Γ.Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση μας οδηγεί σε χειρότερη οικονομική κρίση από αυτή του 2011

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
09 Απρ, 2020

«Εάν η κυβέρνηση δεν θέσει βέτο στο «Eurogroup» και συμφωνήσει με όσα μας είπε πριν λίγο εδώ στη βουλή ο κ.Σταϊκούρας, θα έχει βάλει ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες ανάκαμψης της χώρας μας και θα την οδηγήσει σε χειρότερη οικονομική κρίση από αυτή του 2011» τόνισε μεταξύ άλλων σε παρέμβαση του στη βουλή ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κ.Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ενημέρωση του σώματος από τον υπουργό Οικονομικών κ.Γ.Σταϊκούρα για τις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα ο κ.Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι ιστορικής σημασίας καθώς σήμερα κρίνεται αν η ΕΕ θα έχει μέλλον ή όχι. Ωστόσο υπάρχει μια ασύλληπτη ανευθυνότητα από πλευράς της και ολιγωρία, καθώς δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το βασικό σφάλμα της που ξεκίνησε το 2010. Υπάρχει – σημείωσε – κάτι χειρότερο από μια μη απόφαση στο σημερινό Eurogroup, η απόφαση με τον ESM ως νεκροθάφτη της ΕΕ. Χρειαζόμαστε μια αμοιβαιοποίηση του χρέους της ΕΕ, όχι έναν ESM που θα οδηγήσει σε ντόμινο καταρρεύσεων. Το παιχνίδι όμως του ευρωομολόγου δυστυχώς έχει ήδη πουληθεί, οπότε ακόμα και χωρίς μνημονιακά προαπαιτούμενα στον ESM θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος μας, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε του χρόνου σε μια δημοσιονομική προσαρμογή και λιτότητα που θα είναι χειρότερη από αυτήν του 2011.

Με μια τέτοια πιθανή έκβαση, τόνισε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, μπορεί να μην έχουμε τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία, όμως θα τους έχουμε από την πείνα. Μετά από 10 χρόνια μνημονίων θα οδηγηθούμε σε μια πραγματική κρίση πείνας. Θα θέσει λοιπόν ο κ. Σταϊκούρας σήμερα βέτο, μιας και ο κ. Κόντε θα υποχωρήσει όπως έκανε ήδη ο κ. Μακρόν; Αν συμφωνήσει σήμερα ο κ. Σταϊκούρας θα έχει βάλει ταφόπλακα στην οποιαδήποτε ελπίδα ανάκαμψης της χώρας και θα έχει συμβάλει στην διάλυση της ΕΕ. Μια αργή και βασανιστική αποδόμηση της ΕΕ όπου ο λαός μας θα μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην χρεοδουλοπαροικία και περισσότερα μας θα φεύγουν στο εξωτερικό.

Και συμπλήρωσε: Επιπλέον τα διάφορα οχήματα ειδικού σκοπού που προτείνονται τώρα είναι ανοησίες, η ΕΚΤ πρέπει να εκδώσει και να εγγυηθεί ένα ομόλογο ύψους 1 τρις και διάρκειας 30 ετών, ώστε να κερδίσουμε χρόνο μέχρι τότε και να αποφασίσουμε για την ομοσπονδοποίηση. Αν δεν μπορούμε σήμερα να αποφασίσουμε κάτι τέτοιο με προοπτική 30 ετών η ΕΕ θα διαλυθεί. Το βέτο λοιπόν και η υπεύθυνη ανυπακοή είναι ο μόνος δρόμος για την διάσωση της ΕΕ και την επιβίωση της χώρας μας. Κι εμείς θα το στηρίξουμε, δεν θα φωνάζουμε “βάστα Χούκστρα” όπως κάνατε εσείς το 2015.

Παράλληλα έχει σημασία εσείς να ρίξετε τώρα και την τελευταία ρανίδα των πυρομαχικών σας στη μάχη της κρίσης του κορωνοϊού αλλιώς το αναγκαίο ποσό διαρκώς θα αυξάνει εκθετικά. Όχι όμως από το “μαξιλαράκι” του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αγκάθια γιατί είναι ένα μνημονιακό δάνειο. Αξιοποιείστε όμως αυτή την εξαιρετική ευκαιρία για να πετάξετε στα σκουπίδια τις ανόητες μνημονιακές δεσμεύσεις της προκαταβολής φόρου φερ’ ειπείν, παγώστε άμεσα τον “Ηρακλή” που ήδη πέθανε. Μην εμμένετε στην ανεύθυνη λογική του μνημονιακού δικομματισμού ότι με κάποια διαπραγμάτευση κάποιων όρων θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να σκίσετε εσείς, τα μνημόνια.

Και ο κ.Βαρουφάκης κατέληξε λέγοντας: Δυστυχώς όμως ο κ. Σταϊκούρας ήδη απεμπόλησε το μοναδικό όπλο, την μόνη διαπραγματευτική δύναμη που είχε για να δώσει τη σημερινή μάχη λέγοντας πως δεν σκοπεύει ουσιαστικά να βάλει βέτο (για να μην πάει τη χώρα δήθεν σε “συνθήκες 2015”). Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά μας οδηγεί σε συνθήκες 2011 όταν το ΠΑΣΟΚ έβαλε την χώρα στο γύψο. Ξεχνάτε ότι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στο 15′ όπως λέτε, είναι ακριβώς οι ίδιοι που σήμερα βάζουν βέτο στο Eurogroup και οδηγούν στην διάλυση της ΕΕ. Μην κρύβεστε πίσω από την ανευθυνότητα και την ολιγωρία τους, οι αυτόματοι σταθεροποιητές είναι ακριβώς η ομολογία της αποτυχίας και της ΕΕ και της Κυβέρνησης της ΝΔ, χρειάζεται άμεσα εμπροσθοβαρής δημοσιονομική επέκταση.

Τέλος να σημειώσουμε ότι σε Tweet του ο κ.Βαρουφάκης έγραψε: «Κύριε Σταϊκούρα, με το “Δεν θα γίνω Βαρουφάκης” που μου είπατε σήμερα στη Βουλή ανακοινώσατε την αποψινή σας συνθηκολόγηση στο Eurogroup. Μέγα δώρο στον διάδοχο του φίλου σας του Γερούν!»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο