Γ. Αναγνωσταράς στο Ράδιο ΜέΡΑ: Η κυβέρνηση δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τη σχολική λειτουργία

Συνεντεύξεις - videos
11 Μάι, 2021

Για τη ζοφερή πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, τα οποία άνοιξαν εν μέσω πανδημίας χωρίς να έχει εκπονηθεί κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, μίλησε στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» ο Γιάννης Αναγνωσταράς, μέλος του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ):

Το πρόβλημα με τα self test ξεκινά από την αρχή. Όταν κάποιος το κάνει χωρίς ιατρική εποπτεία, τα αποτελέσματα που λαμβάνονται είναι αναντίστοιχα με την πραγματικότητα. Δεν είναι ένα ασφαλές μέσο διάγνωσης.

Τα σχολεία μέχρι τώρα έμειναν για 12 εβδομάδες ανοιχτά και για 18 κλειστά. Είναι το μεγαλύτερο lockdown παγκοσμίως και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα.

Αν θέλαμε εμείς οι δάσκαλοι να βάλουμε κάποιο τίτλο για την επανέναρξη των σχολείων, θα λέγαμε ότι ξεκινά πάλι το αλφαβητάρι της έγνοιας των δασκάλων, ενώ από την άλλη πλευρά το υπουργείο Παιδείας προτάσσει τη βίβλο της ανευθυνότητας και του ψεύδους.
Χαρακτηριστικά, πέρυσι τον Ιούνιο όταν άνοιξαν τα σχολεία, οι μαθητές ήταν 10-15 ανά τμήμα και αντίστοιχα τα κρούσματα ήταν 2, η θετικότητα 0,1, με 12 διασωληνωμένους και 4 θανάτους. Σήμερα που ανοίγουμε έχουμε 1428 κρούσματα, 6,3 θετικότητα, 728 διασωληνωμένους και 51 θανάτους, ενώ οι μαθητές ανά τμήμα θα είναι 25.

Εμείς ως εκπαιδευτική κοινότητα και Ομοσπονδία, σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων, έχουμε ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η υγεία μαθητών και δασκάλων. Πρέπει να αξιοποιηθούν άδειες αίθουσες που υπάρχουν και τα τμήματα να αριθμούν μέχρι 15 παιδιά.

Να πραγματοποιούνται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ από τον ΕΟΔΥ και να γίνονται ιχνηλατήσεις των κρουσμάτων. Επίσης, η επίσκεψη στο γιατρό θα πρέπει να είναι δωρεάν, αν υπάρχει σύμπτωμα.

Κανονικά, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν και νοσηλευτές, ούτε για τις καθαρίστριες των σχολείων έχει μεριμνήσει η κυβέρνηση. Με τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας, δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη αορίστου χρόνου στον τομέα της καθαριότητας.
Επίσης, η κυβέρνηση εξωραΐζει τα στοιχεία που υπάρχουν για την πρόοδο του εμβολιασμού στην εκπαιδευτική κοινότητα. Στην πραγματικότητα, μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί μόνο το 13% των εκπαιδευτικών.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο