Γ. Βαρουφάκης από τα Βραχνέικα Πάτρας: Έχει μεγάλη σημασία να αφήσουμε στις επόμενες γενιές ακτές όπως αυτές που βρήκαμε

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Ιούλ, 2021

Συνάντηση με εκπροσώπους της συλλογικότητας «Save Coast» που αποτελεί σύμπραξη μεταξύ τοπικών παράκτιων συλλόγων για την προστασία της παράκτιας ζώνης είχε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στα Βραχνέικα Αχαΐας με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη, μέλη και στελέχη του ΜέΡΑ25 Αχαΐας.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών και το ζήτημα της ευρύτερης προστασίας και της σωστής διαχείρισης της παραλιακής ζώνης. Η διάβρωση, η ρύπανση και η θαλάσσια υποβάθμιση, απαιτούν αλλαγή νοοτροπίας και αποφυγή πρακτικών περασμένων δεκαετιών. Πρέπει να σταματήσουν όμως τα «σκληρά έργα», μη ανατρέψιμα και μεγάλες εγκαταστάσεις, να υπάρξουν ήπιες παρεμβάσεις που να εμποδίζουν την διάβρωση των ακτών και να είναι φιλικές στο φυσικό περιβάλλον.

Οι εκπρόσωποι της συλλογικότητας αναφέρθηκαν ακόμα στην κακή και ασύδοτη ανθρώπινη παρέμβαση, ενώ επισήμαναν ότι δεν έχουν οριστεί ως φυσικός πόρος οι ακτές, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται και να οριοθετούνται, να μην ανήκουν πλέον στην κτηματική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών και να έχει περισσότερο λόγο η περιφέρεια και η αυτοδιοίκηση στις ακτές, όχι το κράτος, το ΤΑΙΠΕΔ κλπ.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως η διάβρωση των ακτών οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, και ότι αυτά που στήνονται είναι «φράγματα από σπίρτα που προσπαθούν να σταματήσουν το νερό». Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι οι ακτές είναι στο στόχαστρο της ιδιωτικοποίησης και της μεγιστοποίησης των ιδιωτικών προσόδων, ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως φυσικός πόρος και όχι με οικονομική διάσταση, να αποκτήσουν περιβαλλοντική και μόνο διάσταση. «Οι ακτές είναι δημόσιο αγαθό του φυσικού περιβάλλοντος και δεν θα έπρεπε να έχουν οικονομική διάσταση» τόνισε.

«Οι ήπιες μορφές μάλιστα μπορεί να έχουν και ακριβές τιμές, αλλά χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση για την Πάτρα» ανέφερε ακόμα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, ενώ συμπλήρωσε πως το ΜέΡΑ25 δεν έχει αντίρρηση με ήπιες μορφές οικονομικής εκμετάλλευσης, όμως εμπορικό κέντρο πάνω στην ακτή όπως φερ’ ειπείν προσπαθεί το ΤΑΙΠΕΔ να κάνει στην Αρετσού της Καλαμαριάς, είναι απαράδεκτο.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «Σήμερα συναντηθήκαμε με μια σημαντική περιβαλλοντική οργάνωση για να διαδώσουμε τις ακτές μας. Με πληροφόρησαν για ζητήματα όπως τη σημασία που έχει η ένταξη των ακτογραμμών στο υπουργείο Περιβάλλοντος με την προστασία των ακτών, με ήπια δόμηση, ήπιες μορφές παρεμβάσεων και ένα ολιστικός περιβαλλοντικό πρόγραμμα το οποίο θα σώσει ίσως το πιο σημαντικό πράγμα, που έχει η χώρα, τις ακτές που σήμερα είναι παρατημένες στην ιδιωτικοποίηση, στο ΤΑΙΠΕΔ, στη μίσθωση και ιδιωτικοποίηση υπέρ των δανειστών. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να αφήσουμε στις επόμενες γενιές ακτές όπως περίπου αυτές που βρήκαμε».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο