Γιάνης Βαρουφάκης στην ΕΡΤ Πάτρας: Διαβάζουμε προσεκτικά τα σχέδια της κυβέρνησης και δεν βλέπουμε αναπτυξιακό σχέδιο, βλέπουμε ένα «μενού» με πλιάτσικα

Συνεντεύξεις - videos
14 Ιούλ, 2021

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στην ΕΡΤ Πάτρας και στην εκπομπή «Ραδιοφωνικά» με τον Γιάννη Παντελόπουλο.

Για την πιθανότητα εκλογών

Θέλω να κάνω μια κριτική στη συζήτηση για πρόωρες εκλογές: Η χώρα μας βρίσκεται σε μία δίνη εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν είναι μόνο η πανδημία, είναι μία πτώχευση πολύ βαθιά από το 2010, ιδίως εδώ στην Πάτρα τη νιώθουμε πάρα πολύ έντονη, η οποία επιδεινώνεται. Είχαμε την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου που είναι ένα 5ο μνημόνιο καθώς προδιαγράφει μία σκληρή λιτότητα μέχρι το 2025 της τάξεως του 4% του ΑΕΠ. Ο κόσμος υποφέρει. Το τι κάνουμε εμείς οι πολιτικοί, αν παίζουμε παιχνίδια, εάν θα κάνουμε εκλογές, εάν δε θα κάνουμε, ποιοι θα εκλεγούν κτλ., είναι ήσσονος σημασίας.

Αλλά επειδή ποτέ δεν υπεκφεύγω σ’ ένα ερώτημα, δίνω 50-50 στην πιθανότητα εκλογών. Από τη μια μεριά υπάρχει μία ανησυχία του Πρωθυπουργού ότι όσο γίνονται πιο έντονα τα φαινόμενα της οικονομικής πανδημίας στους πολλούς, στους μικρομεσαίους θα φθίνει, από την άλλη μεριά θέλει και τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για τους «ημέτερους», οπότε η δική μου εκτίμηση είναι 50-50.

Νοσοκομεία

Η εικόνα στα νοσοκομεία είναι ακριβώς η ίδια, είναι καρμπόν, αυτή που αποκομίζω σε κάθε επίσκεψή μου σε νοσοκομείο σε όλη την επικράτεια. Αυτά είδα και στο Αγρίνιο όπου το νοσοκομείο έχει λοιδορηθεί με τρόπο απαράδεκτο, με στοιχεία που δεν αντέχουν στο φως σοβαρής εξέτασης. Η βασική εικόνα είναι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Να σας θυμίσω ότι το 2012 είχαμε ένα οργανόγραμμα που υπαγορεύτηκε από την Τρόικα, αλλά σε σχέση με αυτό έχουμε μείον 15-20% όσον αφορά στις οργανικές θέσεις.

Πρόκειται για ένα έγκλημα εναντίον της λογικής. Ο κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί τη δημιουργία 1058 εμβολιαστικών κέντρων τα οποία δεν έγιναν ποτέ.

Νοσοκομεία όπως στο Αγρινίου έχουν μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο το οποίο σημαίνει ότι δεν λειτουργεί ως νοσοκομείο.

Επειδή δεν μπορούμε να οργανώσουμε ένα σοβαρό δίκτυο κέντρων εμβολιασμού εκτός των νοσοκομείων, κάτι το οποίο γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Περιβάλλον

Αλγεινή εντύπωση ότι είναι γεμάτα τα βουνά με αιολική ενέργεια. Πρωτοστατούμε στον αγώνα των κατοίκων, όλων των περιοχών, εναντίον της διαπόμπευσης της αιολικής ενέργειας. Η αιολική ενέργεια είναι δώρο, είναι το μέλλον αλλά όχι στις βουνοκορφές, όχι στις Κυκλάδες… γιατί καταστρέφονται οι υδροβιότοποι, οι βοσκότοποι, οι τουριστικές δυνατότητες.

Η κοινότητα δεν κερδίζει τίποτα από αυτή την παραγωγή της αιολικής ενέργειας. Εμείς ως ΜεΡΑ25 έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, εδώ και 2 -2,25 χρόνια, για πάρα πολλές  ανεμογεννήτριες αλλά στη μέση του Αιγαίου Πελάγους. Πλωτές, μακριά από τα νησιά, μακριά από το οπτικό πεδίο του κόσμου, των τουριστών, εκεί όπου οι άνεμοι είναι πιο ισχυροί, που πνέουν συνέχεια. Αυτή η ενέργεια θα ήταν και δωρεάν και δε θα γινόταν εις βάρος του περιβάλλοντος, της οικολογίας, της αρχαιολογίας. Αυτό που βλέπουμε είναι γνωστό άρπα κόλλα.

