Γ.Βαρουφάκης από τη Θεσσαλονίκη: Να στηρίξουμε με κάθε τρόπο το ΕΣΥ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Νοέ, 2020

Δίπλα στους ηρωικούς γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους του ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης βρέθηκε σήμερα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση απέδειξε ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η επικοινωνιακή διαχείρισης της αποτυχίας της και η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα» και γι αυτό όλοι μας όπως και το ΜέΡΑ25 «έχουμε ιερή υποχρέωση να στηρίξουμε τους ανθρώπους του ΕΣΥ». Ο κ.Βαρουφάκης προχώρησε σε έκκληση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να προκηρύξουν τώρα θέσεις για τους επικουρικούς γιατρούς που δουλεύουν με συμβάσεις σε δημόσιες ΜΕΘ.

 

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 επισκέφθηκε τα νοσοκομεία “Παπανικολάου” και ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της αποτυχίας της και η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα στην υγεία.

“Η έκκληση μου αυτή τη στιγμή, πέρα των κομματικών αντεκδικήσεων, είναι η εξής: Κάντε μια προκήρυξη σήμερα κ. Κικίλια, να εντάξετε, αυτή τη στιγμή, στο ΕΣΥ τους επικουρικούς γιατρούς στις δημόσιες ΜΕΘ, γιατί τους έχουμε και τους χειροκροτούμε, δουλεύουν χωρίς ρεπό, η σύμβαση τους μπορεί να λήγει σε τρεις μήνες κι εσείς πάτε και προκηρύσσετε θέσεις για άλλους επικουρικούς”, είπε στους δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ – μετά την ενημέρωση που είχε από τον Πρόεδρο του κ.Παντελιάδη – ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε: “Δεν θα μας στοιχίσουν τίποτε, τον ίδιο μισθό θα παίρνουν οι άνθρωποι, αλλά να μη μας φύγουν στο εξωτερικό, να μην φύγουν να πάνε σε μια άλλη μονάδα. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στις ΜΕΘ έχουν μια εμπειρία που αν τους χάσουμε, τους πάρουν στο εξωτερικό γιατί δεν τους μονιμοποιούμε, δεν θα μπορέσουμε να τους αναπληρώσουμε για δύο χρόνια”.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε ότι η χθεσινή βραδιά ήταν “ανατριχιαστική” στις ΜΕΘ και σημείωσε πως “στα νοσοκομεία της Βέροιας, του Πολυγύρου, των Γιαννιτσών και της Θεσσαλονίκης η κατάσταση ξεπέρασε οποιοδήποτε όριο ανατριχίλας, όσον αφορά τη δυνατότητα των ανθρώπων του ΕΣΥ να ανταποκριθούν σε αυτό που συνέβη”.

Τόνισε ότι “το παιχνίδι χάθηκε κυρίως όταν δεν δημιουργήθηκε το μαζικό σύστημα τεστ που ήταν απαραίτητο για να βγούμε από το πρώτο lockdown” και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν υλοποίησε την πρόταση του ΜέΡΑ25 για τη διενέργεια μαζικών τεστ από τον περασμένο Μάρτιο.

“Αυτό που βλέπουμε, εδώ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, άνθρωποι να στοιβάζονται για να κάνουν ένα rapid test σε νοσοκομείο είναι απαράδεκτο. Είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας της κυβέρνησης να κάνει αυτό που το ΜέΡΑ25 λέγαμε από τον Μάρτιο”, επισήμανε και πρόσθεσε: “Δημιουργείστε ένα σοβαρό δημόσιο σύστημα μαζικών τεστ με κέντρα εκτός των νοσοκομείων, να μην στοιβάζονται όλοι αυτοί που κάνουν τεστ στα νοσοκομεία. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι απίστευτο, το ότι γίνεται Νοέμβριο μήνα, οκτώ μήνες μετά. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η επικοινωνιακή διαχείρισης της αποτυχίας της και η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα”.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι κατά την επίσκεψη του στο ΙΚΑ Πύλης Αξιού διαπίστωσε ότι “είναι μια δομή που θα μπορούσε κάλλιστα να συνεισφέρει, αλλά υπολειτουργεί με απόφαση της κυβέρνησης, γιατί στόχο έχει να καταργήσει την πρωτοβάθμια περίθαλψη”.

Ο κ. Βαρουφάκης επικαλέστηκε τη φράση “έχουμε σκυλιάσει, δεν θα τους αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να πεθάνουν”, που του είπε εργαζόμενος σε ΜΕΘ, αναφερόμενος στη μάχη για να μην πεθάνουν οι διασωληνωμένοι ασθενείς, και παρατήρησε: “Το κράτος, οι πολιτικοί, έχουμε ιερή υποχρέωση να τους στηρίξουμε με τον τρόπο που μπορούμε και δεν το κάνουμε. Τους φιμώνουμε, δημιουργούμε μια πλήρη αναντιστοιχία μεταξύ της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν και αυτού που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ. Ο αυταρχισμός στην ενημέρωση και την πολιτική ζωή, που παρατηρούμε καθημερινά, μεταφέρεται και μέσα στα δημόσια νοσοκομεία”.

Και κατέληξε λέγοντας: «Την ώρα που η κυβέρνηση παίζει ιδεολογικό κλεφτοπόλεμο επενδύοντας γενναιόδωρα στην ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής, το ΜέΡΑ25 μεταφέρει τη φωνή των πραγματικών προστατών του πολίτη: των απίστευτα ηρωϊκών γιατρών και νοσηλευτών που αγωνίζονται για κάθε ζωή που η κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο