πρόκειται για μια υποτίμηση του επιπέδου των σπουδών των καλλιτεχνικών σχολών που είναι χαρακτηρισμένες ως ανώτερες, καθώς το ΠΔ παρασύρει το σύνολο των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών”  επισήμαναν οι εκπρόσωποι της ΠΟΘΑ, του ΣΕΗ, της ΕΕΣ, του ΣΕΧΩΧΟ, του “Κάτω από τη σκηνή”, του ΣΕΔΡΑΤΕ και των σπουδαστών/τριών, ενώ προανήγγειλαν νέες κινητοποιήσεις για τις 10/1.

Οι εκπρόσωποι των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού απαιτούν την απόσυρση του ΠΔ για τις καλλιτεχνικές ειδικότητες που, όπως τόνισαν, προσβάλλει τους καλλιτέχνες και ζητούν την έναρξη ενός θεσμικού διαλόγου για την τριτοβάθμια, ανώτατη καλλιτεχνική εκπαίδευση, ζητώντας έως τότε την διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος με την βαθμίδα της “ΤΕ”. Τέλος υπογράμμισαν την οργή που υπάρχει στον καλλιτεχνικό κόσμο για την συνολική αντιμετώπιση τους ακόμα από την εποχή της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως οι άνθρωποι του ΜέΡΑ25 αφουγκράζονται την δίκαιη οργή των καλλιτεχνών και ότι όλη η κοινωνία εξοργίζεται με αυτά που γίνονται. “Η υποβάθμιση των καλλιτεχνών από την Κυβέρνηση, συνιστά κοινωνική υποβάθμιση και το αίτημα σας πρέπει να δικαιωθεί άμεσα” επισήμανε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συμπλήρωσε πως πρέπει να υπάρξει απόσυρση του ΠΔ “αν και αυτή η Κυβέρνηση δεν δείχνει καμία ευαισθησία σε τίποτα, γι’ αυτό πρέπει να το ανατρέψουμε στην πράξη”.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε ακόμα στην πρόταση του ΜέΡΑ25 για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, με μία “συνομοσπονδία” υπαρχουσών καλλιτεχνικών δομών υπό μία “ομπρέλα” μιας τέτοιας ανώτατης δημόσιας σχολής, στα πρότυπα κι άλλων αντίστοιχων σχολών στο εξωτερικό. “Παρακολουθούμε τον χώρο σας και είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις για το μετά την ήττα της Κυβέρνησης σε αυτή την προσπάθεια της να παραδώσει και τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού στην ιδιωτικομανία, συνεχίστε οργισμένα” κατέληξε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Τέλος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Κλέων Γρηγοριάδης αναφέρθηκε κι αυτός σε μια απόφαση που γυρνάει πίσω 40 χρόνια τους ανθρώπους της τέχνης, επειδή οι τέχνες οδηγούν προς την ελευθερία της ανθρωπότητας, “αλλά η Κυβέρνηση πορεύεται με το δόγμα από την εποχή της πανδημίας ακόμα ας πεθάνουν”“Μια τόσο απολίτιστη Υπουργός Πολιτισμού έπρεπε να βρει μια τόσο απολίτιστη Πρόεδρο Δημοκρατίας για να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε αυτό το κατάπτυστο ΠΔ” επισήμανε καταληκτικά ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Το ΜέΡΑ25 θα συνεχίσει να παλεύει μαζί με τους καλλιτέχνες για την ανατροπή αυτού του επαίσχυντου ΠΔ και για να ανοίξει επιτέλους πραγματικά η συζήτηση για την ίδρυση δημόσιας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο