Συνέντευξη του Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη στο ραδιόφωνο του Alpha και στη Ντίνα Μόσχου και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο
***
Για τον χαρακτηρισμό Τσίπρα ότι ενδεχόμενη επτακομματική ή οκτακομματική Βουλή θα είναι γραφική και απαξιωμένη και ότι ένα τέτοιο σκηνικό θα παραπέμπει σε χώρες με απολυταρχικές κυβερνήσεις
Παραξενεύομαι πρέπει να σας πω γιατί, αν θυμάμαι καλά, ο κ. Τσίπρας ψήφισε την απλή αναλογική. Η απλή αναλογική έχει στόχο μια πολυφωνική Βουλή, αντίθετα με το πλειοψηφικό σύστημα με την ενισχυμένη αναλογική. Μπορεί να άλλαξε γνώμη, να είναι εναντίον της απλής αναλογικής τώρα αλλά καλό θα ήταν να μας εξηγήσει γιατί. Η δική μας απλή σκέψη είναι ότι ένα δημοκρατικό σύστημα πρέπει στη Βουλή να μεταφέρει τις φωνές των πολιτών αναλογικά, ανάλογα δηλαδή με το ποιες φωνές υπάρχουν στο λαό μέσα στους πολίτες. Από εκεί και πέρα οι εσωτερικές αντιφάσεις του κ. Τσίπρα είναι κάτι το οποίο πρέπει να το συζητήσετε μαζί του, όχι με εμένα.
Για την κατηγορία Τσίπρα ότι το ΜέΡΑ25-Συμμαχία με τη Ρήξη και τα άλλα κόμματα ήταν που δεν λειτούργησαν με τους κανόνες της απλής αναλογικής και ότι δεν συμμετείχαν τελικά σε αυτό που ήθελε
Εμείς προσπαθήσαμε να τιμήσουμε και την απλή αναλογική και τον Τσίπρα που την ψήφισε. Πώς το κάνεις αυτό; Σε ένα γενικό κάλεσμα «ελάτε να κυβερνήσουμε μαζί» θα μπορούσαμε να έχουμε πει ναι αν είχαμε το γερμανικό Σύνταγμα, αυτό που επέτρεψε μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές σε τρία κόμματα που είχαν μια συνάφεια, να κλειδωθούν σε ένα δωμάτιο για τρείς ολόκληρους μήνες, να σφυρηλατήσουν ένα συνεκτικό πρόγραμμα και όταν ήταν έτοιμοι, φτιάξανε κυβέρνηση Αυτό δεν γίνεται στην Ελλάδα γιατί έχουμε ένα Σύνταγμα, καλώς ή κακώς, που σου λέει Κυριακή οι εκλογές, τη Δευτέρα το πρωί η ΠτΔ δίνει χρίσμα μέχρι την Τετάρτη πρέπει να έχεις δημιουργήσει συγκυβέρνηση, το οποίο σημαίνει ότι δεν προλαβαίνεις να έχεις πρόγραμμα. Οπότε πάρα πολύ σωστά ο κ. Μητσοτάκης, δεν με ακούτε πολύ συχνά να το λέω αυτό, γυρνάει και λέει «τι θα κάνετε, αν ψηφίσετε εμένα ξέρετε τι θα πάρετε, αυτούς; Τι θα πάρετε». Εμείς δύο χρόνια πριν τις εκλογές λέγαμε στον κ. Τσίπρα, στο ΚΚΕ, στο ΠΑΣΟΚ, σε όλους, σε όποιον αυτοχρίζεται προοδευτικός: τι λέτε; Καθόμαστε γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουμε τι θα κάνουμε με τα κόκκινα δάνεια, με το φορολογικό, τι θα κάνουμε με την Παιδεία, με την Υγεία, τι θα κάνουμε γι’ αυτά τα πράγματα; Όχι αναγκαστικά να συμφωνήσουμε αλλά, τουλάχιστον, να εξερευνήσουμε τις πιθανότητες σύγκλισης.
Οπότε, εμείς τιμήσαμε την απλή αναλογική, ο κ. Τσίπρας δεν την τίμησε. Και το αποτέλεσμα είναι ότι έχασε η απλή αναλογική, δεν έχασε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχασε μόνο το ΜέΡΑ25, κάηκε η απλή αναλογική και στη συνείδηση του κόσμου. Εμείς που την στηρίξαμε δεν καταφέραμε να την καταστήσουμε κυρίαρχη στο μυαλό του κόσμου.
Αν αποκωδικοποιήθηκε το πιθανό μήνυμα του κόσμου στις εκλογές του Μαΐου και αν έχει γίνει κάποια αλλαγή στο διάστημα που μεσολάβησε
Και πήραμε το μήνυμα και έχουμε αλλάξει, δεν ξέρω αν έχετε προσέξει την προεκλογική μας καμπάνια είναι εντελώς διαφορετική από ότι ήταν πριν την 21η Μαΐου. Περάσαμε 10 μέρες ομφαλοσκόπησης, δεν μιλάγαμε προς τα έξω, είχαμε μία Κεντρική Επιτροπή που μίλησαν 41 άτομα, όση ώρα ήθελαν. Περάσαμε μία περίοδο αυτοκριτικής στο εσωτερικό πριν βγούμε με την νέα μας καμπάνια. Αλλά το μήνυμα είναι ότι δώσαμε λάθος έμφαση σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στα πάντα λες και ήμασταν κόμμα το οποίο θα ασκούσε εξουσία την επόμενη μέρα. Ίσως φταίω κι εγώ γι’ αυτό γιατί πάντοτε όταν είμαι στη Βουλή ως βουλευτής της αντιπολίτευσης, ως Γραμματέας του ΜέΡΑ25 θέλω να μπορώ να απαντήσω με νομοσχέδιο, “να τι θα έκανα αντί αυτού που κάνει η κυβέρνηση” και να κριθώ από αυτό. Δώσαμε πολύ μεγάλη έμφαση στο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα που οι πολίτες δεν το διαβάζουν ιδίως όταν είσαι μεταξύ του 2 και του 5%.
Ο κόσμος δεν περιμένει από ένα κόμμα που είναι στο 3% να του πει τι θα κάνει αν κυβερνήσει, γιατί ξέρει ότι δεν θα κυβερνήσεις. Αυτό που περίμενε από εμάς είναι αυτό που βλέπουμε τώρα, και υπάρχει μια πολύ θετική ανταπόκριση, ήταν να του πούμε «κοίταξε να δεις, στα όρια του μεγέθους μας και των δυνατοτήτων μας, ξέρεις τι κάναμε τα τελευταία 4 χρόνια στη Βουλή, ποιο κόμμα ήταν αυτό που σου μίλησε για ύφεση 10% όταν ο κ. Σταϊκούρας ή ο κ. Στουρνάρας σου μιλούσαν για 1%, ποιο κόμμα μίλησε για τα κόκκινα δάνεια πριν αρχίσουν να μιλάνε οι υπόλοιποι, ποιο κόμμα πήρε τη συγκεκριμένη και δύσκολη θέση, με πολιτικό κόστος, για τις εξορύξεις». Και το ερώτημα είναι το εξής, εμείς αυτό θέτουμε τους πολίτες: «Αυτή τη φωνή τη θέλετε στη Βουλή; Είναι στο χέρι σας».
Για την κοστολόγηση των κομμάτων – Τι καταλαβαίνει ο πολίτης
Νομίζω ότι ο πολίτης είναι σε καλύτερη θέση να καταλάβει από ότι οι πολιτικοί, ιδίως οι τομεάρχες των οικονομικών των κομμάτων. Συναισθάνεται καλύτερα αυτό που ο άλλος κοστολογεί.
Έχουμε μία κρίση χρέους η οποία ξεκινάει πάλι στην αγορά, στεγαστική στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, στη Γαλλία, θα έρθει και εδώ, γιατί όλοι βασίζονται στην αύξηση των ενοικίων, στην αύξηση των τιμών των ακινήτων, αυτό το τσουνάμι έρχεται. Όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία, αυτά που λένε ότι κοστολογούν και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πεταχτούν στα σκουπίδια. Εμείς στο ΜέΡΑ25 είμαστε το μοναδικό κόμμα της Αριστεράς που ξέρω, παγκοσμίως, που λέμε «δεν υπάρχουν χρήματα». Είμαστε μία χώρα που δεν έχουμε και Κεντρική Τράπεζα, δεν είμαστε η Βρετανία που μπορεί να τυπώσει χρήματα…
Υπάρχουν οι χρηματοδοτικές «ενέσεις»
Αυτές οι «ενέσεις» μετακυλύουν το υπάρχον χρέος με όλο και μεγαλύτερα επιτόκια, αυτό δεν είναι «ένεση» για την οικονομία. Η «ένεση» που έγινε τα τελευταία 2,5 χρόνια που επέτρεψαν στον κ. Μητσοτάκη -λόγω πανδημίας, η πανδημία έσωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη- να δανειστεί 60 δις και να τα ρίξει στην αγορά, αυτό θα το πληρώσουμε, ο λογαριασμός έρχεται.
Σύμφωνα με το ΑΕΠ πάμε μια χαρά και το χρέος το μειώνουμε
Δύο κλάσματα πρέπει να κοιτάμε. Εάν βάζεις στον παρονομαστή το πληθωρισμένο ΑΕΠ, πες ότι έχουμε πληθωρισμό 10% και αυξάνονται όλες οι τιμές 10% κατά μέσον όρο στη χώρα, όντως το ΑΕΠ ανεβαίνει 10%, ο παρονομαστής αυξάνεται 10% το ποσοστό χρέους μειώνεται 10%. Ναι, αλλά το χρέος πρέπει να το αποπληρώσεις όχι από το ΑΕΠ αλλά από τα έσοδα του κράτους, που δεν είναι το ίδιο. Όταν αυξάνεται λόγω πληθωρισμού 10% το ΑΕΠ δεν αυξάνονται 10% και τα έσοδα του κράτους γιατί αν ο μικρομεσαίος πρέπει να πληρώσει φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, σούπερ μάρκετ, φροντιστήρια, για τον άνθρωπο που πληρώνει, τον μικρομεσαίο, δεν είναι ο μέσος όρος του εισοδήματος, είναι κάτω από τον μέσο όρο, γιατί οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους, το είπε και ο Στουρνάρας πρόσφατα δεν το λέω μόνο εγώ, θα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Άρα ο παρονομαστής που πρέπει να κοιτάμε δεν είναι το ΑΕΠ, πρέπει να είναι τα εν δυνάμει έσοδα του κράτους, γιατί από αυτά αποπληρώνονται οι φόροι. Αυτά θα αυξάνονται πολύ πιο αργά από ότι το πληθωρισμένο ΑΕΠ. Είναι ξεκάθαρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ξέρει αυτό, περιμένει να τελειώσουν οι εκλογές, να συμφωνηθεί το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και μετά θα έρθουν με πολύ άγριες διαθέσεις, τροϊκανικού χαρακτήρα, θα πάρουν τον προϋπολογισμό του κ. Μητσοτάκη και θα διαγράφουν γραμμή γραμμή και αυτό θα φέρει μία μεγάλη ασφυξία στους ανθρώπους που έχουν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία τον Μάιο και τώρα ξανά μεθαύριο, γιατί θα χάσουν την πρόσβαση στην ρευστότητα πάνω την οποία χτίστηκε αυτή η φούσκα που έκανε τον κ. Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή τόσο επικυρίαρχο του πολιτικού παιγνίου.
Το μήνυμα στους ψηφοφόρους και να θα καταφέρει να μπει στη Βουλή του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη την Κυριακή
Χαίρομαι πάρα πολύ όταν οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν ότι δεν μπαίνουμε, γιατί την πατήσανε τόσο φριχτά την 21η Μαΐου, που μας λέγανε «μπαίνετε με τουλάχιστον 4%, καβαλάτε το 5%». Γι’ αυτό σας παρακαλώ, δώστε μου κι άλλες δημοσκοπήσεις που να μας δείχνουν στο 1%, στο 0 γιατί έτσι ανακουφίζομαι.
Αυτό που εγώ βλέπω ότι έχουμε πάρα πολύ μεγάλη στήριξη από ανθρώπους δεν μας στήριζαν πριν από μία εβδομάδα. Θα είδατε το κείμενο των 66 προσωπικοτήτων της Αριστεράς. Παίρνω τηλεφωνήματα από ανθρώπους που, δεν δικαιούμαι να πω το όνομά τους και, δεν πίστευα ποτέ ότι θα μου έλεγαν δουλεύουμε και στηρίζουμε γιατί, μπορεί να διαφωνούν μαζί μας αλλά αυτή η φωνή πρέπει να είναι στη Βουλή, γιατί είναι μία σοβαρή φωνή, είναι η φωνή που κάνει κριτικές που πρέπει να γίνονται στη Βουλή, προσθέτει στον δημόσιο διάλογο. Η πολυφωνία είναι πάρα πολύ καλό πράγμα, την θέλουμε, αλλά δεν πρέπει να είναι κακοφωνία, δεν πρέπει να γίνονται κοκορομαχίες. Νομίζω ότι η φωνή του ΜέΡΑ25, το έχουμε αποδείξει 4 χρόνια, ούτε φωνάζουμε ούτε βρίζουμε, μιλάμε πάρα πολύ συγκροτημένα, με αριθμούς που τελικά επιβεβαιώνονται ως επί το πλείστον και καταθέτουμε προτάσεις για να μας κρίνετε.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.