Εμείς πρωτοστατούμε στις περιβαλλοντικές κινήσεις. Οργώνουμε την Ελλάδα οργανώνοντας την αντίσταση από τη μια μεριά στα ορυκτά καύσιμα, στις γεωτρήσεις και στους αγωγούς φυσικού αερίου και εναντίον των ανεμογεννητριών στη στεριά αλλά υπέρ των πλωτών.

Πότε επιτέλους η Ελλάδα θα μάθει να μη χάνει τις βιομηχανικές επαναστάσεις και όταν έρχονται καθυστερημένα τεχνολογίες από την τελευταία βιομηχανική επανάσταση να μην καταστρέφουν τους πολίτες μας, τις τοπικές κοινωνίας και το περιβάλλον μας.

Η αφορμή για τη συνάντηση με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αχαΐας

Μου είχε κάνει πάρα πολλή εντύπωση, ως υπουργός Οικονομικών, σε μια πάρα πολύ έντονη 4ωρη συζήτηση με την Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα της στο Νομισματικό Ταμείο με πολλά ανοιχτά και καίρια ζητήματα τα οποία είχαν άμεση σχέση με την πτώχευση της χώρα μας, ότι ήθελε να μιλήσουμε για τα φαρμακεία.

Μου έλεγε ότι «δεν γίνεται να έχετε τόσα πολλά φαρμακεία και να είναι οικογενειακές επιχειρήσεις». Αυτό που ουσιαστικά ήθελαν ήταν το κλείσιμο όλων των μικρών οικογενειακών φαρμακείων.

Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί αυτή η κυβέρνηση με το ΝΑΙ σε όλα στην Τρόικα έχει στόχο της, δεν είναι αποτυχία της, το κλείσιμο όλων των μικρών – μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων δε συνάδει με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου του πολυεθνικού που θέλει να μετατρέψει όλους τους επιστήμονες, όλους τους εργαζόμενους, όλους τους μικρομεσαίους σε προλετάριους. Γι’ αυτό επιλέξαμε να μιλήσουμε με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο γιατί συμβολίζει αυτή τη λεηλασία των μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων εδώ στη χώρα μας.

Αναπτυξιακό μοντέλο

Είναι ένα μοντέλο το οποίο δεν υπάρχει δυστυχώς. Διαβάζουμε προσεκτικά τα σχέδια της κυβέρνησης και δεν βλέπουμε αναπτυξιακό σχέδιο, βλέπουμε  ένα «μενού» με πλιάτσικα.

Εδώ στην Πάτρα για παράδειγμα έχουμε μια πόλη που ήταν το κόσμημα της χώρας, ακόμη και από πριν την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Ήταν ο χώρος στον οποίο μεταδόθηκε από την Ευρώπη στην υπόλοιπη Ευρώπη η βιομηχανική επανάσταση. Είχαμε μια πολύ αναπτυγμένη βιομηχανική ζώνη η οποία τώρα ρημάζει. Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο τι θα γίνει με αυτή. Εμείς ως ΜέΡΑ25 κάτσαμε και σκεφτήκαμε ότι πρέπει να έχουμε μία απάντηση στα παιδιά μας τι θα παράγει αυτή η χώρα. Ο άξονας Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη θα πρέπει να είναι ο ενεργειακός άξονας, παραγωγής υδρογόνου μέσα από αιολική ενέργεια αλλά υπάρχει και ένας δεύτερος πυλώνας στην τεχνολογία του μέλλοντος που είναι η ηλεκτροκίνηση, η παραγωγή συσσωρευτών, μπαταριών.

Η μπαταρία θα είναι για το μέλλον ότι ήταν ο βενζινοκινητήρας για τα προηγούμενα 100 χρόνια. Όποια χώρα καταφέρει να δημιουργήσει μία παραγωγική βάση για υψηλής τεχνολογίας μπαταρίες σε μεγάλη κλίμακα θα είναι εκείνη η οποία θα πλουτίσει.

Η Πάτρα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να γίνει το κέντρο της ηλεκτροκίνησης, των ψηφιακών τεχνολογιών και του πολιτισμού.

Ένα μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο εδώ στην Πάτρα θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης μεγάλων διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών.

Ηλεκτροκίνηση,  ψηφιακές τεχνολογίες και πολιτισμός θα πρέπει να είναι ο άξονας για την ανάπτυξη της Πάτρας.

Για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Δεν πρέπει να γίνουμε οι καταναλωτές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτό που θα έχει μεγάλη σημασία είναι η μετατροπή ενός κομματιού της παλιάς βιομηχανικής περιοχής της Πάτρας σε ένα εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών για αυτοκίνητα. Όλα τα άλλα ακολουθούν. Πρέπει να γίνουμε η βάση παραγωγής των μπαταριών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο